Dark Mode Light Mode
5ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής
Μουριάδης – Σταυρίδης διευκρινίσεις για τις οφειλές της προηγούμενης διοικήσεως
ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΗ 2014

Μουριάδης – Σταυρίδης διευκρινίσεις για τις οφειλές της προηγούμενης διοικήσεως

Για τις οικονομικές εκκρεμότητες της προηγούμενης δημοτικής αρχής Σιμιτσή μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας στο πλαίσιο της συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, τελευταία στιγμή πρόλαβε κατασχετήρια διαδικασία που κίνησε εργολάβος προκειμένου να εισπράξει από τα χρήματα του δήμου ποσό 180.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Έτσι το πρωί της Τρίτης αναζητήσαμε διευκρινίσεις από τον πρώην αντιδήμαρχο τεχνικών Θόδωρο Μουριάδη, που μας εξήγησε ότι το ποσό αφορούσε σε έργο της περιόδου 2009 – 2010. Ήταν ένα έργο ενταγμένο στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ η χρηματοδότηση του οποίου διακόπηκε αιφνιδίως από την κεντρική διοίκηση λόγω της οικονομικής κρίσης. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή των εργολαβικών εργασιών.
Βάσει της νομοθεσίας ο εργολάβος δικαιούνταν να προχωρήσει σε διακοπή εργασιών αφού οι λογαριασμοί του παρέμεναν απλήρωτοι. Ανέφικτη θα ήταν η εξόφληση του εργολάβου από τους πόρους του δήμου Καβάλας, διότι ήδη εκείνη την περίοδο εξελίσσονταν οι περικοπές των δημοτικών πόρων. Η κατασχετήρια διαδικασία που κίνησε ο εργολάβος στράφηκε κατά του δήμου Καβάλας ως φορέα υλοποιήσεως. Κάποια στιγμή σημειώθηκε βελτίωση των οικονομικών δεικτών του δήμου κι έτσι το έργο συνεχίστηκε μέχρι την ολοκλήρωσή του, με αποπληρωμή από τα κονδύλια της ΣΑΤΑ.
Μάλιστα, ο εργολάβος πρόβαλε απαίτηση και για την καταβολή τόκων υπερημερίας έτσι η διοίκηση Σιμιτσή που αναγνώρισε το δίκαιο αίτημα, έφερε το θέμα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο η θετική απόφαση του σώματος απορρίφθηκε από τον επίτροπο με την αιτιολογία ότι τα χρήματα θα έπρεπε να διεκδικηθούν μόνο μέσω της δικαστικής οδού.
Ο Θόδωρος Μουριάδης σύστησε βαθύτερη εξέταση των θεμάτων προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτενέστερη ενημέρωση, πριν γίνουν δημόσιες δηλώσεις. Ο πρώην αντιδήμαρχος συμπλήρωσε επίσης ότι η νέα διοίκηση ανέλαβε την υπηρεσία όπου ήταν επικεφαλής με οικονομικό πλεόνασμα για να συνεχίσει την υλοποίηση των έργων.

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Στο πλαίσιο της δευτεριάτικης συνεδριάσεως η δήμαρχος αναφέρθηκε και στα χρέη των δύο σχολικών επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ύψους 200.000 ευρώ, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών σε ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΔΕΥΑΚ. Έχοντας υπάρξει πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο πρώην αντιδήμαρχος Παναγιώτης Σταυρίδης μας μίλησε για το θέμα, εξηγώντας ότι όταν τέθηκε ζήτημα προτεραιοτήτων για την οικονομική διαχείριση, αποφασίστηκε οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ να περάσουν σε δεύτερη μοίρα.
Κατά την αρχική σύσταση των ενιαίων σχολικών επιτροπών, οι διοικήσεις τους είχαν παραλάβει προηγούμενες οφειλές των σχολικών μονάδων. Προχώρησαν σε ρυθμίσεις για οφειλές του 6ου λυκείου και του ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ και όποτε εξασφαλιζόταν χρηματικό περίσσευμα αυτό καταθέτονταν ως έναντι των οφειλών προς τις ΔΕΚΟ. Κοντολογίς, οι διοικήσεις των δύο επιτροπών προτίμησαν να καλύψουν βασικότερες σχολικές ανάγκες όπως η αγορά πετρελαίου θέρμανσης αντί της εξόφλησης των λογαριασμών.
Αιτία της λογιστικής ανωμαλίας ήταν φυσικά η κρατική περικοπή των κονδυλίων, με αποτέλεσμα τα έσοδα των σχολικών επιτροπών να είναι λιγότερα από τα πάγια έξοδά τους. Πρόβλημα διακοπής των παροχών από τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ δε σημειώθηκε, είτε λόγω ενδοσυνεννοήσεως, είτε λόγω των ποσών έναντι που είχαν καταβληθεί.

=

 

 

Προηγούμενο άρθρο

5ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΗ 2014