Dark Mode Light Mode

Μπάχαλο με τον 2ο όροφο του κτηρίου πρώην ΕΟΚ

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είχε η χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικης επιτροπής του Δήμου Καβάλας, οι περισσότερες αποφάσεις της οποίας ήταν ομόφωνες. Το ενδιαφέρον αναφέρεται στην πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας, ν΄ αναθέσει σε μηχανικό την αρχιτεκτονική μελέτη αποτύπωσης, αποκατάστασης και αλλαγής χρήσης δύο ορόφων του πρώην ορόφου του Εθνικού Οργανισμού Καπνού – κτήριο που βρίσκεται κοντά στο δημαρχείο. Πρόκειται για μία αρχιτεκτονική μελέτη που θα εκπονήσει ο κ. Κονδυλίδης αντί του ποσού των 11.300 ευρώ.
Στον 2ο όροφο όμως του κτηρίου, που σύμφωνα με τα υπηρεσιακά έγγραφα ανήκει στο Δήμο Καβάλας, έχει ήδη εγκαταστήσει ήδη το αρχείο της η Εφορία. Αυτό το δήλωσε ξεκάθαρα η κα Μαρία Φραντζεσκάκη, δημοτική σύμβουλος, εργαζόμενη στην εφορία της Καβάλας, ταυτόχρονα μέλος της οικονομικής επιτροπής.
Προφανώς έχει γίνει παρεξήγηση. Η κα Φραντζεσκάκη υπενθύμισε τι έχει προηγηθεί. Όταν ενώθηκαν οι εφορίες, αυτή της Καβάλας ζήτησε χώρο και από τότε αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά για το αρχείο των υπηρεσιών που καταργούνται. Η τότε προϊσταμένη της υπηρεσίας μαζί με τον κ. Γρανά επισκέφθηκαν το πρώην κτήριο του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, υπεδείχθη ο 5ος όροφος, ως όροφος που θα φιλοξενούσε το αρχείο των εφοριών που καταργούνται, ο χώρος αυτός κρίθηκε ακατάλληλος και μέσα από διαδικασία που δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη, διατέθηκε στην εφορία ο 2ος όροφος του ίδιου κτηρίου, που βάσει όμως άλλων υπηρεσιακών εγγράφων έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης στο Δήμο Καβάλας.
Η κα Φραντζεσκάκη είπε επίσης χθες ότι η εφορία πριν μεταφέρει το αρχείο στο 2ο όροφο του κτηρίου έκανε εκεί διάφορες εργασίες, δημιούργησε πάγιες εγκαταστάσεις, δούλεψαν υπάλληλοι της εφορίας τέσσερεις μήνες, έγιναν έξοδα 50.000 ευρώ. Ο αντιδήμαρχος Φίλιππας Φιλιππίδης την διέκοψε στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, τονίζοντας ότι ο 2ος όροφος με έγγραφα που υπάρχουν είναι όροφος που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Καβάλας.
«Στην υπηρεσία μας ψάχνουμε να βρούμε έγγραφο για την παραχώρηση του 2ου ορόφου στην εφορία» ανταπάντησε η κα Φραντζεσκάκη. Η επιτροπή συμφώνησε με την απευθείας ανάθεση ηλεκτρονικής μελέτης αφού πρώτα διευκρινισθεί τι έχει συμβεί με το 2ο όροφο, ο οποίος στα χαρτιά ανήκει στο δήμο Καβάλας, αλλά επί της ουσίας χρησιμοποιείται ένα μεγάλο μέρος του 2ου ορόφου για το αρχείο της εφορίας.
Επί της απευθείας ανάθεσης της αρχιτεκτονικής μελέτης διατυπώθηκαν παρατηρήσεις προς τη διοίκηση του Δήμου. «Μην κάνετε κατάχρηση των απευθείας αναθέσεων», είπε ο Ν. Κιοσές. «Θα δεχόμαστε απευθείας αναθέσεις όταν υπάρχει λόγος, με μέτρο», τόνισε ο Χριστόδουλος Μιχαλάκης.
Ο Φίλιππος Τσανακτσής δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας προειδοποίησε: «Δεν θα ψηφίζω απευθείας αναθέσεις ποτέ. Να κάνουμε διαγωνισμό ακόμα κι όταν πρόκειται για ποσό 500 ευρώ».
Παρά τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις άπαντες συμφώνησαν στο ειδικό αυτό θέμα, το οποίο με την προϋπόθεση που ήδη αναφέραμε εγκρίθηκε ομόφωνα, παρά τις αντιρρήσεις και επιφυλάξεις και του Μανόλη Κελαϊδάκη.
Στην αρχή της συνεδρίασης υπήρξαν δύο επιπλέον έκτακτα θέματα, για τα οποία οι δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της επιτροπής, δεν γνώριζαν το παραμικρό.
«Να μην υπάρχουν έκτακτα θέματα, που δε γνωρίζουμε», είπε ο Νίκος Κιοσές. «Συμφωνούμε, τώρα όμως λάβαμε την έγκριση από την Κομοτηνή», του απάντησε ο Δημοσθένης Τουλκίδης.
Ομόφωνα λοιπόν η επιτροπή ενέκρινε την διαδικασία για τη δημοπράτηση απόκτησης εξοπλισμού παιδικού σταθμού στην οδό Υψηλάντου και της δημιουργίας πάρκου αναψυχής ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπου και πάλι πρέπει μέσα από δημοπράτηση ν΄ αποκτηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός.
Ομόφωνα εγκρίθηκε η σύσταση πάγιας προκαταβολής τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, με την προϋπόθεση ότι οι επικεφαλής των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων θα ενημερωθούν, που θα μπορούν να ξοδεύουν και με ποιες προϋποθέσεις τα χρήματα αυτά. Για παράδειγμα 3000 ευρώ, θα έχει στη διάθεσή του η δημοτική κοινότητα Καβάλας, από 2000 ευρώ τα τοπικά συμβούλια Νέας Καρβάλης και Κρηνίδων. Τα υπόλοιπα τοπικά συμβούλια 1000 ευρώ.
Το θέμα της κατακύρωσης πρακτικού φανερού προφορικής και πλειοδοτικής δημοπρασίας για την εκποίηση δημοτικής έκτασης στο Βουνοχώρι αποσύρθηκε. Ο Φίλιππας Τσανακτσής αμφισβήτησε την εισήγηση, είπε ότι στην πραγματικότητα αν τα πράγματα ισχύουν στην περιοχή που αναφέρεται σε αυτήν. «Ο ιδιώτης θέλει να διεκδικήσει τρεις καρυδιές. Άλλη περίοικος θεωρεί ότι οι καρυδιές είναι δικές της», είπε ο κ. Τσανακτσής, που έπεισε τον πρόεδρο της οικονομικής επιτροπής Δημοσθένη Τουλκίδη και τα μέλη της επιτροπής, το θέμα να εξεταστεί από την αρχή.

Προηγούμενο άρθρο

Διαμαρτυρία προς την Εθνική Τράπεζα

Επόμενο άρθρο

Εθελοντές αιμοδότες και συνεργαζόμενοι σύλλογοι