Σε μία περίοδο όπου οι επιχειρήσεις παλεύουν για την επιβίωσή τους, το υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας, είναι παράδειγμα προς μίμηση. Όχι μόνο προσπαθεί να σταθεί όρθιο σ΄ αυτήν την πρωτοφανή κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, αλλά διατηρεί ταυτόχρονα και την κοινωνική του ευαισθησία, αναγνωρίζοντας ως κεντρικό και κυρίαρχο τον κοινωνικό του ρόλο.
Πως εξηγείται αυτό; Από τη μια δρομολογεί λεωφορείο προς το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, γνωρίζοντας ότι η γραμμή δε θα παρουσιάσει κέρδη, από την άλλη συνεχίζει κανονικά τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών, αν και το κράτος δε δείχνει ιδιαίτερα μεγάλη συνέπεια στο να ξεπληρώνει προηγούμενες μαθητικές μετακινήσεις.
Η συνέντευξη πάντως με τον πρόεδρο του υπεραστικού ΚΤΕΛ Παναγιώτη Τσεντεμεΐδη έγινε με αφορμή και το δρομολόγιο προς το αεροδρόμιο και τη σύνδεση της Καβάλας με την Κωνσταντινούπολη, πάλι με λεωφορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ.
Ο κ. Τσεντεμεΐδης είπε τα εξής: «Εμείς αυτά που λέμε τα κάνουμε και πραγματικότητα. Δε μένουμε στα λόγια. Ότι είχαμε πει κάνουμε. Είναι μια μεγάλη απόφαση και ξεκινάει δοκιμαστικά το δρομολόγιο για το αεροδρόμιο, μετά από τη θετική ανταπόκριση του κόσμου στο ερωτηματολόγιο που βάλαμε στο ιντερνέτ. Έτσι στις 20 του μήνα ξεκινάμε – ανάλογα με τις πτήσεις – τα πρώτα – δοκιμαστικά το τονίζω και θα τονίζω συνέχεια – δρομολόγια. Το είπα και χθες, δε θα οικονομήσουμε εμείς από το δρομολόγιο αυτό. Περιμένουμε να βγάλουμε τα έξοδά του. Όμως δε μένουμε εκεί, τονίζουμε πάλι το κοινωνικό πρόσωπο του ΚΤΕΛ, κοιτάμε το κοινωνικό συμφέρον και δεν μένουμε εκεί.
Ξεκινήσαμε μία μεγάλη συνεργασία και βάζουμε καθημερινή γραμμή για Τουρκία. Κάθε μέρα στις 10.30 με 11 παρά τέταρτο το βράδυ ξεκινά το δρομολόγιο που θα συνδέει την Καβάλα με την Κωνσταντινούπολη. Κι αυτή είναι μία μεγάλη απόφαση. Να τονίσω κι αυτό – και λίγο ίσως παρεξηγηθώ – πως λίγο πρέπει το βλέμμα μας να κοιτάξει προς ανατολάς. Πιστεύω πως υπάρχει μία μεγάλη μερίδα κόσμου που κοιτάει προς εκεί, γιατί υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανάπτυξη και έτσι ήρθαμε σ΄ αυτό το σημείο να πάρουμε αυτές τις μεγάλες αποφάσεις, όπως – θα πω πάλι τα ίδια για το αεροδρόμιο – η Καβάλα είναι η μοναδική πόλη που δεν είναι συνδεδεμένη με το αεροδρόμιο. Είναι κρίμα και γι΄ αυτό πήραμε τη μεγάλη απόφαση, χωρίς καμιά βοήθεια από κανέναν – γιατί έχουμε ακούσει πολλά – δεν έχουμε καμιά βοήθεια, το ξεκινάμε μόνοι μας το δρομολόγιο και γι΄ αυτό το τονίζω συνέχεια, είναι δοκιμαστικό».
ΕΡ: Πληρώνεστε από το κράτος τις μαθητικές μετακινήσεις στην ώρα τους;
ΑΠ: «Είμαστε σ΄ ένα καλό δρόμο. Περιμένουμε ένα κονδύλι να πέσει μέχρι τις 20 του μηνός. Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού είχε γίνει ένα μεγάλο βήμα κι έτσι συνεχίζουμε. Φυσικά το χρέος δεν κατεβαίνει από το 1 εκατομμύριο ευρώ, γιατί ξέρετε από το Σεπτέμβρη μέχρι το Δεκέμβρη οι μετακινήσεις γίνονται κανονικότατα, δε δημιουργήσαμε πρόβλημα σε καμιά μαθητική οικογένεια…»