Dark Mode Light Mode

Νέα λόγια Καλαντζή – Τσατσούλη για την επιδότηση του 12%

Ήταν και παραμένει ένα από τα «παραδοσιακά» αιτήματα των επιχειρηματιών για τις περιφερειακές ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας, επ’ αυτού έχουν δοθεί υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και δυστυχώς αποτέλεσε σε πολλές περιπτώσεις σημείο τριβής μεταξύ των Επιμελητηρίων της ΑΜ και της Θράκης. Για την επιδότηση του κόστους εργασίας 12% ο λόγος, που είχε εξασφαλισθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ωστόσο στην πορεία χάθηκε ως ευεργέτημα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της βουλής Γιώργου Καλαντζή, το μέτρο έπαψε να ισχύει στις 1/1/2010, όταν εκείνος είχε πάψει να είναι βουλευτής. Τέσσερα χρόνια κύλησαν και στο μεσοδιάστημα δεν υπήρξε κάποια θετική για τις καβαλιώτικες επιχειρήσεις βελτίωση. Στις αρχές του 2014, την ημέρα που έκοψε την πίτα του το Επιμελητήριο Καβάλας, ο Γιώργος Καλαντζής είχε παραδώσει στα χέρια του προέδρου Άγγελου Τσατσούλη μια προσωπική απαντητική επιστολή του πρώην Υπουργού Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας βάσει της οποίας στο νέο περιφερειακό χάρτη κρατικών επιδοτήσεων θα ισχύσει το ενιαίο ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο των πέντε περιφερειών της ΑΜΘ.
Η συγκεκριμένη επιστολή ωστόσο ουδέποτε αξιοποιήθηκε, κυρίως λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που συνήθως εκδηλώνονται για το συγκεκριμένο θέμα από τους φορείς της Κομοτηνής και γενικότερα της Θράκης. Οι διοικήσεις των τριών Επιμελητηρίων της Θράκης, αποκάλυψε ο κ. Καλαντζής, εκβιάζουν υποστηρίζοντας ότι εάν δρομολογηθεί η επαναφορά του μέτρου για την Καβάλα και τη Δράμα, τότε θα κινδυνεύσουν να το χάσουν κι εκείνοι. Βάσει υπουργικών δεσμεύσεων, υποτίθεται ότι επέκειντο η ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου μέσω του οποίου θα τακτοποιούνται παρόμοιες εκκρεμότητες και θα εξισορροπούνταν οι επιδοτήσεις της ΑΜ με τις επιδοτήσεις της Θράκης.
Από την πλευρά του όμως, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσαστούλης πρέσβευσε ότι κανένας ομόλογός του εκ Θράκης δεν έφερε αντίρρηση στην αύξηση της επιδότησης στο 12% και για τις επιχειρήσεις της Καβάλας και της Δράμας. Στη διάρκεια κοινής συσκέψεως που πραγματοποίησαν τα πέντε Επιμελητήρια της περιφέρειας, διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο άπτεται στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Πρόκειται δηλαδή για μια πολιτική απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί, αφού τα Επιμελητήρια δεν αποφασίζουν παρά μόνο διεκδικούν. Εκατοντάδες επιστολές προς κάθε αρμόδια αρχή έχουν σταλεί από τους επιχειρηματικούς φορείς της Καβάλας και της Δράμας, με το θέμα όμως να παραμένει στο ίδιο ακριβώς σημείο.
Ο κ. Τσατσούλης ξεκαθάρισε ότι η πολιτική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί το Υπουργείο Οικονομικών και η χρηματοδότηση θα εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Η δε οριστική απόφαση θα πρέπει να φέρει τις υπογραφές των Υπουργών Οικονομίας – Ανάπτυξης – Εργασίας.

Προηγούμενο άρθρο

Προσφυγή στη δικαιοσύνη για τις εισφορές στον ΟΑΕΕ

Επόμενο άρθρο

Όλα έτοιμα για το αεροπορικό σόου