Ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης έκανε το Σάββατο στην Ξάνθη, νέες δηλώσεις για τον αγωγό ΤΑΡ και τα ανταποδοτικά οφέλη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή της συνάντησης του κ. Παυλίδη με τον Τ. Κουϊκ. Ο περιφερειάρχης επιμένει σε τρεις προϋποθέσεις, σχετικά με τον αγωγό ΤΑΡ και την όδευσή του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τη διόρθωση της χάραξης, τη δημιουργία έξι αναμονών από όπου θα μπορεί να τροφοδοτηθεί με οικιακό φυσικό αέριο όλη η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τα ανταποδοτικά οφέλη.
Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη το θέμα είναι μείζον, πρέπει να τεθεί στην κυβέρνηση, στον αρμοδιο υπουργό απ΄ όλους τους βουλευτές που εκλέγονται στις πέντε περιφερειακές ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Επίσης ο κ. Παυλίδης θεωρεί ότι η περιοχή περιγράφεται ως ενεργειακός κόμβος, αλλά από πλευράς φυσικού αερίου και εξυπηρέτησης των νοικοκυριών δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. «Είμαστε αποκλεισμένοι κι αδικημένοι από το δίκτυο οικιακού φυσικού αερίου», είπε ο κ. Παυλίδης.
Από την άλλη πλευρά επικρατεί απόλυτη ησυχία στο νομό Καβάλας στο θέμα της αλλαγής της όδευσης του αγωγού. Ο αγροτικός σύλλογος Καβάλας πάντα παρακολουθεί στενά το θέμα. Δεν υπάρχουν νεότερα, αν και η εταιρία που θα κατασκευάσει τον αγωγό φέρεται να κάνει κινήσεις συνομιλώντας με αγρότες στον όμορο νομό της Δράμας.
Το θέμα είναι από τα πρώτα στην ατζέντα των βουλευτών. Αναμένονται εξελίξεις στις επόμενες ημέρες, σε μία βαριά ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από την αποτυχημένη διαπραγμάτευση του κ. Λαφαζάνη με τους κατασκευαστές του αγωγού.
Ο κ. Λαφαζάνης είπε στην εφημερίδα των συντακτών για το θέμα: «Όπως δήλωσα η κυβέρνηση μας στηρίζει τον ΤΑΡ και την κατασκευή ενός διαδρόμου για το φυσικό αέριο. Παράλληλα διεκδικούμε αντισταθμιστικά οφέλη για τη διέλευσή του από τη χώρα μας, πράγμα που το θεωρούμε και λογικό και δίκαιο, ιδιαίτερα για μια χώρα που δοκιμάζεται από τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές ενέργειας. Από κει και πέρα όπως έχω επανειλημμένα πει θέλουμε ως χώρα ν΄ αναπτύξουμε πολυεπίπεδες τεσσάρων οριζόντων διεθνείς ενεργειακές σχέσεις και δεσμούς, ώστε να υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εθνικό μας συμφέρον, την ενεργειακή μας ασφάλεια και προσιτές ενεργειακές τιμές».
Οι δηλώσεις του Γ. Παυλίδη για τον αγωγό ΤΑΡ είναι οι εξής:
«Πρώτο ζητούμενο είναι η διόρθωση της χάραξης του αγωγού. Δεύτερο την ύπαρξη έξι αναμονών για να μπορούμε να πάρουμε αέριο οικιακής χρήσης, όπως δικαιούμαστε. Δεν έγινε με το ΔΕΣΦΑ επαρκώς, υπήρξαν διάφορες αιτιάσεις, τώρα πρέπει να γίνει. Και τρίτο ανταποδοτικά οφέλη, όπως κάνει όλη η Ευρώπη και μη μου πει κάποιος ότι θ΄ αποζημιώσουν τους αγρότες για τα χωράφια από τα οποία θα περάσει ο αγωγός ΤΑΡ και λύθηκε το ζήτημα, όχι! Μας διαιρεί τον αναπτυξιακό χώρο στα δύο, δημιουργεί μια πλειάδα προβλημάτων μακροπρόθεσμα, δηλαδή από εκεί δε θα μπορούμε να περάσουμε δρόμους, δε θα μπορούμε να κάνουμε φράγματα, δε θα μπορούμε να κάνουμε πρόσθετες μελέτες κι όλα αυτά θα πρέπει ν΄ ανταποδοθούν όπως συμβαίνει και όπως είναι απόλυτα δίκαιο. Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να το πάρει κι η κυβέρνηση, να το πάρουν κι όλοι οι άλλοι. Είναι δίκαιο, είναι ορθό και βεβαίως στρατηγικά να εξυπηρετήσουμε όλη την Ευρώπη, αλλά να πάρουμε κι ένα μέρος από αυτό που δικαιούμαστε.
Οι συμφωνίες που έχουνε υπογραφεί έχουνε υπογραφεί ερήμην μας. Εμείς έχουμε διατυπώσει μία θέση και η θέση αυτή παραμένει σταθερή. Δεν μπορούν να μας ανεβάζουν και να μας κατεβάζουν ενεργειακό κόμβο και ως ενεργειακός κόμβος να μην έχουμε τίποτε στην περιοχή, ούτε ένα σπίτι που να θερμαίνεται, να πληρώνουμε πενταπλάσιο έως οχταπλάσιο κόστος απ΄ ότι πληρώνεται περιοχές που έχουνε φυσικό αέριο κι εμείς να είμαστε στον αποκλεισμό. Όχι μόνο πρέπει να πάρουμε φυσικό αέριο – και θα είναι σταθερή η θέση μας αυτή – κι ο καθένας που θάρχεται εδώ να ξέρει ότι θα πρέπει να μας δώσει εξηγήσεις – γιατί αιτιάσεις μπορούν να βρεθούν πολλές – γιατί είμαστε εδώ που είμαστε και για ποιο λόγο εμείς ήμαστε οι αποκλεισμένοι, οι αδικημένοι. Θ΄ αναφέρω μόνο το εξής: Έχουμε περίπου 300.000 νοικοκυριά που θερμαίνονται με πετρέλαιο. Το 60 με 70% της τιμής που πληρώνουμε τι είναι; είναι πόιντ. Υπολογείστε ότι αυτό το ποσό είναι κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα 300.000 οικογένειες στην Αττική, Νότια Πελοπόννησο πληρώνουνε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια. Η διαφορά αυτή εισπράττεται και κατά τρόπο άδικο σε βάρος της κοινωνίας μας, από φόρους σε βάρος όλων μας! Δεν πρέπει να διορθωθεί; Θα πρέπει να διορθωθεί…»