Τελειωμό φαίνεται να μην έχει η βαθιά ύφεση στην οποία βυθίστηκε η χώρα από το 2009, με πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων να έχουν οδηγηθεί στην οικονομική καταστροφή και στο λουκέτο. Πλήθος είναι τα ρεπορτάζ που εδώ και χρόνια παρακολουθούμε στα τηλεοπτικά κανάλια για τα κλειστά καταστήματα των μεγάλων αστικών κέντρων. Παρόμοιες συνθήκες, έστω και σε χαμηλότερη κλίμακα όμως, καταγράφονται και στις επαρχιακές πόλεις όπως η Καβάλα. Αν και κάποτε ξένιζε ο αριθμός των άδειων καταστημάτων στο κέντρο της πόλης, στην πορεία ο κόσμος το συνειδητοποίησε πως η κρίση ήρθε για να μείνει. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, επί της οδού Βενιζέλου, από το Φάληρο μέχρι το δημοτικό κήπο υπάρχουν 18 ανοίκιαστα καταστήματα. Επί της οδού Ομονοίας, από το παλιό δικαστήριο έως την Ίωνος Δραγούμη υπάρχουν 14 ανοίκιαστα καταστήματα. Επί της οδού Ομονοίας επίσης, από την Εθνάρχου Μακαρίου μέχρι την εκκλησία του Αγίου Παύλου, υπάρχουν 15 ανοίκιαστα καταστήματα.
Μεταφέροντας την υποκειμενική της άποψη, ως μέλος της διοικήσεως του Εμπορικού Συλλόγου, η Μαρία Τσουρή παρατήρησε ότι όσο συγκεντρώνεται στην καρδιά της πόλης η αγορά, τόσο η εμπορική κίνηση μεταφέρεται σε συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα. Το νοητό εμπορικό τετράγωνο της Καβάλας, έτσι όπως αυτό έχει πλέον διαμορφωθεί, αφορά στο κεντρικό τμήμα της οδού Ομονοίας από το ύψος του αστυνομικού κτηρίου έως το ύψος του επιμελητηριακού κτηρίου. Σε αυτό το τμήμα βρίσκονται λιγότερα κλειστά καταστήματα, ενώ αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των καταστημάτων που μετατρέπονται σε καφετέριες.
Ελάχιστα υποχώρησαν οι τιμές ενοικίασης των καταστημάτων συγκριτικά με την πτώση του τζίρου την οποία αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, που άγγιξε ακόμη και το 60% στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Μαρίας Τσουρή, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δε μειώνουν τις τιμές των ενοικίων, αλλά αντίθετα πιέζουν τους μισθωτές ενίοτε μάλιστα τους εκβιάζουν κιόλας. Από την πλευρά τους οι ενοικιαστές, αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα καταστήματα αναζητώντας νέα στέγη, εάν φυσικά έχουν την οικονομική δυνατότητα να δαπανήσουν χρήματα για ανακαίνιση και μετακίνηση. Μετά το άδειασμα των καταστημάτων οι ιδιοκτήτες αποφασίζουν να μειώσουν τις απαιτήσεις τους, αλλά είναι πλέον αργά.
Πολλά είναι επίσης και τα συνοικιακά καταστήματα που αναγκάστηκαν να κλείσουν. Η κ. Τσουρή συνέδεσε τα λουκέτα των συνοικιακών καταστημάτων με την υποχρεωτική κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς, αφού στόχος είναι να υποσκελιστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων, δηλαδή των πολυκαταστημάτων.
Στην επόμενη συνεδρίαση της διοικήσεως του Εμπορικού Συλλόγου, η Μαρία Τσουρή σκοπεύει να απαιτήσει την παραίτηση του κ. Νότα που αν και μέλος του ΔΣ ωστόσο δεν εφάρμοσε την απόφαση να παραμείνει κλειστή η αγορά την Κυριακή 20 Ιουλίου. Μάλιστα, η κ. Τσουρή σχεδιάζει πέραν της παραιτήσεως του κ. Νότα να ζητήσει ακόμη και τη διαγραφή του από το σύλλογο. «Είναι αδιανόητο να ανήκει στη διοίκηση, να υπερψηφίζει την απόφαση περί κλειστών καταστημάτων κι όμως ο ίδιος να την καταστρατηγεί ανοίγοντας το μαγαζί του. Θεωρώ ότι αυτό που έκανε ήταν η πιο ανέντιμη και ανήθικη πράξη από ένα συνάδελφο σε βάρος των υπολοίπων συναδέλφων του», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Τσουρή.