Dark Mode Light Mode

Νέο θρίλερ!

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ απάντησε αρνητικά στην πρόταση της ΒΦΛ

Ένα ακόμη θρίλερ σχετικά με το φυσικό αέριο, την ΔΕΠΑ και την ΒΦΛ άρχισε εντελώς ξαφνικά χθες το βράδυ. Μετά κόπων και βασάνων έγινε γνωστό ότι η ΔΕΠΑ αποφάσισε χθες το απόγευμα αρνητικά επί της πρότασης της ΒΦΛ για τον συγκεκριμένο τρόπο ρύθμισης του χρέους. Αυτό πέραν του ότι δεν ήταν αναμενόμενο, έβαλε όλους τους εμπλεκόμενους σε μεγάλους μπελάδες. Έτσι χθες βράδυ τα τηλέφωνα πήραν «φωτιά» αφού όλοι προσπαθούσαν να μάθουν γιατί η ΔΕΠΑ απάντησε αρνητικά στην ΒΦΛ και τι σημαίνει αυτή η απόφαση της. Όλοι ήταν αιφνιδιασμένοι αφού μια μέρα πριν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Παπαγεωργίου διαβεβαίωνε για το αντίθετο.

Είχε πει στους βουλευτές της Καβάλας ότι η απόφαση της ΔΕΠΑ θα ήταν θετική. Ήταν κατηγορηματικός σε αυτό. Τελικά η ΔΕΠΑ δια της διοίκησης της δεν επιβεβαίωσε τον Υφυπουργό, αν και μεγαλομέτοχος στην ΔΕΠΑ είναι το κράτος!

Χθες βράδυ οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων που ήταν στην Αθήνα προσπαθούσαν να βρουν στο τηλέφωνο τους βουλευτές της Καβάλας και τους εκπροσώπους της εταιρίας. Συγκέντρωναν συνεχώς πληροφορίες που επιβεβαίωναν την αρνητική απόφαση της ΔΕΠΑ αλλά δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τις συνέπειες της αν αυτή μπορεί να αλλάξει, ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση τους ή η αντίδραση των βουλευτών. Στο μεταξύ το πρόβλημα της ΔΕΠΑ αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη δημοσιότητα. Στην εφημερίδα Μακεδονία δημοσιεύτηκε χθες το ακόλουθο κείμενο: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη λειτουργία του εργοστασίου τής ELFE (πρωην ΒΦΛ), στην Καβάλα, καθώς απομένουν μόλις τρεις ημέρες μέχρι να εξαντληθούν και τα τελευταία αποθέματα αμμωνίας. Αν μέχρι τότε δεν αποκατασταθεί η παροχή φυσικού αερίου (που διακόπηκε εδώ και τρεις εβδομάδες), θα στερεοποιηθούν το θειικό οξύ και τα νιτρικά που κυκλοφορούν στις γραμμές παραγωγής και οι μονάδες θα αχρηστευτούν. Το ίδιο πρόβλημα είχε παρουσιαστεί και πριν από δέκα μήνες, όταν η ΔΕΠΑ είχε διακόψει και πάλι την παροχή αερίου, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών της ELFE. Μετά από πιέσεις που άσκησαν τότε οι εργαζόμενοι και τοπικοί πολιτικοί παράγοντες επήλθε διακανονισμός των οφειλών, λίγους μήνες αργότερα, ωστόσο, τα χρέη συσσωρεύτηκαν και πάλι. Σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 14 εκατ. ευρώ (16 εκατ. κατά τη ΔΕΠΑ): για πρώτη φορά στην ιστορία του εργοστασίου οι εργαζόμενοι έμειναν πίσω στη μισθοδοσία δύο μηνών, ενώ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν παραγγελίες αξίας 30 εκατ. για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, λίπασμα δεν παράγεται, αφού δεν υπάρχει πρώτη ύλη (για την οποία απαιτείται το φυσικό αέριο). Οι εργαζόμενοι, που φοβούνται πλέον ότι θα επέλθει το τέλος, θα έχουν σήμερα επαφές με τη διοίκηση της εταιρείας, στην Αθήνα, όπου θα επιδιώξουν να μπουν μπροστά, για να βρεθεί μια λύση. Μέχρι πρότινος, η λιπασματοβιομηχανία ήταν συμφερόντων του προφυλακισμένου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ωστόσο το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είναι σαφές στους εργαζόμενους, οι οποίοι λαμβάνουν αντιφατικές πληροφορίες περί μεταβίβασης της επιχείρησης σε αγγλική εταιρεία. Όσο για τη ΔΕΠΑ, στα τέλη Μαρτίου θα περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια ιδιώτη…

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Πανιώνιος- Ενωση 88-71: Παθαίνει «έμφραγμα» στο τρίτο δεκάλεπτο

Επόμενο άρθρο

Οδεύουμε σε Πανκαβαλιώτικη απεργία