Dark Mode Light Mode

Νέο χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου

Εκ των βασικών συμμετεχόντων φορέων που στηρίζουν την υλοποίηση του προγράμματος ΣΤΗΡΙΖΩ είναι το Επιμελητήριο Καβάλας, μέσω του οποίου θα εξασφαλιζόταν η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου. Το πρόγραμμα εμφανίσει καθυστέρηση στην εφαρμογή του λόγω της χαρακτηριστικής ελληνικής γραφειοκρατίας και ναι μεν προσελήφθησαν οι απασχολούμενοι προκειμένου να στελεχωθούν κοινωνικές δομές της Καβάλας, ωστόσο η πλήρη εξέλιξη του προγράμματος δεν είναι η αναμενόμενη.

Ο Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας παραδέχθηκε ότι πράγματι ορισμένες δράσεις του προγράμματος παρουσιάζουν χρονική καθυστέρηση, αλλά σε γενικές γραμμές κι εντός τριμήνου έχουν υλοποιηθεί περισσότερα αποτελέσματα από τα προβλεπόμενα, μέσω χρονοδιαγράμματος και πλαισίου στόχων. Για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκαν ήδη οι προσλήψεις 29 ατόμων που κατανεμήθηκαν στις επτά εγκεκριμένες κοινωνικές δομές. Επίσης, οι φορείς υλοποιήσεως συγκέντρωσαν χίλιες αιτήσεις δικαιούχων που βρίσκονται στην τελική φάση αξιολογήσεως, από τους κοινωνικούς λειτουργούς που εξετάζουν τις περιπτώσεις πόρτα – πόρτα.

Οι απασχολούμενοι του προγράμματος στηρίζουν τη λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου, του κοινωνικού συσσιτίου, στήθηκε ο δημοτικός λαχανόκηπος στον Αμυγδαλεώνα κι εντός του Μαρτίου θα αρχίσει η καλλιεργητική περίοδος, στήθηκε το κοινωνικό παντοπωλείο στο δημοτικό διαμέρισμα Φιλίππων, ενώ σε ικανοποιητικό σημείο βρίσκονται οι τράπεζα διαμεσολάβησης και η τράπεζα χρόνου. Καθυστέρηση σημειώνεται μόνο στη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου Καβάλας.

Ο κ. Δέμπας διευκρίνισε ότι η ετοιμότητα ενός κοινωνικού παντοπωλείου δεν εστιάζεται μόνο στη διάθεση τροφίμων αλλά πρωτίστως στην προμήθεια των προϊόντων. Ομοίως, ο κ. Δέμπας διευκρίνισε ότι η λειτουργία βασίζεται στην αρχή του εθελοντισμού κι αυτό σημαίνει ότι σε μηνιαία βάση θα πρέπει να συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων, παιχνιδιών που στη συνέχεια θα διατεθούν, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να έχουν κάθε μήνα τη δυνατότητα να εφοδιάζονται.

Ο Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου προέβλεψε ότι στις αρχές του Φλεβάρη θα αρχίσει και η διανομή τροφίμων στο κοινωνικό παντοπωλείο του δημοτικού διαμερίσματος Φιλίππων, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα μάλλον θα αρχίσει η διανομή και στο κοινωνικό παντοπωλείο Καβάλας. Ωστόσο, διανομή τροφίμων με το παλαιότερο σύστημα θα πραγματοποιηθεί και τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Ψιλοπροβλήματα εμφανίστηκαν και στο χώρο του υπογείου της Δημοτικής Αγοράς όπου θα λειτουργήσει το κοινωνικό παντοπωλείο της Καβάλας. Για την τακτοποίηση του θέματος μεριμνούν διαρκώς οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος ΣΤΗΡΙΖΩ.

 

Προηγούμενο άρθρο

Κοπατσάρης: Θα το καθαρίσουμε

Επόμενο άρθρο

Αθόρυβη προετοιμασία - Πολυσυλλεκτικό το ψηφοδέλτιο του Κωστή Σιμιτσή