Η κοσμοσυρροή που σημειώθηκε σήμερα το βράδυ στην εκδήλωση στο Ιμαρέτ με ομιλήτρια την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, είναι η καλύτερη απάντηση της πόλης στις αντιδράσεις μιας πολύ μικρής ομάδας πολιτών που παραβρέθηκε (την ίδια περίπου ώρα ) στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προσπάθησε να επηρεάσει τη συζήτηση του θέματος του μνημείου των Εβραίων Καβαλιωτών. Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Βαρβέρης, Μουριάδης, Λεωνίδας Παππάς. Οι συγκεκριμένοι απόντες με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο δήλωσαν ότι συμφωνούν με την εισήγηση της δημάρχου. Απουσίαζαν επίσης οι Πασχαλίδης, Παπαντίδης, Φρατζεσκάκη χωρίς κάποιες εξηγήσεις. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Β. Παππάς, Μ. Κελαϊδάκης, Καρασαββίδης, Τελίδης, Τσανακτσής ψήφισαν την εισήγηση της Δημάρχου συμπληρώνοντας τη φράση «ναι σε όλα τα μνημεία». Σχολιάζοντας την στάση αυτή ο Μάκης Παπαδόπουλος ρώτησε το προεδρείο: «Ψηφίζουμε για το μνημείο ή για τα μνημεία; Εγώ πάντως λέω ναι σε όλα». Όχι ψήφισε μόνο ο Π. Αγανικόλας. Η συζήτηση του θέματος άρχισε με την κ. Τσανάκα που διάβασε την ακόλουθη εισήγηση:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Στο πλαίσιο της αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας και της εκπλήρωσης ενός ηθικού χρέους που έχουμε ως Καβαλιώτες απέναντι στη μνήμη των 1.484 Εβραίων συμπολιτών μας, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, εισάγω σήμερα προς συζήτηση το θέμα της τοποθέτησης του μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας και σας παρακαλώ να το εγκρίνετε ομόφωνα όπως εισάγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Μετά από μια δύσκολη ομολογουμένως διαδικασία κυρίως για την πόλη αλλά και για εμένα προσωπικά, ήρθαμε όλοι αντιμέτωποι μ’ ένα κομμάτι της τοπική μας ιστορίας.
Εκφράζω εκ νέου τη λύπη μου για ενδεχόμενες αστοχίες ή παρερμηνείες που δημιουργήθηκαν και αδίκησαν την ίδια την πόλη αλλά και εμένα. Όλες μου οι ανησυχίες και οι προσπάθειες είχαν έναν και μόνο στόχο: την εκπλήρωση της ηθικής και ιστορικής υποχρέωσής μας σε συνδυασμό με την προστασία του ίδιου του μνημείου.
Η βούληση της τοπικής κοινωνίας αλλά και η δική μου προσωπικά παραμένει αμετάκλητη: πρέπει να τοποθετηθεί το μνημείο όπως έχει κατασκευαστεί και όπως αρμόζει στους αδικοχαμένους συμπολίτες μας αλλά και την ιστορία της πόλης.
Όλοι ξέρουμε, και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό, πως η Καβάλα ήταν, είναι και θα παραμείνει μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Μια κοινωνία με μεγάλη και ανοιχτή αγκαλιά προς όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από θρήσκευμα και εθνικότητα που οι συγκυρίες και η μοίρα της ζωής τους έφεραν δίπλα δίπλα.
Η εισαγωγή του σημερινού θέματος προς ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται αφενός να ολοκληρώσει με τον πρέποντα τρόπο ένα ανοιχτό ζήτημα δεκαετιών και αφετέρου να ρυθμίσει τεχνικές και διαδικαστικές ατέλειες ώστε η τιμή προς τους 1.484 Εβραίους συμπολίτες μας να είναι ουσιαστική και ν’ αποδοθεί σύμφωνα με όλους τους τύπους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλώ λοιπόν το Σώμα να εγκρίνει το θέμα ομόφωνα. Ευχαριστώ πολύ».