Dark Mode Light Mode

Ναυαγεί η απαλλοτρίωση του Παγοποιείου;

Ικανοποίηση επικρατούσε στον δήμο Καβάλας πριν από ένα περίπου μήνα, τότε που είχε παραδοθεί μετά την ολοκλήρωσή της η «πράξη αναλογισμού» για το οικόπεδο του παλιού Παγοποιείου στην περιοχή Περιστερίου. Η «πράξη αναλογισµού» αποτελεί µέρος της διαδικασίας απαλλοτρίωσης των τµηµάτων οικοπέδων που ρυµοτοµούνται µε την εφαρµογή του ισχύοντος ρυµοτοµικού σχεδίου. Υπόχρεοι αποζηµίωσης των ακινήτων είναι οι ωφελούµενοι παρόδιοι ιδιοκτήτες και οι οικείοι Ο.Τ.Α. Ως ωφελούµενοι παρόδιοι νοούνται οι ιδιοκτήτες των οποίων τα ακίνητα έχουν πρόσωπο επί των οδών, των πλατειών και γενικά των κοινόχρηστων χώρων, που προβλέπονται από το ρυµοτοµικό σχέδιο, ή αποκτούν πρόσωπο επί αυτών µετά την τακτοποίησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του δήμου Καβάλας διεκδικεί την περιοχή του παλιού παγοποιείου στο Βύρωνα, με σκοπό να την αναπλάσει και να δημιουργήσει ένα χώρο πρασίνου και αναψυχής για τους Καβαλιώτες. Το κονδύλιο 1,8 εκατομμυρίων ευρώ για το σημαντικό έργο υπολογίζεται να εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγή. Η παράδοση της «πράξης αναλογισμού» θεωρήθηκε λοιπόν από τη διοίκηση του δήμου Καβάλας ως το πρώτο θετικό βήμα στη διαδικασία απαλλοτρίωσης του οικοπέδου. Συνέχεια θα δίνονταν μέσω της δικαιοσύνης προκειμένου να οριστούν συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα για τους περίοικους, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένονταν έως το τέλος του έτους.

Όλα αυτά πριν προκύψει μια απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν σχετικά με τη διάθεση των πόρων του Πράσινου Ταμείου, που δημοσιοποιήθηκε την Δευτέρα και γεννά ερωτήματα αναφορικά με την ομαλή πορεία της απαλλοτρίωσης του Παγοποιείου από τον δήμο.

Οι πόροι του Πράσινου Ταμείου, σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη στήριξη περιβαλλοντικών έργων, ωστόσο αυτό μπορεί να ισχύσει κυρίως μετά το 2016. Αφού κατά τη διετία 2013-2014 οι πόροι του Ταμείου προορίζονται για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Την αποκαλυπτική αυτή απάντηση έδωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή σχετικά με τη διάθεση των πόρων του Πράσινου Ταμείου.

Στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής ανέφερε ότι οι πόροι του Πράσινου Ταμείου, οι οποίοι προορίζονται αποκλειστικά για περιβαλλοντικές δράσεις και οι οποίοι προέρχονται από εισφορές, φόρους και πρόστιμα που πληρώνουν οι έλληνες πολίτες, με διαδοχικές αποφάσεις (νόμος 4024/2011 και νόμος 4011/2013) απομειώθηκαν και μόνο το 2,5% των πόρων απέμεινε για περιβαλλοντικές δράσεις.

Ο κ. Ρεν απαντώντας στην ερώτηση του έλληνα ευρωβουλευτή, τόνισε ότι: «Σύμφωνα με συνταγματικές διατάξεις, οι πόροι του Πράσινου Ταμείου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη στήριξη περιβαλλοντικών έργων. Ωστόσο, η εισαγωγή αυστηρότερου κανόνα σχετικά με τις δαπάνες του Πράσινου Ταμείου ήταν ένα εκ των μέτρων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την περίοδο 2013-14. Από την άποψη αυτή, οι αποφάσεις για τη μεταφορά των εσόδων αποτελούσαν μέρος των όρων του προγράμματος».

Ο κ. Ρεν, καταλήγοντας την απάντησή του, άφησε αόριστες υποσχέσεις ότι μετά το 2016 το Πράσινο Ταμείο θα δαπανήσει μεγάλο μέρος των πόρων του για περιβαλλοντικά έργα.

 

=

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε ...

Επόμενο άρθρο

Ο ΟΑΕΕ Καβάλας δεν ξέρει τίποτα