Dark Mode Light Mode
μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο
Ναυτεργατική δίκη τη Δευτέρα – 27 εργαζόμενοι κατηγορούνται για τις απεργίες
Κοπή πίτας από τη Β’ βάθμια εκπαίδευση

Ναυτεργατική δίκη τη Δευτέρα – 27 εργαζόμενοι κατηγορούνται για τις απεργίες

Πλήθος ανακοινώσεων συμπαράστασης κυκλοφόρησε από τα δημοτικά συμβούλια Θάσου και Καβάλας από το ΠΑΜΕ και τη λαϊκή επιτροπή, ενώ σχετικές προφορικές δηλώσεις παραχώρησε και ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, υπέρ των ναυτεργατών της ΑΝΕΘ που τη Δευτέρα οδηγούνται σε δίκη. Δυσαρέσκεια πάντως προκάλεσε στους ναυτεργάτες μόνο η ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας. Ο κλάδος θέλησε να ενημερώσει ευρύτερα την τοπική κοινωνία προκειμένου οι πολίτες να κατανοήσουν ότι ο αγώνας των εργαζομένων περιλαμβάνει αιτήματα όπως η βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, η λογική τιμή των εισιτηρίων, οι γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις από και προς το νησί της Θάσου.

Όπως μας εξήγησε χθες το πρωί ο συνδικαλιστής ναυτεργάτης της ΑΝΕΘ Λάμπρος Λαμπινίδης, καμία παρανομία δε διέπραξαν οι συνάδελφοί του στην διάρκεια των απεργιών για τις οποίες μηνύθηκαν από τον ιδιοκτήτη της έτερης ναυτιλιακής εταιρείας κ. Μητσόπουλο. Όλες οι κινητοποιήσεις ήταν απολύτως νόμιμες κι έφεραν τη σφραγίδα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ενώ καμία εφοπλιστική ένωση ούτε καν η εταιρεία συμφερόντων Μητσόπουλου δεν κατέφυγε στην εισαγγελία προκειμένου κάποια απεργία να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική.

«Ο κ. Μητσόπουλος, θεωρώντας ότι έχει το δικαίωμα να μηνύεις τους ναυτεργάτες όποτε του καπνίσει είτε επειδή έχει λεφτά, είτε επειδή πιστεύει πως μπορεί να μας κάμψει, μας μήνυε σε κάθε απεργία. Παρά το γεγονός ότι όλες οι απεργίες όπου μετείχαμε είχαν εξαγγελθεί από την ΠΝΟ. Ενώ τους δικούς του εργαζόμενους ναυτεργάτες και υπό την απειλή της απολύσεως, τους έβαζε μία ημέρα πριν την απεργία να υπογράψουν ότι δε θα προχωρούσαν σε κινητοποίηση», σημείωσε ο Λάμπρος Λαμπρινίδης.

Ο συνδικαλιστής συμπλήρωσε ότι ο κ. Μητσόπουλος ακολουθούσε τη συγκεκριμένη τακτική σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Καβάλας. Παρακώλυση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας πάντως ουδέποτε προκλήθηκε, διότι οι ναυτεργάτες φρόντιζαν εγκαίρως για την ενημέρωση του επιβατικού κοινού, με αποτέλεσμα κανένας επιβάτης να μην εμφανίζεται στην αποβάθρα.

27 άτομα, ναυτεργάτες και εργαζόμενοι άλλων κλάδων, θα βρεθούν κατηγορούμενα την ερχόμενη Δευτέρα. Τρεις δίκες υπάρχουν προγραμματισμένες έως τον Απρίλιο, ενώ θα ακολουθήσουν και αρκετές ακόμη εκδικάσεις. Αρκετοί θα βρεθούν στο δικαστήριο τη Δευτέρα με σκοπό να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους, καθιστώντας το θέμα ως ευρύτερα κοινωνικό. Το γεγονός χαροποιεί τους ναυτεργάτες αφού αποδεικνύει ότι παραμένει ζωντανή η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων κι επιπρόσθετα, ικανοποίηση προσφέρει και η υποστηρικτική στάση του δημοτικού συμβουλίου Θάσου.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Επόμενο άρθρο

Κοπή πίτας από τη Β’ βάθμια εκπαίδευση