Χθες το μεσημέρι στα γραφεία του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του τεχνικού επιμελητηρίου δόθηκε συνέντευξη τύπου με την αφορμή των εκδηλώσεων που αρχίζουν το απόγευμα στην πλατεία Καπνεργάτη, με γενικό τίτλο 3η εβδομάδα αρχιτεκτονικής, τα κτήρια της λήθης.
Στους δημοσιογράφους μίλησαν ο πρόεδρος του τμήματος Α.Μ. του ΤΕΕ Δημ. Κυριαζίδης, ο πρόεδρος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Γιάννης Νεστορίδης, η γενική γραμματέας του συλλόγου αρχιτεκτόνων Πολυξένη Χατζηλιάδου.
Οι εκδηλώσεις που είναι πλούσιες περιλαμβάνουν και πολιτιστικά γεγονότα, αρχίζουν σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Καπνεργάτη. Συνεχίζονται κάθε απόγευμα και βράδυ, την Παρασκευή 25, το Σάββατο 26, τη Δευτέρα 28, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου και τελειώνουν την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.
Είναι φανερό ότι και το θέμα των εκδηλώσεων είναι ενδιαφέρον και οι ίδιες οι εκδηλώσεις έχουν προετοιμαστεί με μεγάλη προσοχή.
Στη διοργάνωση εκτός από το σύλλογο αρχιτεκτόνων μετέχει ο Δήμος Καβάλας, η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, το ΔΗΠΕΘΕ, η Δημωφέλεια και το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.
Είναι η 3η φορά που διοργανώνεται εβδομάδα αρχιτεκτονικής, μια σημαντική πρωτοβουλία που μας βάζει μπροστά στις ευθύνες μας, είπε στα εισαγωγικά του λόγια ο πρόεδρος του τμήματος ΑΜ του ΤΕΕ Δ. Κυριαζίδης.
Οι παλιές καπναποθήκες της Καβάλας είναι ο μεγάλος πλούτος της πόλης, είπε επίσης.
Η κα Χατζηλιάδου είπε ότι θίγεται το θέμα των παλιών εγκαταλελειμμένων κι επικίνδυνων κτηρίων της πόλης, προκειμένου να υπάρξει ερέθισμα στο ενδιαφέρον του κόσμου. Όπως εξήγησε υπάρχει έκθεση στην οποία έχει γίνει καταγραφή και ομαδοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων τα οποία αναφέρονται σε παλιές καπναποθήκες, παραδοσιακά σπίτια και λαϊκά σπίτια. Ποιο συγκεκριμένα για το πνεύμα των εκδηλώσεων και των στόχων τους, μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων Γιάννης Νεστορίδης, που είπε τα εξής:
Τα κτήρια της λήθης
Σας καλωσορίζουμε στην 3η εβδομάδα αρχιτεκτονικής στην πόλη της Καβάλας, με θέμα «Τα Κτήρια της Λήξης» και σας καλούμε από την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, στη δημοτική καπναποθήκη και σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, για να παρακολουθήσετε, εκθέσεις ομιλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις που θα πλαισιώσουν τις εκδηλώσεις μας.
Τα εγκαταλελειμμένα κτήρια προβληματίζουν την πόλη και το σύλλογο αρχιτεκτόνων, εδώ και πολλά χρόνια και θέλαμε να τα επαναφέρουμε στη μνήμη μας και να δούμε τις προοπτικές που διαμορφώνονται υπό τις παρούσες συνθήκες για την αντιμετώπισή του.
Τα Κτήρια της Λήξης, είναι κτήρια που απαξιώθηκαν με την εγκατάλειψη και τη μεταβολή των οικονομικών δεδομένων που δημιούργησαν το αστικό περιβάλλον στο οποίο αρχικά εντάχθηκαν. Ως συνέπεια ήταν να τεθούν στο περιθώριο του αστικού χώρου, παρότι είναι γοητευτικά, μας αρέσει να υπάρχουν γύρω μας και να δίνουν το στίγμα τους στην πόλη.
Τα Κτήρια της Λήξης είναι για μας τα κτήρια της μνήμης και της ψυχής αυτής της πόλης. Τα ξεχασμένα στολίδια, όπως τα ονομάσαμε μιας εποχής που χάθηκε αλλά, μας άφησε την αύρα της.
Είναι δείγματα μιας άλλης, διαφορετικής αστικότητας, που χάθηκε ανεπιστρεπτί. Ενός ανθρώπινου τρόπου ζωής, σε γειτονιές και συνοικίες όπου ζούσαμε μέσα από τις ζωές των άλλων και οι άλλοι μεταλάμβαναν ένα μέρος της δικής μας ζωής.
Όταν λοιπόν οι άνθρωποι αντάλλαξαν τα σπίτια τους με διαμερίσματα, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα εξελισσόταν η ζωή μέσα σε πολυκατοικίες και γειτονιές, που δεν έχουν πια σημεία αναφοράς και ανάσες, ούτε στολίδια, παρά μόνο ομοιόμορφες, στεγνές, άψυχες και κακοσχεδιασμένες πολυκατοικίες.
Παρότι λοιπόν μας ενδιαφέρει η ποιητική διάσταση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων, μας απασχολεί εξ ίσου η πολεοδομική, η κοινωνική και η οικονομική πλευρά του ζητήματος.
Θεωρούμε μεγάλη σπατάλη την εγκατάλειψη τόσων κτηρίων της πόλης και την ερήμωση ολόκληρων περιοχών, με καπνομάγαζα και κατοικίες, ενώ θα ήταν δυνατό ν΄ αποκτήσουν υπεραξία μέσω της επανάχρησης και αναβίωσής τους.
Πιστεύουμε ότι δε μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση και πρέπει να κάνουμε κάτι για το μέλλον αυτής της πόλης, τόσο ατομικά, όσο συλλογικά και να μην περιμένουμε από τους άλλους να μας δώσουν έτοιμες μαγικές λύσεις.
Αυτοί που κερδοσκόπησαν εις βάρος της γης, εις βάρος της κοινωνίας και των δομών που διαμορφώθηκαν μέσα από εξελικτικές διαδικασίες χρόνων και που όλοι εμείς με την κατάλληλη πλύση εγκεφάλου αποδεχτήκαμε, σαν εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη, θα πρέπει ν΄ αποφασίσουμε τι θέλουμε τελικά σαν κοινωνία, πως μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον και τις όποιες προκλήσεις διαμορφώνονται υπό τις παρούσες συνθήκες.
Ο τόπος δεν σηκώνει άλλα πειράματα που δυστυχώς ακόμα συμβαίνουν. Η πολεοδομική παρέμβαση στο Περιγιάλι είναι ένα από αυτά. Η επέκταση της Καβάλας προς τη θάλασσα, θεωρήθηκε ζωτικής ανάγκης προτεραιότητα, παρότι ισοδύναμη και ακόμα μεγαλύτερη περιοχή του κέντρου, σταδιακά ερημώθηκε.
Η εβδομάδα αρχιτεκτονικής δεν πρόκειται να δώσει μαγικές λύσεις για όλα τα προβλήματα της πόλης. Θέλουμε όμως να ανακαλέσουμε στη μνήμη, ένα τρόπο ζωής που αμετάκλητα χάσαμε, να διασώσουμε, αν μπορούμε τα ελάχιστα πια, εναπομείναντα κτήρια που θέσαμε στο περιθώριο και λησμονήσαμε.
Γιατί δε θέλουμε να ζήσουμε στην ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ.