Με ένα δελτίο τύπου λίγων αράδων, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ανακοίνωσε το Σάββατο τη ματαίωση των παραστάσεων στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων που επρόκειτο να δοθούν στις 17 και 18 Ιουλίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ομώνυμου ιστορικού Φεστιβάλ.
Η πράξη αυτή αποτελεί μια προσβλητική, ασεβή και προκλητική στάση απέναντι στον 58χρονο θεσμό του Φεστιβάλ Φιλίππων μέσα από τον οποίο άλλωστε και με αφορμή τις παραστάσεις του, γεννήθηκε και ανδρώθηκε η δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας στις αρχές του1961. Την παρθενική του παράσταση μάλιστα το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος την έδωσε στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς με το έργο του Σοφοκλή «Οιδίπους τύρρανος» σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού ο οποίος ήταν και ο πρώτος του καλλιτεχνικός διευθυντής.
Ο κ. Βούρος είναι ανιστόρητος. Ξεχνά τους δεσμούς αίματος που έχει ο οργανισμός που διευθύνει με το Φεστιβάλ Φιλίππων. Αγνοεί ότι το ΚΘΒΕ μέχρι το 1984 ήταν ο διοργανωτής του Φεστιβάλ και προσβάλει με την απόφασή του αυτή και τον αρχαιότερο μετά τα Επιδαύρεια θεσμό παρουσίασης αρχαίου δράματος της χώρας αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Πρέπει να πούμε στον κ. Βούρο ότι το Εθνικό Θέατρο όχι μόνον σηκώθηκε και ήλθε από την Αθήνα στους Φιλίππους με πολυπληθέστερο σχήμα αλλά έδωσε και δύο, παρακαλώ, παραστάσεις.
Σε μια τέτοια δύσκολη για τους Έλληνες εποχή οι κρατικές σκηνές πρέπει να οργώνουν την χώρα και να εμψυχώνουν τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Όσο κι αν είναι υπερβολικό το παράδειγμα θα του θυμίσω τι έκανε στην διάρκεια του πολέμου η Σοφία Βέμπο και τα θεατρικά μπουλούκια με τις επιθεωρήσεις.
Βέβαια ο κ. Βούρος που επικαλείται στην ανακοίνωσή του την οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα, φροντίζει να πάει στην Επίδαυρο. Διότι, βλέπετε, εκείνο το Φεστιβάλ είναι πιο γκλαμουράτο. Για την μετάβαση στην Επίδαυρο που είναι καμιά 800 χιλιόμετρα δεν ισχύουν προφανώς οι οικονομικές δυσκολίες που βιώνει η χώρα αλλά για τα 150 χιλιόμετρα των Φιλίππων ισχύουν.
Και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας κρατικός οργανισμός της βόρειας Ελλάδας ματαιώνει δύο παραστάσεις στη βόρεια Ελλάδα για να πραγματοποιήσει δύο άλλες στη νότια Ελλάδα.
Το πόσο σέβεται βέβαια την ιστορία του Φεστιβάλ Φιλίππων και τους άρρηκτους δεσμούς που έχει το ΚΘΒΕ με τον ιστορικό αυτό πολιτιστικό θεσμό φάνηκε και από την επίσημη αφίσα της παράστασης «Ιφιγένεια στην χώρα των Ταύρων» που κυκλοφόρησε στην αρχή του καλοκαιριού και όπου αναφέρονται μόνον τα θέατρα «Δάσους» της Θεσσαλονίκης και Επιδαύρου όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε.
Καλούμε τον κ. Βούρο να ανακαλέσει άμεσα την προσβλητική για το Φεστιβάλ Φιλίππων αλλά και για την ιστορία του ίδιου του ΚΘΒΕ ανακοίνωσή του και να φροντίσει να πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις του Σαββατοκύριακου στο ιερό χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή η χώρα, μας αναγκάζει να ακυρώσουμε τις προγραμματισμένες παραστάσεις της παραγωγής «Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων», στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και στο Αρχαίο Θέατρο Δίου. Παράλληλα, και μέχρι νεωτέρας, ακυρώνεται η περιοδεία του έργου «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη», το οποίο εντέλει θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Κήπου και στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.
Προγραμματισμός παράστεων ΚΘΒΕ
• «Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων» – Θέατρο Δάσους: 18, 19, 25 & 26 Ιουλίου 2015
• «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη»- Θέατρο Κήπου: 11,14 & 15 Ιουλίου 2015, Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου: 22, 23, 24, 29, 30 & 31 Ιουλίου 2015
• «Του Κουτρούλη ο Γάμος»- Μονή Λαζαριστών (Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών): 22, 23 & 24 Ιουλίου 2015
Θ.Θ.