Το ιστορικό της υπόθεσης έχει κάπως έτσι: Στις 14/9 και κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως που πραγματοποίησε η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, η πρόεδρος Μαρία Καραβία ενημέρωσε τα μέλη ότι υπέγραψε τη δήλωση παραίτησής της όπως ακριβώς ζητήθηκε από τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση της κ. Καραβία, ενόσω το θέμα βρισκόταν υπό συζήτηση, ο εκπρόσωπος της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Ανέστης Δημητριάδης πρότεινε για ηθικούς λόγους να στηριχθεί η πρόεδρος.
Τα μέλη του ΔΣ στην πλειοψηφία τους, υποστήριξε η κ. Καραβία, συμφώνησαν και αποφάσισαν να σταλεί επιστολή στη δήμαρχο, με μοναδικό και σαφή σκοπό, την έκφραση της ικανοποίησης τους από την συνεργασία τους με το πρόσωπό της. Παρά τη συνειδητή κίνηση αλληλεγγύης των μελών του ΔΣ, η πρόεδρος διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δε θα επιθυμούσε αυτή η επιστολή να λάβει μορφή διαμαρτυρίας ή ακόμη και μομφής κατά της δημάρχου και των αποφάσεών της.
Το πρωί της Πέμπτης, ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ανέστης Δημητριάδης μίλησε για το θέμα στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ εξηγώντας: «Το ΔΣ συνεδρίασε μετά από τρεις περίπου μήνες αργίας, έχοντας να αντιμετωπίσει δύο σοβαρότατα θέματα που οφείλει σύντομα να τακτοποιήσει. Αφενός η ανανέωση ή όχι της συμβάσεως του καλλιτεχνικού διευθυντή κι αφετέρου ο προγραμματισμός των θεατρικών δράσεων του χειμώνα. Τα μέλη της διοικήσεως ενημερώθηκαν από την πρόεδρο Μαρία Καραβία ότι εκ μέρους της δημάρχου ζητήθηκαν οι παραιτήσεις των προέδρων των νομικών προσώπων του δήμου, καθώς και των αντιδημάρχων.
Ένα αυτοτελές νομικό πρόσωπο όπως είναι το ΔΗΠΕΘΕ και σε μία εποχή όπου πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη ηρεμία προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του, καλείται να διαχειριστεί ένα μεγάλο πρόβλημα που μάλλον δε θα λυθεί εντός του επόμενου 20μερου. Εάν το ΔΗΕΠΘΕ μείνει ακέφαλο τότε αυτονόητα όλοι οι προγραμματισμοί θα καθυστερήσουν. Προσωπικά έκρινα σκόπιμο ότι θα έπρεπε να στηριχθεί ο θεσμός και το προεδρικό αξίωμα, έτσι πρότεινα στα υπόλοιπα μέλη να γραφτεί επιστολή στήριξης. Όχι προσωπικής στήριξης στη Μαρία Καραβία αλλά στήριξης στο προεδρικό αξίωμα. Το ΔΗΠΕΘΕ πρέπει να λειτουργεί ομαλά ασχέτως με το ποιο πρόσωπο κρατά την προεδρία του.
Προ τριετίας η διοίκηση είχε δεχθεί επίθεση για την επιλογή του κ. Γκόνη στην καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ και προς ενός έτους η απερχόμενη τότε διοίκηση είχε δεχθεί σκληρή κριτική για την υγιή οικονομική κατάσταση του νομικού προσώπου. Έστω κι αν είχε παραδοθεί ποσό 80.000 ευρώ και υπήρχε πλήρες πρόγραμμα για το θεατρικό χειμώνα 2014 – 2015. Η δήμαρχος οφείλει να απαντήσει τι ακριβώς επιθυμεί. Επιθυμεί τη στήριξη του νομικού προσώπου; Επιθυμεί τη στήριξη που μέχρι πριν από λίγες ημέρες έχαιρε η πρόεδρος; Επιθυμεί γενικότερα την ορθή λειτουργία του νομικού προσώπου; Εγώ απλά έριξα μια πέτρα προκειμένου να ταράξω τα νερά της λίμνης και να ανέβει στην επιφάνεια το υπάρχον πρόβλημα».
Στο σχόλιο ότι αποδεικνύεται «βασιλικότερος του βασιλέως», ο Ανέστης Δημητριάδης διευκρίνισε ότι πολλές φορές στο παρελθόν διαφώνησε με τη Μαρία Καραβία, εκείνο όμως που τον ενδιαφέρει δεν είναι το επόμενο προεδρικό όνομα αλλά η εξασφάλιση της ήρεμης λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ. Η δε στάση που διατήρησε ο Ανέστης Δημητριάδης στη συγκεκριμένη υπόθεση ακολουθήθηκε καθ’ υπόδειξη τους επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Κωστή Σιμιτσή. Απορία εξέφρασε ο κ. Δημητριάδης για τη στάση της δημάρχου, η οποία στο παρελθόν στήριξε με όλες τις δυνάμεις της εσφαλμένες αποφάσεις της Μαρίας Καραβία όπως η αύξηση της προεδρικής αμοιβής της.
«Εάν η δήμαρχος κρίνει ότι η πρόεδρος δεν μπορεί να συνεργαστεί με ένα επιτυχημένο καλλιτεχνικό διευθυντή, τότε ας παραδεχθεί δημόσια πως είχε κάνει λάθος επιλογή προσώπου, ότι εσφαλμένα στήριζε ένα χρόνο το συγκεκριμένο πρόσωπο κι ότι πλέον άρει τη στήριξή της στη κ. Καραβία. Εάν η δήμαρχος σκόπευε να αλλάξει την πρόεδρο θα έπρεπε να το είχε κάνει νωρίτερα και όχι τώρα που πλησιάζει η λήξη της σύμβασης του καλλιτεχνικού διευθυντή. Υπάρχουν αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν ταχύτατα ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ», υπογράμμισε ο Ανέστης Δημητριάδης.