Στις εγκαταστάσεις των Λασπόλουτρων Κρηνίδων προσκλήθηκαν χθες οι δημοσιογράφοι προκειμένου να ξεναγηθούν και να ενημερωθούν από τον Δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή, τους αντιδημάρχους Θόδωρο Μουριάδη, Χριστόδουλο Μιχαλάκη και Θόδωρο Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ Στέλιο Σχοινάκη, τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και δημοτικό σύμβουλο Ανέστη Συγγιρίδη, τον διευθυντή τουρισμού της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ Στράτο Μαρουλά και τον αρχιτέκτονα Χαράλαμπο Τσουρουκίδη.
Το μοναδικό αναγνωρισμένο πηλοθεραπευτήριο της χώρας είναι πλέον αυτό των Κρηνίδων, υπενθύμισε ο Κωστής Σιμιτσής, η δε ανάπτυξη των εγκαταστάσεων συνεχίστηκε πάνω στο μοντέλο που είχαν υιοθετήσει οι προηγούμενες διοικήσεις του πρώην δήμου Φιλίππων. Η διοίκηση Σιμιτσή προσπάθησε επί των ημερών της να αναπτύξει περαιτέρω τα Λασπόλουτρα εξασφαλίζοντας την επίσημη αναγνώριση της ιαματική πηγής από το κράτος, με την αδιάλειπτη και σημαντική παρουσία και συμμετοχή στο πλαίσιο λειτουργίας του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών των δημοτικών εκπροσώπων, ενώ μετά το οικονομικό ξεκαθάρισμα της δημοτικής επιχείρησης επιδιώκεται η ακόμη μεγαλύτερη προβολή και άνθηση των Λασπόλουτρων. Με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα Χαράλαμπου Τσουρουκίδη αναδείχθηκε και το μεταβυζαντινό χαμάμ για την παροχή πληρέστερων υπηρεσιών προς το κοινό.
Ο Στέλιος Σχοινάκης παρέθεσε τον βασικό αναπτυξιακό σκοπό της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ για τις πηγές και αναφέρθηκε στη συνεργασία με αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες και στη βοήθεια των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου. Η πιο σημαντική επιδίωξη ήταν η νέα πιο επαγγελματική λειτουργία των Λασπόλουτρων. Ειδικές εργασίες αποκατάστασης του υπάρχοντος μνημείου έχουν διεξαχθεί και γι’ αυτές έχουν λάβει τα συγχαρητήρια από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία. Πρόκειται για τη μοναδική εγκατάσταση όπου προσφέρεται ιαματικός πηλός και ιαματικό νερό. Προσπάθεια καταβάλλεται ώστε η πηλοθεραπεία και η λουτροθεραπεία να ενταχθεί στην παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ανάπλαση πραγματοποιήθηκε και στον περιβάλλοντα χώρο ώστε οι εγκαταστάσεις να αποτελέσουν πόλο έλξης και για τον ιαματικό τουρισμό.
Εφόσον τελειοποιηθεί η ιατρική λουτροθεραπεία, μέσω και της γεώτρησης που προηγήθηκε, οι υπεύθυνοι θα εφαρμόσουν μοναδικές μεθόδους για τον ελλαδικό χώρο. Υγεία, ευεξία, χαρά είναι τα στοιχεία που προσφέρονται στους επισκέπτες, παράλληλα όμως αυτά μπορούν να συνδυαστούν με επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στο Βαπτιστήριο της Λυδίας και στς τοπικές βραχογραφίες. Μάλιστα, ο κ. Σχοινάκης προσφέρει μια δωρεάν επίσκεψη σε όποιον θελήσει να ξεναγηθεί και να επιλέξει κάποια από τις προσφερόμενες υπηρεσίες των εγκαταστάσεων.
Ο Θόδωρος Μουριάδης ως τεχνικός που έχει ασχοληθεί με αναστηλώσεις, παρατήρησε ότι οι εργασίες που υλοποιήθηκαν στο μνημείο του λουτρού ήταν δύσκολες, αφού κυριολεκτικά είχε «βιαστεί» με τη χρήση υλικών όπως τσιμέντο. Το έργο αναστήλωσης είναι υποδειγματικό και κυρίως κόστισε ελάχιστα συγκριτικά με τη δουλειά που έγινε και την τελική μορφή του λουτρού.
Ο Χαράλαμπος Τσουρουκίδης μίλησε για το σημαντικό μνημείο της περιοχής που θα έπρεπε να είχε ταυτιστεί με την ταυτότητα του τόπου και έπρεπε να είχε αξιοποιηθεί αναλόγως. Ελεεινή ήταν η κατάσταση που βρήκαν οι υπεύθυνοι πριν την αναστήλωση του λουτρού, με βατράχια και φίδια, με τσιμέντο που είχε χρησιμοποιηθεί και είχε ανορθώσει τον περιβάλλοντα χώρο κατά 70 εκατοστά, με τον θόλο να αντιμετωπίζει στατικά προβλήματα. Τα έξοδα της αναστήλωσης δε θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί εξαρχής.
Για καταστροφή της πηγής και του μνημείου έκανε λόγο ο κ. Τσουρουκίδης, αποδίδοντας ευθύνες και στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που παρενέβη και κάποια στιγμή σταμάτησε τις εργασίες. Σήμερα ο κ. Τσουρουκίδης είναι χαρούμενος γιατί η πηγή παραδόθηκε και η ποιότητα του νερού είναι εξαιρετική, τα δε θερμοδυναμικά στοιχεία είναι μοναδικά σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Η συνεργασία όλων των πλευρών ήταν αρμονική ενώ το αποτέλεσμα αυτής είναι το καλύτερο δυνατό.
Ο Στράτος Μαρουλάς αναφέρθηκε στην εγκεκριμένη άδεια λειτουργίας και ιαματικότητας που εξασφάλισε το πηλοθεραπευτήριο, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών των υπηρεσιών και με τη στήριξη των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής ενότητας Φιλίππων. Σε δύο υφιστάμενα κτήρια θα εγκατασταθούν οι μονάδες πηλοθεραπείας και ιαματοθεραπείας, τα οποία στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν ως κοιτώνες, ενώ επίκειται και η λειτουργία εστιατορίου όπου θα εφαρμόζονται ειδικά διατροφικά προγράμματα. Ελάχιστες ημέρες απομένουν για την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων ώστε να αναδειχθεί επαρκής ποσότητα πηλού που θα εξασφαλίσει προϊόν για τα επόμενα πενήντα χρόνια λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
Ο Παντελής Γεωργιάδης και ο Ανέστης Συγγιρίδης πρόσφεραν πολύτιμη βοήθεια επιταχύνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία. Η ανάπτυξη του μεταβυζαντινού λουτρού επίσης οφείλεται στις δικές τους προσπάθειες.