Dark Mode Light Mode

Ξύπνησαν απολυμένοι oι ένδεκα εργαζόμενοι της ΕΡΑ Καβάλας

Σταμάτησαν να εκπέμπουν από το βράδυ της Τρίτης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οι τηλεοπτικοί σταθμοί της ΕΡΤ. Πολίτες και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν τη νύχτα στον σταθμό της ΕΡΑ Καβάλας, στην περιοχή του Αγίου Λουκά. «Εμείς θα πάμε κανονικά στη δουλειά» δήλωναν οι 11 εργαζόμενοι στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ Καβάλας. Ένας εξ αυτών, ο Σάκης Ασβεστάς, νωρίς το πρωί της Τετάρτης μας εξήγησε ότι θεωρείται πλέον απολυμένος εργαζόμενος όπως και το σύνολο των συναδέλφων του στην ΕΡΑ Καβάλας. Όπως διαπίστωσαν οι εργαζόμενοι το σήμα συνέχιζε να υπάρχει κι επομένως στις 8:00 επρόκειτο να αρχίσουν κανονικά τη ροή του προγράμματος, εάν φυσικά δεν έκλεινε και ο πομπός αναμετάδοσης της Θάσου.

Ο Σάκης Ασβεστάς μας ενημέρωσε ότι πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε το βράδυ της Τρίτης έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ Καβάλας, απλός κόσμος, φορείς κι εκπρόσωποι κομμάτων, προκειμένου να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους απολυμένους εργαζόμενους του οργανισμού. Κατά τον κ. Ασβεστά, οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ΕΡΤ. Οι συμπαραστάτες δήλωσαν πως ήταν έτοιμοι να επανέλθουν ανά πάσα στιγμή στις εγκαταστάσεις, εάν οι εργαζόμενοι διατύπωναν ανάλογο αίτημα.

Ο Σάκης Ασβεστάς επεσήμανε ότι εάν οι εργαζόμενοι δεν παρέμειναν στον χώρο ώστε να τον περιφρουρούν, υπήρχε το ενδεχόμενο εμφανίσεως υπόπτων στοιχείων, που διόλου απίθανο να προχωρούσαν σε καταστροφές. Η δημόσια περιουσία έπρεπε οπωσδήποτε να διαφυλαχθεί κι αυτό το καθήκον το ανέλαβαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ. Για ανεύθυνους, για πραξικοπηματικές πράξεις που δε συμβαίνουν σε καμία πολιτισμένη χώρα έκανε λόγο ο κ. Ασβεστάς, συμπληρώνοντας ότι μέσω των δηλώσεών του ο Σίμος Κεδίκογλου δε σεβάστηκε κανένα και τίποτε, ούτε καν τον ίδιο του τον εαυτό αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες πρέσβευε εντελώς διαφορετικές θέσεις. Οι δημοσιογράφοι πάντως περίμεναν τη δυσάρεστη είδηση ωστόσο διατηρούσαν μια κρυφή ελπίδα πως οι εξελίξεις δε θα ήταν τόσο απαράδεκτες.

Δημοσιογράφος κι εργαζόμενη της ΕΡΑ Καβάλας ήταν προ της κυβερνητικής αποφάσεως και η Ρένα Πανταζόγλου. Η οποία χθες μας θύμισε πως όλοι οι εργαζόμενοι των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ κατά την τελευταία τριετία ζούσαν και δούλευαν υπό περίεργο καθεστώς. Γνώριζαν δηλαδή πως ήταν «αναλώσιμοι» και διέθεταν «ημερομηνία λήξεως», γνώριζαν ότι οι περιφερειακοί σταθμοί θεωρούνταν ως «παράπλευρες απώλειες». Ο ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ φέρει μια άλλη διάσταση, την πολιτική.

Προφανώς η κυβέρνηση επιθυμούσε να στείλει πολλαπλά μηνύματα, προς το εσωτερικό της τρικομματικής συμμαχίας, προς την κοινωνία και προς την τρόικα. Η Ρένα Πανταζόγλου όμως υπογράμμισε ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν πλήττει μόνο την ΕΡΤ, αφού εάν εγκριθούν οι συγκεκριμένες απολύσεις τότε θα ανοίξει η «κεκρόπορτα» των λουκέτων για πολλούς ακόμη φορείς. Έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των απολύσεων που διατάχθηκε κι επιβλήθηκε στην Ελλάδα.

Η κ. Πανταζόγλου σημείωσε ότι εάν οδηγηθούν στην ανεργία οι περίπου 2.700 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 700 είναι δημοσιογράφοι, τότε θα γονατίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία του κλάδου. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά μιας και οι πολιτικές εξελίξεις εξαρτώνται από την κυβερνητική θέληση να κλείσει την ΕΡΤ, από τη στάση που θα τηρήσουν επί του θέματος το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Στο βιβλιάριό του και μαζί με τα ένσημα της ΠΡΩΙΝΗΣ, ο δημοσιογράφος Κώστας Παπακοσμάς διαθέτει και ένσημα της ΕΡΤ διάρκειας μιας δεκαετίας. Συγκινημένος και αγανακτισμένος δήλωσε λοιπόν για τις εξελίξεις, παρατηρώντας ότι άλλη γενιά ίσως να μη ξαναζήσει τις στιγμές που περνά σήμερα η Ελλάδα. Βαριά λόγια αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ο κ. Παπακοσμάς τονίζοντας:

«Αν μια πράξη της Χρυσής Αυγής θεωρείται φασιστική, καταλαβαίνουμε πόσο φασιστική ήταν η ενέργεια της κυβέρνησης και δυστυχώς από τους δύο εταίρους της τρικομματικής εξουσίας. Όλοι ανήκουμε σε κάποιον κομματικό χώρο, αλλά σαφώς και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στην ανοχή των κυβερνητικών εταίρων για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Όταν πονά το κεφάλι μας δεν το κόβουμε.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν οδηγούν απλά τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση αλλά κυρίως τον καταδικάζουν σε διχασμό. Κι αυτή είναι η χειρότερη συνέπεια ανάλογων πράξεων».

Ερευνώντας από μεράκι την ιστορία, ο Κώστας Παπακοσμάς υπενθύμισε ότι η λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού άρχισε το 1949 και ο πομπός ήταν λάφυρο του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Πέρασε από τα ιστορικότερα κτίρια της Καβάλας. Σημαντικά ιστορικά γεγονότα εξελίχθηκαν μέσα στο σταθμό ενώ επί δεκαετίες ήταν η μοναδική φωνή παραγωγής πολιτιστικού έργου. Από τη συχνότητα του σταθμού περνούσαν τα μηνύματα των ανθρώπων της Καβάλας. Ο κ. Παπακοσμάς κατέληξε σχολιάζοντας τον ανεκδιήγητο κυβερνητικό εκπρόσωπο και πρώην δημοσιογράφο της ΕΡΤ Σίμο Κεδίκογλου και υπογραμμίζοντας ότι είναι αχαρακτήριστη η φασιστική του ενέργεια και προσβάλει κάθε αισθητική και πολιτική παρουσία.

 

Προηγούμενο άρθρο

Εκτός παιχνιδιού οι μικροπρομηθευτές

Επόμενο άρθρο

Θ΄ αργήσει ο διοικητής του νοσοκομείου