Dark Mode Light Mode
Πνιγμός στην Καλαμίτσα
Οδεύουν σε συγχώνευση δύο Γυμνάσια και δύο Λύκεια της Καβάλας
Ανακοίνωση του Αστικού ΚΤΕΛ

Οδεύουν σε συγχώνευση δύο Γυμνάσια και δύο Λύκεια της Καβάλας

Αν και δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο θεωρείται βέβαιη η συγχώνευση του 1ου και 4ου ΕΠΑΛ Καβάλας καθώς και η συγχώνευση του 4ου και το 8ου (πρώην Πειραματικού) Γυμνασίου Καβάλας. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι η Καβάλα θα διαθέτει ένα Γυμνάσιο λιγότερο. Η υπόθεση έχει τις ρίζες της στο παρελθόν, όταν το Πειραματικό έχασε τον τίτλο του και οι υπεύθυνοί του προσπάθησαν να ανακτήσουν τον χαρακτηρισμό. Αυτό δε στάθηκε εφικτό κι έτσι πέρσι το σχολείο λειτούργησε ως 8ο Γυμνάσιο, ενώ για τη σχολική περίοδο 2013 – 2014 αναμένεται η συγχώνευσή του με το 4ο Γυμνάσιο.

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΛΜΕ Καβάλας Αχιλλέας Καπετάνιος και διευκρίνισε ότι βάσει του σχεδιασμού η πόλη των 80.000 κατοίκων θα απομείνει με ένα και μόνο επαγγελματικό Λύκειο, το οποίο μάλιστα στεγάζεται στις παρυφές της. Με δεδομένο ότι στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν και μαθητές του επαρχιακού τμήματος της Καβάλας, η συγχώνευση θα δημιουργήσει ένα Λύκειο μαμούθ.

Οι συγχωνεύσεις εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία εκατοντάδες είναι οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί της Καβάλας, σύμφωνα με την οποία στο ίδιο τμήμα πρέπει να συνυπάρχουν 27 μαθητές, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχουν επιχειρήσεις εντός των «νέων σχολείων» και θα πρέπει οπωσδήποτε να προωθηθούν τα συμφέροντα τους.

Επισήμως δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι σχολικές συγχωνεύσεις σε πανελλήνιο επίπεδο. Τοπικές κινητοποιήσεις έχουν πραγματοποιηθεί εκ μέρους των συλλόγων καθηγητών και των γονέων, ενώ και παράσταση διαμαρτυρίας είχε διεξαχθεί κατά τη διάρκεια συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου. Αποφάσεις και κινητοποιήσεις πραγματοποίησε από την πλευρά της και η ΕΛΜΕ Καβάλας. Το Υπουργείο Παιδείας ωστόσο προωθεί τις συγχωνεύσεις επιχειρώντας να μειώσει τον αριθμό των σχολείων και τον αριθμό του προσωπικού, αυξάνοντας παράλληλα το πλήθος των μαθητών ανά τμήμα.

Οι προαναφερόμενες συγχωνεύσεις ήταν οι προτάσεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας που στάλθηκαν στο Υπουργείο. Η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου ήταν θετική για τη συγχώνευση των ΕΠΑΛ και αρνητική για τη συγχώνευση των Γυμνασίων. Φυσικά η τελική απόφαση θα ληφθεί στην Αθήνα από τους παράγοντες του Υπουργείου. Η δε συγχώνευση των σχολείων μεταφράζεται και σε κατάργηση οργανικών θέσεων για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και στην εφαρμογή του αντιπαιδαγωγικού μέτρου συνύπαρξης πολλών μαθητών μέσα σε μία τάξη.

 

Προηγούμενο άρθρο

Πνιγμός στην Καλαμίτσα

Επόμενο άρθρο

Ανακοίνωση του Αστικού ΚΤΕΛ