Dark Mode Light Mode

Οι απεργοί της Κόκα Κόλα στην Καβάλα

Στην Καβάλα ήταν  οι απεργοί της Κόκα Κόλα. Παρουσίασαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναλυτικά τι ξεκίνησαν από την 1η του Οκτώβρη, τι έχουν καταφέρει και τι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να κάνουν.

Πρόκειται για μία ιστορία συνδεδεμένη με την κρίση και του κεφαλαίου, καθώς η εταιρία 3Ε που εκπροσωπεί και την Κόκα Κόλα στην Ελλάδα προσπαθεί να μειώσει το κόστος παραγωγής, καταργεί εργοστάσια με πιο πρόσφατο παράδειγμα την εμφιάλωση στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας αυτή τη δραστηριότητα στη Βουλγαρία.

Στην εφημερίδα μας μίλησε ο Κώστας Κατσιμένης, εκπρόσωπος των εργαζομένων. Είπε τα εξής: «Τα τελευταία δύο χρόνια στο όνομα της κρίσης η πολυεθνική Κόκα Κόλα πανελλαδικά έχει προβεί σε 1400 περίπου απολύσεις, έχει μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία, σε φορολογικούς παραδείσους, όπως έχουνε κάνει κι άλλες πολυεθνικές και ταυτόχρονα έχει μεταφέρει την παραγωγική διαδικασία σε όμορες βαλκανικές χώρες.

Η παραγωγική διαδικασία ήταν εδώ στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, στην Ραιδεστό, ότι δούλευαν περίπου 350 περίπου εργαζόμενοι. Από το 2012 που σταμάτησε η εδώ παραγωγή, έχουνε απολυθεί και τώρα δίνεται το τελευταίο χτύπημα με 33 απολύσεις, διαλύοντας το τμημα διακίνησης».

ΕΡ: Αφήνουν για τα μάτια έτσι κάτι στη Ραιδεστό δηλαδή;

ΑΠ: «Ουσιαστικά αφήνουν είκοσι περίπου εργαζόμενους τους οποίους όμως – εγώ προέρχομαι από το λογιστήριο – είναι σχεδιασμός της εταιρίας κι έχει ανακοινωθεί να μεταφερθεί κι αυτό στη Βουλγαρία».

 

Για την χθεσινή τους παρουσία στην Καβάλα, οι απεργοί της Κόκα Κόλα έδωσαν στη δημοσιότητα το ακόλουθο δελτίο τύπου:

 

«Με κύριο αίτημα να μη φύγει το εργοστάσιο από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας στη Σόφια και να διακοπούν οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία απεργού από την 1η Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι στην Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον στη Θεσσαλονίκη. Ο κόμπος φαίνεται ότι έφθασε στο χτένι, μετά την κατάργηση και του τμήματος διανομών και την απόλυση άλλων τριάντα τριών εργαζομένων, μετά τις μεγάλες εκκαθαρίσεις των τελευταίων ετών στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, μετά τη μεταφορά όγκου των εργασιών γραφείου στη Βουλγαρία, τις εθελούσιες εξόδους και τις συνταξιοδοτήσεις που οδήγησαν σε απώλειες εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Ο αριθμός των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους τριάντα τρις που απολύθηκαν πρόσφατα ανέρχεται σε πενήντα πέντε. Η διεύθυνση της πολυεθνικής εταιρίας διατείνεται ότι στη Θεσσαλονίκη απασχολούνται 200 εργαζόμενοι, αλλά οι απεργοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι πλασματικός. «Η διεύθυνση της εταιρίας σε μία προσπάθεια ν΄ αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη δηλώνει στο εργοστάσιό της Θεσσαλονίκης τους πωλητές της από διάφορα σημεία της Ελλάδας κι έτσι εμφανίζει τον «μαγικό» αριθμό 200 απασχολούμενων στην πόλη μας» υποστηρίζει το μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στην Κόκα Κόλα Θεσσαλονίκης Ανέστης Μεταξάς και επικεφαλής του κλιμακίου ενημέρωσης που επισκέφθηκε την Καβάλα, συνάντησε εκπροσώπους του εργατικού κέντρου Καβάλας και στη συνέχεια προχώρησε σε αφισοκόλληση μές στην πόλη.

Στην προσπάθεια «να σπάσουμε το μονοπώλιο στην ενημέρωση και να υπερφαλαγγίσουμε την ύποπτη σιωπή των μεγαλοδημοσιογράφων του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου που αποκρύπτουν συστηματικά το μεγάλο αγώνα που δίνουμε», έχουμε οργανώσει κλιμάκια ενημέρωσης που επισκέπτονται διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας λέει ο Ανέστης Μεταξάς και προσθέτει ότι «εμείς δε θα σταματήσουμε να φωνάζουμε για το δίκιο μας, για την ανάγκη να μείνει το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη και να ενισχυθεί η τοπική οικονομία, αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας και το λαό μας».

Οι απεργοί ενόψει χριστουγέννων εντείνουν την προσπάθειά τους για να κάμψουν την αδιαλλαξία της πολυεθνικής εταιρίας. Στην Θεσσαλονίκη σε καθημερινή βάση κυκλοφορούν τριάντα αυτοκίνητα με τηλεβόες και καλούν τους καταναλωτές σε μποϋκοτάζ των προϊόντων Φάντα, Αμίτα και Κόκα Κόλα. Κάθε μέρα απεργοί συγκεντρώνονται μπροστά σε σούπερ μάρκετ ενημερώνουν το κοινό για τα βουλγαρικά προϊόντα της κόκα κόλα και πως μπορεί κανείς να τα αναγνωρίζει, διανέμουν φυλλάδια σε λαϊκές και έξω από γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ κατά καιρούς εκδράμουν ακόμη και στην Αθήνα όπου προχωρούν σε αφισοκολλήσεις και διανομή φυλλαδίων.

Στους υποστηρικτές των απεργών μετά τα εργατικά σωματεία, τις ομοσπονδίες, τη ΓΣΕΕ και αναρίθμητες κοινωνικές οργανώσεις και δημοτικές αρχές, προστέθηκε και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, που σε συνάντηση με τη διοίκηση του σωματείου και της ομοσπονδίας υποσχέθηκε ενόψει χριστουγέννων τρόφιμα και ρουχισμό προς τους απεργούς και τις οικογένειές τους!

Το θέμα της μεταφοράς του εργοστασίου στη Σόφια και των εισαγωγών προϊόντων από τη Βουλγαρία έχει φθάσει στη βουλή μετά από ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ (το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφερε δύο φορές το θέμα στη βουλή).

Ενδιαφέρον για την απεργία στο εργοστάσιο της Κόκα κόλα της Θεσσαλονίκης έχουν δείξει η παγκόσμια συνδικαλιστική ομοσπονδία (ΠΣΟ), συνδικαλιστικές οργανώσεις από διάφορες χώρες, ενώ τα γραφεία του σωματείου και το χώρο της απεργίας έχουν επισκεφθεί συνδικαλιστές και νεαροί ακτιβιστές από τη Γερμανία. Συνομιλίες με το σωματείο των απεργούντων και την ομοσπονδία του κλάδου είχε και πολυμελής αντιπροσωπεία αυστριακών συνδικαλιστών που επισκέφθηκε την Θεσσαλονίκη, που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τους απεργούς και δήλωσαν ότι θα φέρουν το θέμα προς συζήτηση στα αυστριακά συνδικάτα.

«Η δικαίωσή μας, θα είναι δικαίωση για όλο τον ελληνικό λαό και μία ένεση για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας», υποστηρίζει ο Ανέστης Μεταξάς και δηλώνει «βέβαιος ότι ο λαός της εργατομάνας Καβάλας θα μας βοηθήσει με το μποϋκοτάζ των προϊόντων της Κόκα Κόλα να πετύχουμε το σκοπό μας, που δεν είναι άλλος από την επαναλειτουργία του εργοστασίου για να μπει σε κίνηση πάλι η τοπική οικονομία της Βόρειας Ελλάδας».

 

=

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Συνάντηση Μιχαλάκη με Αρσονιάδη – Λεμονίδη

Επόμενο άρθρο

Μεγάλο και εντυπωσιακό το «ΑΡΤΑΝΙΑ»