Πέντε μήνες κύλησαν από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της διοικήσεως Τσανάκα στο δήμο Καβάλας, πέντε μήνες κύλησαν και για τον αντιδήμαρχο πολιτισμού Μιχάλη Λυχούνα ως αιρετού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το πρωί της Δευτέρας, από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ, ο κ. Λυχούνας κρίθηκε να σχολιάσει τα όσα διαδραματίζονται κυρίως σε επίπεδο συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας και μας είπε:
«Υπάρχουν στιγμές που με στενοχωρούν. Ίσως οι συνθήκες να είναι προβλεπόμενες για τους παλαιότερους κι απλά εγώ να είμαι αμαθής σ’ αυτές. Έρχονται όμως στιγμές που κρίνω ότι τα πράγματα ξεφεύγουν και τραβούν περισσότερο από ότι πρέπει. Με ενοχλεί, για παράδειγμα, όταν θέματα του δημοτικού συμβουλίου περνούν με ένα απλό ναι ή με ένα απλό όχι, ενώ έχει προηγηθεί μακροσκελέστατη συζήτηση εκτός ημερησίας επί παντός επιστητού.
Κάποιες στιγμές νιώθω το πικρό συναίσθημα ότι “καθαρίζουμε λογαριασμούς” του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, κάτι που δεν μου αρέσει. Προσωπικά, προτιμώ να βλέπουμε μπροστά. Να γίνεται μεν σοβαρή συζήτηση και να ασκείται σοβαρή κριτική, αλλά όχι να ανακύπτουν απωθημένα των προηγούμενων δημοτικών συμβουλίων. Κοντολογίς, φτάνουν στιγμές που νιώθω ότι “ξεβγάζουν απωθημένα” προηγούμενων διοικήσεων και μάλιστα όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Αυτές οι συνθήκες ομολογουμένως δε με ενθουσιάζουν.
Κατά τα λοιπά πάντως, λαμβάνω μια εμπειρία δημοκρατίας στη διάρκεια των συνεδριάσεων. Εκτιμώ πως θα πρέπει να οργανωθούν περαιτέρω τα θέμα αυστηρής τήρησης του χρόνου, αφού η συνύπαρξη πολλών συνδυασμών στη σύνθεση του σώματος γίνεται η αιτία να “σέρνονται” θέματα που κανονικά θα έπρεπε να ολοκληρώνονται ταχύτερα. Το σώμα των δημοτικών συμβούλων παραμένει ζωντανό και μπορεί να γίνει ακόμη πιο δημιουργικό, εάν πάψει ο ένας να βγάζει το μάτι του άλλου, είτε με υπονοούμενα είτε απευθείας».
ΔΩΚ: ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ
Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Μιχάλης Λυχούνας ρωτήθηκε για την αναστάτωση που προσφάτως επικράτησε στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και ξεκαθάρισε ότι επιθυμία της διοικήσεως του ΔΩΚ είναι να διατηρούνται το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας ανοικτές, ταυτόχρονα όμως να υπάρχει η δυνατότητα απασχολήσεως περισσότερων καθηγητών πάνω σε κάθε ένα αντικείμενο. Έτσι ώστε το ΔΩΚ να προσφέρει εναλλακτικές προτάσεις.
Οι φετινές συνθήκες της τρίμηνης εθελοντικής εργασίας των καθηγητών ελέω υπουργικής καθυστέρησης στην προκήρυξη των συμβάσεων δημιούργησε αναστάτωση και προκάλεσε καθυστέρηση στην ομαλοποίηση των δεδομένων. Η εξασφάλιση εναλλακτικών καθηγητών και η διεύρυνση της γκάμας των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΔΩΚ είναι το βασικό ζητούμενο. Όλα αυτά φυσικά θα εξασφαλιστούν μέσα από τη συνεργασία της διοικήσεως του φορέα και του καλλιτεχνικού διευθυντή. Διαφορετικές αντιλήψεις σίγουρα θα υπάρχουν, αλλά δεν είναι απαραίτητο να εκδηλώνονται προβλήματα για απολύτως ελεγχόμενες καταστάσεις.
ΕΤΗΣΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ενημερωτικού και οργανωτικού χαρακτήρα ήταν το πεντάμηνο που κύλησε για τη διοίκηση της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, σημείωσε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Μιχάλη Λυχούνας. Ο ίδιος προσωπικά, χρειάστηκε να γνωρίσει εκ των έσω πλέον όλες τις δομές του δήμου, προκειμένου να κατανοήσει πλήρως τη λειτουργία τους και να καταγράψει τα προβλήματά τους, το σχεδιασμό τους, την ανυπαρξία μηχανισμού οργάνωσης. Αναφορικά με την υλοποίηση εκδηλώσεων για παράδειγμα, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού συμπέρανε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ειδικό γραφείο που θα αναλάβει την ορθή προετοιμασία τους εντός λογικών χρονοδιαγραμμάτων, με τους αιρετούς να αναλαμβάνουν μόνο την υποχρέωση παρουσίας τους και όχι οργάνωσής τους.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του κ. Λυχούνα, ο προγραμματισμός των δράσεων θα πρέπει να είναι ετήσιος γι’ αυτό και ο ίδιος συνέταξε ετήσιο πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων για το 2015, το οποίο συζητάται εντός της ομάδας ώστε να λάβει θεσμική μορφή. Όπως δηλαδή συντάσσεται το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Καβάλας, έτσι θα πρέπει να συντάσσεται και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του δήμου και όχι να αντιμετωπίζονται οι θεσμοί μεμονωμένα. Ομοίως, θα πρέπει να προϋπολογίζεται και το σύνολο του καλλιτεχνικού προγράμματος εξαρχής. Συλλέγοντας πλέον τις εμπειρίες του, ο Μιχάλης Λυχούνας καταφέρνει να διεξάγει συμπεράσματα σχετικά με τη σημασία των εκδηλώσεων και την ιεράρχηση αυτών.
Εσωτερικός συντονισμός υπάρχει ωστόσο πρέπει να εντοπισθούν όλοι οι φορείς που μπορούν να συνδράμουν με την κατάρτιση του καλλιτεχνικού προγράμματος και ειδικότερα ενόψει καλοκαιριού. Αφήνοντας στην άκρη της πολιτική πτυχή των διοργανώσεων, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού εκτιμά πως οι φορείς – συνδιοργανωτές μεγάλων εκδηλώσεων θα πρέπει να συνεργάζονται έγκαιρα διευκρινίζοντας τα ποσά τα οποία έκαστος μπορεί να συνεισφέρει. Έτσι, ο συντονισμός θα είναι πολύ ευκολότερος. Σχετικό πλεονέκτημα πάντως σε οργανωτικό επίπεδο λόγω της συσσωρευμένης εμπειρίας διαθέτει η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Φιλοδοξία του Μιχάλη Λυχούνα είναι να υπάρξει ετήσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το 2015, όπως ακριβώς θα ετοιμασθεί και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.