Την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας την ερχόμενη Τετάρτη 10 Ιουνίου, αποφάσισε μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν τον εμπαιγμό που υφίστανται τα τελευταία πέντε χρόνια με προτάσεις και μέτρα που τελικά επιβαρύνουν τον ασφαλισμένο και οδηγούν στην υπερκερδοφορία μεγάλων καταστημάτων λιανικής.
«Είναι θέμα δημόσιας υγείας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος, συμπληρώνοντας πως «στην Σουηδία και την Κύπρο γέμισαν τα νοσοκομεία από ασθενείς λόγω των παρενεργειών αυτών των φαρμάκων από την αλόγιστη χρήση τους, αμέσως μόλις απελευθερώθηκαν τα κανάλια διανομής τους». Η κυβέρνηση με την απελευθέρωση της τιμής των μη αποζημιούμενων φαρμάκων και των καναλιών διανομής τους, ενισχύει το κέρδος σε σχέση με την υγεία του ελληνικού λαού, ανέφερε επίσης ο κ. Λουράντος.
Όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, οι τιμές στην Ελλάδα για τα φάρμακα αυτά είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη. Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο διανομής τους θα επιφέρει αυξήσεις, ωφελώντας συγκεκριμένες ομάδες μεγάλων συμφερόντων και επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους. Το Σάββατο 13 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ όπου θα συζητηθεί ενδεχόμενη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Η πρόεδρος του καβαλιώτικου Φαρμακευτικού Συλλόγου Σίσσυ Ρακιτζή επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τις προεκλογικές της εξαγγελίες σχετικά με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, η πώληση των οποίων ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των φαρμακείων, κάτι που είχε υποστηρίξει προσωπικά ο πρωθυπουργός στην προεκλογική ομιλία της Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός υγείας προσπαθεί να καθησυχάσει τους φαρμακοποιούς, παρόλα αυτά αναφέρθηκε σε κάποια σκευάσματα που κατόπιν αποφάσεως ορισμένων επιτροπών θα κρίνονται αναλόγως προκειμένου να πωλούνται από τα πολυκαταστήματα και άνευ φαρμακευτικής υποδείξεως.
Προ πενταετίας και προ κρίσεως ωστόσο, τα σκευάσματα αυτά ήταν φάρμακα και συνταγογραφούνταν από τα ασφαλιστικά ταμεία, επεσήμανε η κ. Ρακιτζή. Επειδή το εθνικό σύστημα υγείας ήταν υπερ-φορτωμένο με δαπάνες, τα σκευάσματα δεν αποζημιώνονται κι αποκαλούνται μη συνταγογραφούμενα. Η πρόεδρος του καβαλιώτικου συλλόγου συμπέρανε ότι και η παρούσα κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την υγεία του κόσμου και δεν αναλογίζεται την αναστάτωση που θα προκαλέσει το μέτρο. Εξάλλου, το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν είναι προαπαιτούμενο των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά αποτελεί ελληνική πρόταση ως ανταλλάξιμο μέτρο.
Την Κυριακή η Σίσσυ Ρακιτζή είχε μια σύντομη συνάντηση με τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές της Καβάλας, όπου και τους εξέθεσε την άποψή της. Οι βουλευτές αποδέχθηκαν το δίκιο της προέδρου, αναγνωρίζοντας τις προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Το επιχειρούμενο μέτρο θα λειτουργήσει σαφώς υπέρ των μεγάλων συμφερόντων η δε λιανική τιμή των σκευασμάτων θα εκτοξευθεί στα ύψη. Όταν μάλιστα θα προκληθούν ζητήματα δηλητηριάσεων από την πώληση των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων μέσω πολυκαταστημάτων, τότε η κυβέρνηση θα κατανοήσει το σφάλμα της. Πάντως, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν έναν ακόμη αγώνα για το συγκεκριμένο θέμα.