Dark Mode Light Mode

Οι ΔΕΥΑ στο έργο του οικιακού φυσικού αερίου;

Οι ΔΕΥΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ουσιαστικά των πέντε πρωτευουσών θέλουν να παίξουν ρόλο στην υπόθεση του φυσικού αερίου αφού το κράτος δε μπορεί να προωθήσει τη διαδικασία κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου. Αυτό είναι το συμπέρασμα των συζητήσεων που έχουνε μεταξύ τους οι πρόεδροι των πέντε ΔΕΥΑ. Μια πρωτοβουλία που γίνεται ευρύτερα γνωστή με τις δηλώσεις στην εφημερίδα «Χρόνος» της Κομοτηνής, του προέδρου της δημοτικής επιχείρησης .ύδρευσης αποχέτευσης Κομοτηνής, Δημήτρη Καρασταύρου.

Στην εφημερίδα μας μίλησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας Δημήτρης Καζανίδης. «Υπάρχει στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του 2015, σχετική αναφορά», είπε ο κ. Καζανίδης, εννοώντας τις μελέτες που θα εκπονήσει η ΔΕΥΑ Καβάλας, ή προγραμματίζει να εκπονήσει, σχετικά με τη βιωσιμότητα εάν αναλάβει η ίδια την κατασκευή και τη διαχείριση του φυσικού αερίου στην πόλη της Καβάλας.

Θέλουμε το αντικείμενο, συνομιλούμε με τις άλλες ΔΕΥΑ της Ανατολικής Μακεδοίας και Θράκης, είπε ο κ. Καζανίδης, σημειώνοντας ότι η ΔΕΥΑ Καβάλας προηγείται από πλευράς πρωτοβουλιών και προετοιμασίας των υπολοίπων ΔΕΥΑ.

Μπορούμε ν΄ ασχοληθούμε με το φυσικό αέριο, είπε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Καβάλας, Κώστας Χανδρουλίδης. Γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου υπάρχει κινητικότητα τις τελευταίες εβδομάδες με ερωτήσεις στη βουλή του κ. Κυριαζίδη βουλευτή της Δράμας της Ν.Δ., τους κ. Χαρακίδη βουλευτή της Δράμας με «Το Ποτάμι». Η ερώτηση μάλιστα του κ. Κυριαζίδη έχει προγραμματισθεί ως επίκαιρη ερώτηση να συζητηθεί στη βουλή στις 10 Ιουλίου.

Τέλος υπάρχει κι η πρωτοβουλία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως αυτή εκφράστηκε την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Από το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χρόνος» της Κομοτηνής, αντιγράφουμε τις κυριότερες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δημήτρη Καρασταύρου. Έχουν ως εξής: «Υπάρχει ένα σκεπτικό ώστε τα δίκτυα του φυσικού αερίου να τα διαχειριστούν οι ΔΕΥΑ. Πριν δυο χρόνια βρεθήκαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης ζητώντας χρηματοδότηση για το έργο της τηλεθέρμανσης στην Κομοτηνή. Μιλώντας με την προϊσταμένη του τμήματος Ενέργειας μας είπε ότι ο διαγωνισμός (σ.σ. για τη δημιουργία της Επιχείρησης Αερίου ΑΜΘ) είχε κριθεί δύο φορές άγονος και υπήρχαν πληροφορίες όταν θα έβγαινε άγονος και την τρίτη φορά. Είπε ο περιφερειάρχης ότι τα 20 εκατ. ευρώ δε φθάνουν και θα απαιτηθούν ιδιωτικά κεφάλαια, όμως με τρεις άγονους διαγωνισμούς αυτά τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν πρόκειται να βρεθούν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε ένα διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των δικτύων, σε πόλεις των 50.000 κατοίκων. Οι ιδιώτες δύσκολα θα έρθουν στην Κομοτηνή διότι οι μελέτες δείχνουν ότι δε θα είναι βιώσιμες οι εταιρίες. Οπότε με δεδομένο ότι στις 10 Ιουλίου θα γίνει συζήτηση για το θέμα του φυσικού αερίου στη βουλή, ετοιμάζουμε μία επιστολή προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη σαν ΔΕΥΑ Κομοτηνής. Θα ζητάμε να λάβει γνώση στο σκεπτικό της απάντησης του, ότι θα μπορούσε σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, -διότι σε άλλες Περιφέρειες υπάρχουν οι φορείς που θα λειτουργήσουν αυτά τα δίκτυα καθώς δε βγήκε άγονος αυτός ο διαγωνισμός-, εφόσον χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των οικιακών δικτύων φυσικού αερίου, θα μπορούμε να μιλούμε για μία διαχείριση από τις ΔΕΥΑ. Αυτό είναι μία σκέψη που μας έχει γεννηθεί πριν δύο χρόνια με την προτροπή του υπουργείου Ανάπτυξης και αρχίζει να ωριμάζει πολύ περισσότερο βλέποντας αυτές τις κατευθύνσεις από την μεριά της Περιφέρειας και του υπουργείου».

 

Προηγούμενο άρθρο

Αναζητώντας γατάκι στη μηχανή αυτοκινήτου

Επόμενο άρθρο

ΑΟΚ: Αύριο έρχεται στην Καβάλας ο Κώστας Ανυφαντάκης