Στις 19 Νοεμβρίου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου Καβάλας ανακοίνωση αναφορικά με την καταγραφή των απόψεων της τοπικής κοινωνίας για το θέμα των εναλλακτικών χώρων λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Στο πλαίσιο αναβάθμισης της Οδού Ερυθρού Σταυρού, ο Δήμος Καβάλας θα πραγματοποιήσει εργασίες που θα επεκταθούν και στο χώρο της λαϊκής αγοράς (χώρος υπαίθριου Parking).
Το ΤΕΕ-Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το δήμο, στα πλαίσια της διερεύνησης εναλλακτικών περιοχών προσωρινής ή/και μόνιμης μετεγκατάστασης της Λαϊκής Αγοράς της πόλης κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων εργασιών, προχωρά στη συλλογή ερωτηματολογίων ώστε να καταγραφεί και η άποψη της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών φορέων αλλά και όλων των εμπλεκόμενων μερών».
Ακολουθεί δε σύνδεσμος που παραπέμπει σε ερωτηματολόγιο κι όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την άποψή τους περί μετεγκαταστάσεως της λαϊκής αγοράς. Από τη συγκεκριμένη ανάρτηση ενημερώθηκαν και οι μικροπωλητές σχετικά με τη διερεύνηση των εναλλακτικών περιοχών και ο πρόεδρός τους Σωτήρης Ιωαννίδης το πρωί της Δευτέρας από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ σημείωσε ότι οι συνάδελφοί του θεωρούν γενικότερη τη δημοσκόπηση ως παράλογη. Εξέφρασε επίσης ερώτημα αναφορικά με το εάν θα μεταφερθεί μονίμως ένα μόνο κομμάτι της αγοράς με αποτέλεσμα μελλοντικά να προκύψουν δύο λαϊκές στην πόλη.
Ο κ. Ιωαννίδης παρατήρησε ότι ο δήμος δρομολόγησε μια δημοσκόπηση της κοινής γνώμης με τη συνεργασίας του ΤΕΕ ΑΜ προκειμένου οι πολίτες να αποφασίσουν για τους μικροπωλητές, χωρίς όμως να ερωτηθούν οι ίδιοι οι επαγγελματίες. Κάθε πολίτης μπορεί να επιθυμεί τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς σε βολικό σημείο χωρίς όμως να γνωρίζει εάν το προτεινόμενο αυτό σημείο είναι και το πλέον ενδεικνυόμενο για τη μετεγκατάσταση, ώστε οι επαγγελματίες να προσέρχονται και να αποχωρούν χωρίς δυσκολίες και η διαδικασία πώλησης να εξελίσσεται χωρίς να προκαλεί προβλήματα. Αυτές τις διαδικαστικές λεπτομέρειες όμως δε μπορούν να τις γνωρίζουν οι πολίτες.
Μέχρι στιγμής οι μικροπωλητές δεν έχουν επικοινωνήσει είτε με το Δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή είτε με τον αντιδήμαρχο Χριστόδουλο Μιχαλάκη, ωστόσο κάποια στιγμή θα το πράξουν έτσι ώστε να ενημερωθούν για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής. Στο μεσοδιάστημα από την προηγούμενη συνάντηση των δύο πλευρών έχουν δημιουργηθεί κάποια ερωτήματα τα οποία χρήζουν απαντήσεων. Οι μικροπωλητές παραμένουν στα δεδομένα που είχαν τεθεί κατά την προηγούμενη συζήτηση, ότι δηλαδή ένα τμήμα της λαϊκής θα μεταφερθεί προσωρινά κι ενόσω θα διαρκούν τα έργα, αλλά μετά την αποπεράτωσή τους οι μικροπωλητές θα επιστρέψουν στη «βάση» τους.
Τότε τα τρία προτεινόμενα σημεία ήταν η πλατεία, η παραλιακή οδός και το πάρκο. Σήμερα τα προτεινόμενα σημεία μεταφοράς έχουν αυξηθεί και μεταξύ τους έχει συμπεριληφθεί το στρατόπεδο Ασημακόπουλου. Οι μικροπωλητές θεωρούν ορισμένες από τις προτάσεις όχι απλά παράλογες αλλά κι επικίνδυνες.
Πρόβλημα αντιμετώπιζαν οι μικροπωλητές και με τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στη Χρυσούπολη, όπου ο δήμος επρόκειτο να υλοποιήσει έργα κι έτσι θέλησε να μεταφέρει τους πάγκους σε εναλλακτικό σημείο περιορισμένης εκτάσεως κι εντός μιας εβδομάδας. Το νέο σημείο βρισκόταν εκτός αστικού ιστού με αποτέλεσμα η κίνηση να απομακρυνθεί από το κέντρο και να διατυπώσουν παράπονα οι επαγγελματίες και καταστηματάρχες. Ο Δήμαρχος Νέστου αναγκάστηκε να επαναφέρει τους πάγκους στο προηγούμενο σημείο. Λύθηκε επίσης και το πρόβλημα που υπήρξε με την αναγνώριση εκτάσεως περισσοτέρων μέτρων για την τοποθέτηση των πάγκων.