Dark Mode Light Mode

Οι πολύτεκνοι έσπευσαν στη διανομή ροδακίνων

Μεγάλη απήχηση είχε η χθεσινή πρωτοβουλία του συλλόγου πολυτέκνων Καβάλας να μοιράσει ροδάκινα στα μέλη του. Η διανομή άρχισε στις 10.30 χθες το πρωί, συνεχίστηκε μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι, σε ψυγείο που βρίσκεται κοντά στα Αμισιανά.
Εξυπηρετήθηκαν 230 οικογένειες, οι οποίες πήραν συγκεκριμένη ποσότητα ροδάκινων – ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας κάθε μια -. Υπήρξαν μάλιστα και κάποιες οικογένειες που δεν πρόλαβαν και δε μπόρεσαν να πάρουν ροδάκινα.
Ο πρόεδρος του συλλόγου πολυτέκνων Γιάννης Βοϊδης ομολόγησε χθες το μεσημέρι ότι κι ο ίδιος δεν περίμενε τόσο μεγάλη προσέλευση. Αυτό που έγινε σήμερα – είπε – δείχνει πόσο σοβαρά προβλήματα δημιουργεί η κρίση.
Σημειώνουμε ότι στη διάρκεια του 2014, ο σύλλογος δεν είχε τη δυνατότητα – όχι φυσικά με δική του ευθύνη – να προβεί σε άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες.
Υπήρξε μία στήριξη από μία εθελοντική οργάνωση των Αθηνών, που κι αυτή όμως απευθύνθηκε σε μικρό αριθμό οικογενειών του νομού.
Χθες τα ροδάκινα έγιναν ανάρπαστα και ο σύλλογος πολυτέκνων υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει για να έρθει κι άλλη ποσότητα.
Σε ερώτηση προς τον κ. Βοΐδη, αν όλα αυτά έχουν σχέση και με το εμπάργκο των Ρώσων, απάντησε ότι τα γεγονότα αυτά δεν συνδυάζονται.
Πριν από την έναρξη της διανομής κι ενώ γύρω από τον κ. Βοΐδη είχε ήδη συγκεντρωθεί ο πρώτος αριθμός εκπροσώπων οικογενειών πολυτέκνων ο πρόεδρος του συλλόγου είπε τα εξής:
«Ο σύλλογος πολυτέκνων έστειλε τα απαραίτητα έγγραφα στο αρμόδιο υπουργείο, αυτό μας τα ενέκρινε και σήμερα ήρθανε 10 τόνοι ροδάκινων και νεκταρινιών από τη Βέροια».
ΕΡ: Αυτά που θα εξάγονταν στη Ρωσία;
ΑΠ: «Όχι. Αυτά δεν είναι αυτά. Είναι από παραγωγό της Βέροιας ο οποίος μας τα στέλνει».
ΕΡ: Και θα διανεμηθούν δωρεάν;
ΑΠ: «Δωρεάν σε όλους τους πολυτέκνους ανεξαρτήτως εισοδήματος, αρκεί ο πολύτεκνος να έχει το πάσο του θεωρημένο».
ΕΡ: Πόσα θα πάρει καθένας;
ΑΠ: «Από σαράντα κιλά μέχρι πενήντα – εξήντα. Υπάρχει μία οικογένεια που θα πάρει 100 κιλά».
ΕΡ: Γιατί;
ΑΠ: «Επειδή έχει 13 παιδιά».
ΕΡ: Δηλαδή είναι ανάλογα με τον αριθμό των μελών;
ΑΠ: «Ναι ακριβώς».
ΕΡ: Βλέπουμε τα μέλη του συλλόγου έρχονται συνέχεια;
ΑΠ: «Ασφαλώς, όταν πρόκειται περί τροφίμων και φρούτων, έρχονται ευχαρίστως, γιατί καταλαβαίνετε με την κρίση που έχουμε, τα έχουνε ανάγκη».
ΕΡ: Έχουνε γίνει πρόσφατα άλλες τέτοιες διανομές ή θα γίνουν;
ΑΠ: «Έχουνε γίνει και σε άλλους συλλόγους και γίνονται. Ο δικός μας σύλλογος σήμερα ξεκίνησε».
ΕΡ: Ποια θα είναι η συνέχεια;
ΑΠ: «Ενδεχομένως εφόσον υπάρχει μεγάλη προσφορά και επιθυμία πολυτέκνων να πάρουν κι άλλοι ροδάκινα, τότε θα παραγγείλουμε ακόμα 10-15-20 τόνους».
ΕΡ: Άλλα τρόφιμα;
ΑΠ: «Για τα άλλα τρόφιμα δεν υπάρχει τίποτα. Σ΄ όλη την Ελλάδα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φέτος για πρώτη φορά δεν μας έστειλε καμιά εγκύκλιο και δε θα πάρει κανένας σύλλογος, μα κανένας άλλος φορέας τρόφιμα. Είμαστε σε αναμονή το μήνα Δεκέμβριο να έρθει η καινούρια εγκύκλιος και να μας προσδιορίσει ακριβώς τα κριτήρια τα εισοδηματικά κ.λ.π., για να έρθουν οι πολύτεκνοι να πάρουν τα τρόφιμά τους το 2015».
ΕΡ: Δηλαδή ροδάκινα για το 2014 και τέλος;
ΑΠ: «Τέλος, γιατί είναι και η εποχή τέλος. Μέχρι 10 Σεπτεμβρίου».
ΕΡ: Πριν από τα ροδάκινα πήρανε κάτι άλλο τα μέλη σας;
ΑΠ: «Ναι. Είχαμε στείλει σε έναν οργανισμό που λέγεται «Θεόφιλος», μία λίστα ονομάτων από 160 οικογένειες, που είχανε πολύ μεγάλη ανάγκη από τρόφιμα, και τελικά αυτοί επέλεξαν γύρω στις 16 οικογένειες και είχανε πάρει τον Αύγουστο μήνα, 2 με 3 Αυγούστου, ήταν εδώ ακριβώς, γύρω στα 180 τεμάχια τροφίμων ο καθένας».

 

Προηγούμενο άρθρο

Παράνομο παρκάρισμα ενοχλεί τους τυφλούς

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2014