Dark Mode Light Mode

Οι προβληματικές φορτοεκφορτώσεις της Βενιζέλου

Κάθε προηγούμενο έχει ξεπεράσει η κατάσταση σταθμεύσεως των φορτηγών ανεφοδιασμού επί της οδού Βενιζέλου, αφού κάθε οδηγός σταθμεύει το ογκώδες όχημά του όπου βολευτεί και κυρίως όποια ώρα της ημέρας τον βολεύει. Ενίοτε, δύο φορτηγά σταθμεύουν κατά το ήμισυ πάνω στο αριστερό πεζοδρόμιο κι άλλα δύο σταθμεύουν στο ακριβώς απέναντι πεζοδρόμιο ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα αφενός η οδός Βενιζέλου να μετατρέπεται σε ένα στενό «μονοπάτι» κι αφετέρου η έλευση των ΙΧ και των αστικών λεωφορείων να καταντά ανέφικτη.

Όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αστυνομίας Σάββας Εμφιετζής και με δική του απόφαση επικρατούν συνθήκες «πλημμελούς ελέγχου», διότι εάν εφαρμοστεί αυστηρά το γράμμα του νόμου σε ένα δρόμο διπλής κυκλοφορίας όπου απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση, τότε κανένα όχημα δε θα μπορεί να σταματά. Αυτό ακριβώς επιχείρησαν να εξηγήσουν στους καταστηματάρχες της οδού Βενιζέλου οι υπεύθυνοι του δήμου Καβάλας κατά τη διαδικασία διαβουλεύσεως. Ότι δηλαδή το μέτρο μονοδρομήσεως του επίμαχου τμήματος της οδού προβλέπει τη δημιουργία 25 θέσεων στάσης. Έτσι ώστε και η ροή της κυκλοφορίας να είναι απρόσκοπτη αλλά και οι δημότες να ψωνίζουν άνετα από τα καταστήματα της περιοχής.

Προσπάθειες προκειμένου να τακτοποιηθεί το ωράριο των φορτοεκφορτώσεων είχαν εκδηλωθεί και στο παρελθόν χωρίς όμως να εξασφαλισθεί αποτέλεσμα. Η μόνιμη επωδός των επαγγελματιών είναι το άτακτο ωράριο έλευσης των φορτηγών τροφοδοσίας και διανομής, προερχόμενων από άλλες πόλεις. Άρα η διαδικασία θα πρέπει να εξελίσσεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κριθεί βολική. Το συγκεκριμένο επιχείρημα όμως κατά την άποψη του Σάββα Εμφιετζή δεν ισχύει και υποστηρίζει ότι η φορτοεκφόρτωση θα πρέπει να γίνεται συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, διαφορετικά οι τροφοδότες θα αναγκαστούν να διατηρούν τα προς διανομή εμπορεύματα στις αποθήκες τους για λίγες ώρες.

Κατόπιν της αποφάσεως του δημοτικού συμβουλίου προχωρά η πιλοτική πεζοδρόμηση της οδού Δοϊράνης για δύο μήνες. Στον πεζόδρομο θα διακοπεί η ροή των οχημάτων και η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο από τις 7:00 έως τις 9:30 και από τις 14:00 έως τις 17:00 αποκλειστικά και μόνο για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων. Με δεδομένο ότι το μέτρο είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν, ο κ. Εμφιετζής ρώτησε τους καταστηματάρχες, οι οποίοι του μετέφεραν την ικανοποίησή τους για την πεζοδρόμηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε ο αντιδήμαρχος, η είδηση της πεζοδρόμησης στάθηκε η αιτία για την ενοικίαση κάποιων άδειων καταστημάτων της περιοχής. Φυσικά και υπάρχουν οι αντιδρώντες στο μέτρο, γι’ αυτό και η πιλοτική εφαρμογή θα αξιολογηθεί εκ νέου.

 

Προηγούμενο άρθρο

Παππάς – Κελαϊδάκης μιλούν για την αυτοδιαχείριση

Επόμενο άρθρο

Εκπρόσωπος και όχι αντικαταστάτης