Με την παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φιλίππων – Νεαπόλεως – Θάσου κ. Προκοπίου πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνέντευξη τύπου για την επίσημη παρουσίαση του επετειακού προγράμματος εκδηλώσεων (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2012) για τη συμπλήρωση 100 χρόνων (1913 – 2013) απελευθέρωσης της Καβάλας και του επετειακού λογότυπου των 100 ΧΡΟΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ.
Ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής θύμισε ότι ο τοπικός εορτασμός εντάσσεται σε γενικότερο επετειακό πλαίσιο πολλών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες γιορτάζουν την απελευθέρωσή τους κι ενσωμάτωσή τους με την μητέρα πατρίδα. Το κάλεσμα του δήμου προς την τοπική κοινωνία είναι ανοικτό και στόχος της διοργάνωσης των εκδηλώσεων είναι να τιμηθούν οι άνθρωποι που προσέφεραν τα μέγιστα στο κοινωνικό σύνολο. Ανθρωπιστικός είναι ο χαρακτήρας που επιχειρείται να δοθεί στον εορτασμό, όπως παρατήρησε ο Δήμαρχος, αφήνοντας την παράθεση των οργανωτικών λεπτομερειών για τον γενικό γραμματέα Νίκο Καραπιπερίδη.
Στην οργανωτική επιτροπή που συστήθηκε για την προετοιμασία του εορτασμού, συμμετέχει ενεργά και η Ιερά Μητρόπολη δια του Πατέρα Παύλου. Η επιτροπή συγκεντρώνει προτάσεις και τις αξιολογεί. Λόγω της δυσχερούς καταστάσεως, οι εορτασμοί αποφασίστηκαν να είναι διακριτικοί. Κατανεμήθηκαν σε δύο εξάμηνα και οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις αρχές του 2013. Στην «ομπρέλα» των εορτασμών θα ενταχθούν και οι ετήσιοι θεσμοί της Καβάλας όπως το Φεστιβάλ Φιλίππων, που θα εναρμονιστούν με το περιεχόμενο των 100 χρόνων ελεύθερης Καβάλας.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Προκόπιος εξέφρασε την πρόθεση ουσιαστικής παρουσίας της Ιεράς Μητροπόλεως στους πανηγυρικούς εορτασμούς. Τότε τον ρόλο του δήμου κατείχε η εκκλησία, σημείωσε ο Μητροπολίτης. Από το 1948 και με βασιλικό διάταγμα ορίστηκε ο συν – εορτασμός της επετείου απελευθέρωσης με τη μνήμη του Αποστόλου Παύλου. Άρα ο φετινός εορτασμός θα πρέπει να προσλάβει ακόμη λαμπρότερο χαρακτήρα. Στην περίοδο προ της απελευθερώσεως, κατά την διάρκεια αλλά και μετά είναι το χρονικό σημείο, όπου εστιάζεται η συνεισφορά της εκκλησίας στην τοπική ιστορία.
Ο γενικός γραμματέας του δήμου Νίκος Καραπιπερίδης, ευχαρίστησε μεμονωμένα πρόσωπα και φορείς που συμμετέχουν στη διοργάνωση και θα βοηθήσουν στην διεξαγωγή των εορτασμών. Ευχαριστίες διατυπώθηκαν και για τους γραφίστες, από Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα, οι οποίοι συμμετείχαν στο σχεδιασμό για τον σχεδιασμό του επετειακού λογότυπου. «Γιορτάζουμε – Συμμετέχουμε – Μαθαίνουμε – Δημιουργούμε», εξήγησε ο κ. Καραπιπερίδης, είναι τα ρήματα – κλειδιά που βοηθούν να κατανοήσουμε τον επετειακό χαρακτήρα των εορτασμών. Φιλοδοξία είναι η συμμετοχή κατά το δυνατόν περισσότερων πολιτών στους εορτασμούς, ενώ η διοργάνωση δεν είναι σπάταλη αλλά βασιζόμενη στο μέτρο και στη σύνεση. Πάντως, μείζον στόχος παραμένει η μάθηση των πτυχών της καβαλιώτικης ιστορίας, κάτι που θα οδηγήσει στη δημιουργία έργων ωφέλιμων για τους πολίτες.
7 άξονες δράσεις αποφασίστηκαν ως μοτίβο για το πρόγραμμα των εορτασμών και αφορούν σε εκθέσεις, σεμινάρια, διαγωνισμούς, τιμητικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές δράσεις, παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον. Ζητούμενο είναι να απομείνει «κέρδος» από τους εορτασμούς, κυρίως σε επίπεδο εκδόσεων κι εκτυπώσεων. Θα είναι σημαντικό εάν καταφέρουμε να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο την πόλη μας και να το αποδείξουμε εμπράκτως, υπογράμμισε ο Νίκος Καραπιπερίδης.