Την Τρίτη και την Τετάρτη δόθηκαν δειλά – δειλά οι πρώτες παραγγελίες για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, προφανώς εξαιτίας του κρύου που σταδιακά αυξάνεται, ωστόσο οι ποσότητες που παραγγέλθηκαν ήταν ιδιαιτέρως χαμηλές. Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος των πρατηριούχων Καβάλας Φώτης Πούλος, οι καταναλωτές δεν παραγγέλνουν πλέον σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τους, αλλά μόνο σύμφωνα με τα χρήματα που διαθέτουν στο πορτοφόλι τους. Ο ντόρος και οι συζητήσεις που είχαν προηγηθεί λειτούργησαν ανασταλτικά για την αγορά και προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης. Ενώ διαφαίνεται ότι τίποτε δε θα βελτιωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Η μείωση των αγορών για τον Οκτώβριο έφτασε σε ποσοστό άνω του 90% ενώ για το Νοέμβριο η πτώση κυμαίνεται στο 65%. Ο ακριβής προσδιορισμός όμως είναι δύσκολος, αφενός γιατί αρκετοί καταναλωτές διέθεταν περσινά αποθέματα κι αφετέρου, διότι οι καιρικές συνθήκες μέχρι πρότινος ήταν απροσδόκητα καλές. Επομένως, ασφαλέστερα συμπεράσματα θα διεξαχθούν για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.
Τέθηκε σε εφαρμογή και το μέτρο του επιδόματος θέρμανσης έτσι όσοι προμηθεύτηκαν πετρέλαιο κι έχουν καταθέσει τη δική τους αίτηση ευελπιστούν ότι εντός του επόμενου δεκαημέρου θα λάβουν το επιστρεφόμενο ποσό. Ρωτήσαμε τον κ. Πούλο εάν η μείωση της ζήτησης προκάλεσε περαιτέρω προβλήματα στον κλάδο και εάν υπάρχουν πρατήρια που είτε κινδυνεύουν, είτε έχουν ήδη κλείσει. Ο πρόεδρος μας απάντησε ότι στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ όπου είναι καταχωρημένοι οι διακινητές πετρελαίου θέρμανσης, αριθμούνται περίπου 9.000 μέλη. Εάν ισχύσουν οι δυσοίωνες προβλέψεις για μείωση παραγγελιών της τάξεως του 50% έως το τέλος του έτους, τότε και το 50% κυρίως των διακινητών πετρελαίου θέρμανσης θα οδηγηθούν στο λουκέτο.
Ελάχιστη υποχώρηση σημειώθηκε στη μέση τιμή ανά λίτρο, που στην αρχή της σεζόν κόστιζε 1,35 και σήμερα διαμορφώνεται περίπου στο 1,32 ευρώ. Ενώ προγνώσεις δε ρισκάρονται τουλάχιστον σε βάθος χρόνου.
=