Με αφορμή τη σημερινή παρουσία της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας στην πλατεία Καπνεργάτη, ως συμμετοχή στην πανελλαδική καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών για την τριετή παράταση της άρσης απαγόρευσης των πλειστηριασμών, μιλήσαμε με τον καβαλιώτη δικηγόρο Γιώργο Γραμμένο, ο οποίος ανήκει στη νομική ομάδα του Συλλόγου Δανειοληπτών Βορείου Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη και παράρτημα στην πόλη μας. Η νομική ομάδα ασχολείται με τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και γενικότερα των οφειλών προς τις τράπεζες.
Είναι γνωστό ότι τις τελευταίες ημέρες το φλέγον ζήτημα άρσης της απαγόρευσης ή όχι των πλειστηριασμών αποτελεί διαπραγματευτικό αγκάθι μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικα και της ελληνικής κυβερνήσεως. Ρωτήσαμε λοιπόν τον κ. Γραμμένο εάν ανησυχεί για ενδεχόμενη διαφοροποίηση των δεδομένων λόγω της διαπραγματεύσεως και μας απάντησε:
«Τεράστια είναι η πίεση που ασκείται εκ μέρους της τρόικα για την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με την πληροφόρησή μου, το υπουργείο οικονομικών κατ’ αρχήν αντιδρά σ’ αυτή την εκδοχή, προτείνοντας διάφορες εναλλακτικές λύσεις προκειμένου η διαπραγμάτευση να καταλήξει σε μία μερική άρση των πλειστηριασμών. Η άρση θα βασιστεί σε κριτήρια, είτε εισοδηματικά, είτε περιουσιακά. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών για οφειλές δανείων άνω των 250.000 ευρώ. Ωστόσο τίποτε δε μπορεί να θεωρείται σίγουρο κι εκτιμώ ότι έως τις 15 Δεκεμβρίου δε θα υπάρξει κάτι νεότερο ή θετικό επί του θέματος.
Προφανώς δρομολογείται μια εξέλιξη έστω και μερικής άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Να διευκρινίσω ότι σήμερα η γενική απαγόρευση των πλειστηριασμών αφορά σε κάθε ακίνητο και όχι μόνο στις πρώτες κατοικίες των πολιτών για χρέη έως 200.000 ευρώ, η δε ισχύ λήγει στις 31/12/2013. Υπάρχουν περιπτώσεις πολιτών που εκτός από την πρώτη κατοικία διαθέτουν και άλλα ακίνητα. Η πρώτη σκέψη ήταν να εξετασθούν οι συγκεκριμένες περιπτώσεις οφειλετών προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού για τις δεύτερες, τρίτες ή ακόμη και τις τέταρτες κατοικίες.
Βάσει των ενδιαφερομένων που επιδιώκουν να ενταχθούν στο νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα διαρκώς διογκώνεται, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαρκώς αυξάνονται, ενώ η ακολουθούμενη πολιτική προφανώς και δεν είναι η ορθή.
Είναι επίσης γνωστό ότι οι τράπεζες κουμαντάρουν τη διαδικασία και εμφανίζονται αχόρταγες. Αν κι έχουν λάβει δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της ανακεφαλαιοποιήσεως, παρόλα αυτά δεν έχουν διοχετεύσει ούτε ευρώ στην αγορά έτσι ώστε να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκείνες δηλαδή που παλεύουν με τα τεράστια προβλήματα της καταβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών τους εισφορών. Γι’ αυτό άλλωστε και καθημερινά κλείνουν επιπλέον καταστήματα.
Κοντολογίς, οι τράπεζες αν και πήραν τα χρήματα της ανακεφαλαιοποιήσεως δεν τα διαθέτουν στην πραγματική οικονομία. Επιπρόσθετα, πουλούν τα επισφαλή δάνεια σε ξένους οικονομικούς οίκους, με αποτέλεσμα χρηματοοικονομικοί οργανισμοί ξένων χωρών να απειλούν ότι στο μέλλον θα αρπάξουν τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών. Αυτή είναι ουσιαστικά η υφιστάμενη κατάσταση σήμερα στη χώρα και θα αλλάξει μόνο κατόπιν πολιτικής αποφάσεως».