Dark Mode Light Mode
Επιμένει στη πρόταση της η ΔΕΠΑ
Οι φαρμακοποιοί προετοιμάζονται – Θερμό καλοκαίρι και νέα κόντρα με την κυβέρνηση
Πρόβλημα στατικότητας στο 21ο ΔΣ - Οι μαθητές θα μοιρασθούν σε τρία σχολεία υποδοχής

Οι φαρμακοποιοί προετοιμάζονται – Θερμό καλοκαίρι και νέα κόντρα με την κυβέρνηση

«Θα κινηθούμε και κατά των καρεκλοκένταυρων γραφειοκρατών οι οποίοι με προφάσεις που ξεφεύγουν από την κοινή λογική, καθυστερούν την εξόφληση των φαρμακείων», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αφήνοντας αιχμές για νέες κινητοποιήσεις του κλάδου εν μέσω καλοκαιριού ενάντια σε προειλημμένες αποφάσεις του Υπουργού Υγείας. «Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, κάνοντας αναφορά στα χρωστούμενα από το 2011. Αποκάλυψε για μια ακόμη φορά πως παρά το γεγονός ότι σε ειδικό κονδύλι υπάρχουν ακόμη 400 εκατομμύρια ευρώ για τα οφειλόμενα προς όλους τους παρόχους υγείας, δεν έχει πληρωθεί κανείς.
Το χτύπημα στα φαρμακεία γίνεται προκειμένου να ενισχυθούν κατά 40 εκατομμύρια ευρώ οι φαρμακοβιομήχανοι. Ο καταναλωτής δεν θα έχει κανένα όφελος. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης με πρόσφατες δηλώσεις επίσης ξεκαθάρισε, πως τελικά το κέρδος του φαρμακείου από το 15,7 % μετά από την αφαίρεση των λειτουργικών εξόδων αλλά και του χρηματοοικονομικού κόστους λόγω των οφειλομένων από το 2011 που φθάνουν στο 12%, είναι περίπου 3%.
Η διοίκηση του πανελλήνιου οργάνου καλεί τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων σε επείγουσα σύσκεψη το Σάββατο 5/7/2014 με θέμα τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τα προαπαιτούμενα της Τρόικα για τον κλάδο. Στη σύσκεψη θα παραστεί και η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας Σίσυ Ρακιτζή, η οποία έκανε λόγο για το τεκμηριωμένο ποσοστό κέρδους του κλάδου το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει προς όφελος των φαρμακοβιομηχανιών. Γεγονός που θα οδηγήσει στο λουκέτο πολλά φαρμακεία σε πανελλήνια κλίμακα. Η μορφή της αντίδρασης και των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί στη διάρκεια της έκτακτης συσκέψεως, ώστε να προασπισθούν τα δικαιώματα του κλάδου και να εξασφαλισθεί η επιβίωσή του.
Διόλου δε φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση το γεγονός ότι οι πολίτες θα μείνουν χωρίς φαρμακευτική περίθαλψη, μας είπε η κ. Ρακιτζή, ειδικά στα απομονωμένα χωριά και στα νησιά. Μάλιστα, αυτό θα είναι το δεύτερο χτύπημα για τον κόσμο, αφού ήδη δυσκολεύεται να εξυπηρετηθεί από τους γιατρούς. Μπορεί μέχρι στιγμής κανένα φαρμακείο της περιφερειακής ενότητας Καβάλας να μην έβαλε λουκέτο, ωστόσο εάν δεν εξοφληθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους, τότε θα διατρέξουν σοβαρότατο κίνδυνο περίπου 3.500 ελληνικά φαρμακεία που σήμερα δουλεύουν στο «κόκκινο». Τα λουκέτα επίσης θα οδηγήσουν στην ανεργία τους φαρμακοϋπαλλήλους και θα καταδικάσουν τις φαρμακευτικές αποθήκες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κ. Ρακιτζή ένα σύνολο περίπου 35.000 εργαζομένων θα βρεθούν χωρίς δουλειά.
Τέλος, να συμπληρώσουμε ότι με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταγγέλλει την τακτική του νέου υπουργού υγείας Μ. Βορίδη, να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά τις προειλημμένες αποφάσεις που έχουν σχέση με την διάλυση του φαρμακευτικού ιστού της χώρας.
Οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να σηκώσουν άλλο το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας που συνίσταται:
• Στην χρηματοδότηση των φαρμακευτικών δαπανών υγείας, με την οικονομική αιμορραγία τους
• Στην επιπλέον εργασία τους (αργίες, διανυκτερεύσεις κλπ) χωρίς αμοιβή
• Στην δωρεάν παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες, σε αντίθεση με όσα ισχύουν στην Ε.Ε.
• Στην καθυστέρηση εξόφλησης των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, που χρονολογούνται από το 2011
• Στην συνέχιση της εξυπηρέτησης του κοινού κατά τις εφημερίες, παρά την απορρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων

=

Προηγούμενο άρθρο

Επιμένει στη πρόταση της η ΔΕΠΑ

Επόμενο άρθρο

Πρόβλημα στατικότητας στο 21ο ΔΣ - Οι μαθητές θα μοιρασθούν σε τρία σχολεία υποδοχής