Τρεις περίπου εβδομάδες διήρκησαν οι σεισμικές έρευνες στο θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί και πλέον η διαδικασία ολοκληρώθηκε, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση της Ενεργειακής Αιγαίου. Ο αντιπρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της ΚΑΒΑΛΑ ΟΛ Δημήτρης Γόντικας έκανε λόγο για μια διόλου εύκολη κι απλή διαδικασία, διότι απαιτεί το συγκερασμό και συντονισμό πολλών δημοσίων υπηρεσιών. Εν τέλει συλλέχθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των πληροφοριών που αναμένονταν, παρά κάποιες αντιδράσεις εκ μέρους των ΕΛΠΕ αναφορικά με τις όμορες περιοχές των δύο εταιρειών.
Δηλαδή, έρευνα δε διενεργήθηκε συνολικά στην περιοχή Άθου που όμως θα μπορούσε να προσφέρει χρησιμότατες πληροφορίες για την εκτίμηση κοιτασμάτων. Η Ενεργειακή Αιγαίου που δραστηριοποιείται και επενδύει δεν έχει μια περιοχή παραχώρησης όπου δεν έχει γίνει τίποτε επί 30 χρόνια. Εν συνεχεία ωστόσο και μετά τη συλλογή των δεδομένων θα υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση σε διάστημα 6 – 10 εβδομάδων, ενώ η πλήρης ανάλυση και η συμπερασματολογία θα ακολουθήσει αργότερα σε διάστημα 8 – 9 μηνών. Τότε θα υπάρχουν τα πλήρη δεδομένα και θα παρουσιαστούν πλήρως όλες οι δυνατότητες του κόλπου της Καβάλας σε επίπεδο κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Έτσι θα προσαρμοσθεί αναλόγως και το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας.
Ο κ. Γόντικας μας εξήγησε ότι συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα με τις πρώτες κινήσεις να αφορούν σε ήδη υπάρχοντα πηγάδια στο κοίτασμα του Πρίνου, καθώς και ορισμένες διορθωτικές κινήσεις. Προς το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να αναμένονται οι γεωτρήσεις. Ο κ. Γόντικας χαρακτήρισε ως θετικό βήμα την εξασφάλιση συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, ενώ η αντίστροφη επιλογή θα ήταν καταστροφική. Σίγουρα το μονοπάτι που ανοίγεται θα είναι δύσκολο για όλους αλλά η προοπτική δίνει δυνατότητα για βελτίωση των σημερινών δεδομένων της χώρας.