Δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Αργύρη Κολλιό η ομιλία του στο επίσημο γεύμα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ελλάδος. Η ομιλία του κ. Κολλιού είναι η ακόλουθη:
Κύριε Αντιπρόεδρε του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου νομού Καβάλας, κύριε Πρόεδρε της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών νομού Καβάλας και κύριοι συνάδελφοι, το πανελλήνιο συνέδριο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Για την επαρχία κύριε πρόεδρε και κύριοι του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΟΑΕΕ , έχει μεγάλη αξία ένα τέτοιο συνέδριο.
Ενισχύσατε οικονομικά τον νομό Καβάλας καθώς και τους διπλανούς Ξάνθη και Δράμα Ακόμη προβάλλεται ολόκληρος ο νομός μας μέσω των εκπροσώπων 70 Σωματείων της χώρας μας που έχουμε την τιμή να σας φιλοξενούμε. Επειδή δεν υπήρξε χρόνος επισκέψεως , για αυτό και θα αναφερθώ όσο μπορώ πιο σύντομα σχετικά με τον Νομό Καβάλας.
Ξεκινώντας από την καταπράσινη Θάσο με τις πανέμορφες παραλίες και καταγάλανα νερά, την τρίτη χιλιετία π.χ. ο Θάσος γιος του πρωτέλληνα Αγήνορα και Τηλεφάεσσας αδελφός του Φοίνικα, του Κύλικα, του Κάδμου και της Ευρώπης μητέρα του Βασιλιά Μίνωα, ίδρυσε τη Θάσο και στέφθηκε Βασιλιάς.
Επί παλαιλιθικής εποχής εξακόσιες χιλιάδες χρόνια π.χ. τα παγόβουνα είχαν συνδέσει το Νησί με τις πεδιάδες Νέστου και Φιλίππων. Στις αρχές της μεσολιθικής εποχής, οκτώ χιλιάδες χρόνια π.χ, όταν άρχισαν να λιώνουν οι πεδιάδες μετετράπησαν σε μια απέραντη Θάλασσα και όταν έλιωσαν τελείως στα μέσα της νεολιθικής εποχής έξι χιλιάδες χρόνια π.χ. τα νερά τραβήχτηκαν στη Θάλασσα λόγω χαμηλής στάθμης και οι πεδιάδες επανήλθαν σε στεργιά.
Οι Θάσιοι για να αντιμετωπίσουν τις Θρακικές επιδρομές στα 700 π.χ. ίδρυσαν την Νεάπολη. Μετονομάστηκε Βυζαντινή Χριστούπολη στα 733 μ.x. και μετά Καβάλα στα 1470 μ.χ επί Τουρκοκρατίας.
Τα περιμετρικά τείχη της πόλης χτίστηκαν τον 5ο αιώνα π.χ.. Επισκευάστηκαν επί Ιουλιανού 361-363 και επί Ιουστινιανού 527-565. Ενώ ο Ανδρόνικος ο Β/ έχτισε τείχος περίπου 1500 μέτρων από τις Καμάρες μέχρι το ύψωμα της Χωράφας στα 1280 μ.χ. .
Το Κάστρο χτίστηκε επί Σελίμ στα 1513 και επί του γιου του Σουλεϊμάν στα 1530. Τις Καμάρες [Υδραγωγείο] έχτισε επίσης ο Σουλεϊμάν στα 1530 περίπου. Το Ιμαρέτ έχτισε στα 1817 ο Μεχμέτ Αλή . Ακόμη έχουμε το άγαλμα του Μεχμέτ Αλή, το Κονάκι του, που η γενέτειρα του είναι η Καβάλα.
Επίσης οι Θάσιοι ίδρυσαν την Οισύμη τον 7ο αιώνα π.χ. Τον 9ο αιώνα μ.χ μετονομάστηκε Ανακτορούπολης ως έδρα Επισκοπής και μετά Νέα Πέραμος με τους πρόσφυγες στα 1923.
Ακόμη στα 360 π.χ. οι άποικοι της Θάσου ίδρυσαν τις Κρηνίδες και το 356 π.χ ο Φίλιππος ο Β/ κατέλαβε την πόλη και την ονόμασε Φίλιπποι. Το 42 π.χ. οι Φίλιπποι έγιναν γνωστοί παγκοσμίως από τις μεγάλες μάχες των Ρωμαίων . Το Αρχαίο Θέατρο είναι από τα καλύτερα της χώρας.
Δίπλα στη Λυδία ο Απόστολος Παύλος το 49 μ.χ. ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης, βάπτισε την πρώτη Χριστιανή στην Ευρώπη τη Λυδία και ο Μητροπολίτης μας πριν λίγα χρόνια δημιούργησε ένα υπέροχο συνεδριακό κέντρο, εκθέσεων, με βιβλιοθήκη κι άλλα με την ονομασία Απόστολος Παύλος
Η Αντιπεριφέρεια, ο Δήμος Καβάλας, ο Δήμος Νέστου, ο Δήμος Παγγαίου, ο Δήμος Θάσου, καθώς και από το Φράγμα Νέστου η Διοίκηση μας εφοδίασαν με έντυπα εικονογραφημένα τα οποία βρίσκονται σε κάθε τσάντα που προσφέραμε σε όλα τα σωματεία μαζί και ένα TVD πού προβάλλουν ολόκληρο τον Νομό Καβάλας .
Παράλληλα σε επισυναπτόμενο δεκασέλιδο κείμενο περιγράφω συνοπτικά τα πιο σημαντικά Ιστορικά, πολιτιστικά , γεωγραφικά και τουριστικά σημεία του νομού μας τα οποία ενδεχομένως να αποτελέσουν κίνητρο για κάποιες εκδρομές που θα προγραμματίσετε, εσείς να τα απολαύσετε και η Καβάλα να ενισχυθεί οικονομικά τώρα που το έχει μεγάλη ανάγκη.
Οι τεράστιες παραλίες με τα υπέροχα αναψυκτήρια της Κεραμωτής , το Δέλτα του Νέστου με το ιστορικό δάσος [Κοτζά Ορμάν] καθώς και τα στενά του ποταμού Νέστου αποτελούν πηγή τουριστικού πληθυσμού.
Επίσης οι πανέμορφες παραλίες της Καβάλας όπως το Περιγιάλι, η Ραψάνη, η Καλαμίτσα, ο Μπάτης, η Τόσκα, το Παλιό Τσιφλίκι καθώς και τα πασίγνωστα θεραπευτικά Λασπόλουτρα στις Κρηνίδες αποτελούν πόλο έλξεως για τον τουρισμό.
Ακόμη οι παραλίες της μαγευτικής Ηρακλείτσας , της πανέμορφης Περάμου, Αμμολόφων, Κάρυανης, Ορφανίου , Τούσλας και τα Λουτρά των Ελευθερών που ανήκουν στον Δήμο Παγγαίου βρίσκονται στην κορυφή του τουριστικού ενδιαφέροντος.
Τελειώνοντας η Διοίκηση του Σωματείου μας σας εύχεται να περάσετε καλά και να έχετε καλή επιστροφή. . Ευχαριστούμε πολύ.
Οι Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ Καβάλας ευχαριστούν
Η Διοίκηση του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ νομού Καβάλας , εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες προς την Αντιπεριφέρεια νομού Καβάλας , στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο νομού Καβάλας, στον Δήμο Καβάλας, στον Δήμο Παγγαίου, στον Δήμο Νέστου, στον Δήμο Θάσου, στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών νομού Καβάλας, στον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας , στους Αδελφούς Φελλαχίδη [Φούρνοι] στο Αλλοτινό και σε όσους συνέβαλαν να πραγματοποιηθεί το πανελλήνιο συνέδριο των συνταξιούχων ΟΑΕΕ στην Καβάλα, το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.