Dark Mode Light Mode

Ομιλία Παναγιωτόπουλου στη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016» ξεκίνησε την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, με την ψήφισή του. Ο Βουλευτής Ν.Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος εγγράφηκε στον κατάλογο των ομιλητών και έλαβε το λόγο κατά τη χθεσινή τρίτη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε προλαλήσαντα συνάδελφε, να το ξαναπώ, γιατί επιμένετε στο ίδιο λάθος. Αν όλα αυτά τα έχουμε ψηφίσει από τις 15 Αυγούστου, τώρα γιατί χρειάζεται να τα φέρουμε ξανά στη Βουλή να τα ψηφίσουμε; Δυο φορές δηλαδή; Άλλο το «ψηφίζω, ξεψηφίζω», τώρα τα φέρνουμε και δυο φορές να τα ψηφίσουμε; Επαναλαμβάνω –για να το εμπεδώσουμε- τον Αύγουστο ψηφίσαμε τη Συμφωνία, το πλαίσιο, το χρονοδιάγραμμα, τους στόχους.

Τους ειδικούς όρους τους διαπραγματευθήκατε εσείς, τους ψηφίζετε εσείς. Δεν χρειαζόταν διαφορετικά να τα φέρουμε δεύτερη φορά για να τα ψηφίσουμε. Αυτό συμβαίνει.

Και στον προ-προλαλήσαντα συνάδελφο του ΣΥΡΙΖΑ, που είπε ότι ο Προϋπολογισμός που συζητούμε τώρα είναι με κοινωνικό πρόσωπο, έχω να πω ότι αν αυτός o Προϋπολογισμός είναι με κοινωνικό πρόσωπο, τότε η Ειδομένη είναι κάτι σαν προορισμός υψηλού τουρισμού, υψηλών προδιαγραφών και όλοι αυτοί οι άνθρωποι εκεί πέρα κάνουν αναψυχή υψηλών προδιαγραφών. Δεν είναι εγκλωβισμένοι στην κόλαση που ζουν. Το λέω αυτό, μια που είναι και εδώ η αξιότιμη κυρία Υπουργός Τουρισμού.

Και ακούω όλο αυτόν τον καιρό από συναδέλφους της κυβερνητικής Πλειοψηφίας πράγματα με τα οποία απορώ, βαρύγδουπες δηλώσεις, προθέσεις αγαθές, θεωρίες, νέα πορεία, μιλάτε για οδικό χάρτη που για πρώτη φορά μπαίνει, λέτε ότι ανοίγετε δρόμους, κερδίζετε νίκες, κρατήσατε όρθια την οικονομία. Αναρωτιέμαι η οικονομία και οι επιχειρηματίες το ξέρουν αυτό, ότι την κρατήσατε όρθια; Άθλος! Λέτε ότι λύνετε προβλήματα, όπως αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι οποίες μετά την απόλυτη απαξίωσή τους, μετά το σοκ και ιδίως μετά το σοκ των capital controls του Ιουλίου, πουλήθηκαν σε ξένα κεφάλαια έναντι πινακίου φακής. Τριακόσιες μετοχές, παρακαλώ, συστημικής τράπεζας αντιστοιχούν στο δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, τα 3 ευρώ, για να συγκρίνω λίγο νούμερα με αυτά που είπε ο προλαλήσας συνάδελφος. Και εσείς επιχαίρετε για αυτό όλο!

Δεν μιλάτε, βέβαια, τώρα για ξεπούλημα κρατικής μάλιστα συμμετοχής σε τράπεζες. Αυτά δεν υπάρχουν τώρα. Το επίτευγμα υπάρχει μόνο της ανακεφαλαιοποίησης. Προσπαθείτε να πείσετε ο ένας τον άλλο –μάλλον- ότι όλα πάνε κατ’ ευχή.

Και μεθαύριο θα έρθετε να ψηφίσετε τον Προϋπολογισμό που βάζει νέους φόρους και κόβει συντάξεις –γιατί αυτό κάνει- ενώ σήμερα διαδηλώνετε υπέρ των αδυνάτων, οι οποίοι πλήττονται από τις περικοπές των συντάξεων και τους νέους φόρους που ο Προϋπολογισμός αυτός βάζει. Δηλαδή μήπως το σχέδιο εδώ είναι να μας τρελάνετε όλους; Αναρωτιέμαι. Μήπως αυτό προσπαθείτε να κάνετε; Δεν μπορώ να το εξηγήσω.

Δεν μπορώ να εξηγήσω –ας πούμε- τη στάση Υπουργού της Κυβέρνησης που μόλις προχθές, αφού προηγουμένως είχε καταρρίψει το ρεκόρ νομοθετικής προχειρότητας -διότι είκοσι τέσσερις τροπολογίες άσχετες απέναντι σε είκοσι ψηφιζόμενα άρθρα, ρεκόρ νομοθετικής προχειρότητας είναι- ήρθε και μας είπε από αυτό εδώ το Βήμα, δηλαδή με κάθε –αν θέλετε- «πανηγυρικότητα», με τον πιο επίσημο τρόπο που πολιτικός άνδρας μπορεί να μιλήσει στη χώρα μας ότι δεν έχει πρόθεση να εφαρμόσει τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση. Και μετά το «ξεψηφίζω τώρα ό,τι ψήφιζα τους πρώτους έξι μήνες» το είδαμε και αυτό.

Η κυβερνητική ανεπάρκεια –ξέρετε- δεν μπορεί να καλυφθεί από αυτά, αλλά ούτε και από ασκήσεις επικοινωνιακής διαχείρισης, «θα βρούμε κάτι να

 

πούμε», «θα βαφτίσουμε το κρέας ψάρι», «θα πούμε τις περικοπές, νέο μεγάλο εναλλακτικό ισοδύναμο» -κ. Κατρούγκαλος- «θα πούμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ρήτρα βιωσιμότητας», «θα κατηγορούμε διαρκώς τους προηγούμενους», «θα περάσουμε όλα αυτά, ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ακόμα, ή δεν έχει πληρώσει αρκετά και μας στηρίζει ακόμα, την εξουσία να μη χάσουμε». Ο κυνισμός της εξουσίας!

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκεί που αυτά δεν περνάνε, η διαχειριστική ανεπάρκειά σας έχει κόστος και η χώρα απομονώνεται και οι σφαλιάρες πέφτουν, γιατί έχει φουντώσει η συζήτηση αυτήν την ώρα για αποπομπή της Ελλάδας από τις χώρες της Συνθήκης του Σένγκεν στην ελευθερία διακίνησης προσώπων, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αλλού το περιμέναμε και από αλλού μας έρχεται το διαφαινόμενο GREXIT.

Γιατί μόνο η διεθνής συγκυρία φταίει; Δεν φταίνε –ας πούμε- και λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί; Δεν φταίει η αδυναμία της χώρας να εφαρμόσει στην ουσία ό,τι συμφώνησε πριν από λίγο, να κάνει τη δουλειά με τα εργαλεία που η Ευρώπη της πρόσφερε; Εσείς δεν έχετε κάνει τίποτα, ούτε οργανώσατε το hot-spot της Λέσβου, το βασικό, ούτε συνεργαστήκατε με τη FRONTEX, ούτε απορροφάτε τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που σας προσφέρεται. Αναρωτιέστε μόνο γιατί βαραίνει το κλίμα για την Ελλάδα. Έξι μήνες είσαστε αλλού. Θυμίζω τις θεωρίες για την ηλιοθεραπεία. Και τώρα τρέχετε πίσω από το πρόβλημα, κλαίγεστε γιατί αυτό θέριεψε επί των ημερών σας και βέβαια κατηγορείται την Αντιπολίτευση που το αναδεικνύει. Μόνο αυτό είχε να κάνει η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, όταν τοποθετήθηκε επ’ αυτού. Λες και δεν θα υπήρχε, αν δεν υπήρχε η Αντιπολίτευση να το αναδεικνύει!

Εγκλωβισμένη η Κυβέρνηση, χιλιάδες εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη!

Και έχουμε αναδείξει και άλλα κατά καιρούς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Πριν από επτά μήνες σε επίκαιρη επερώτησή μας «χτυπήσαμε το καμπανάκι» για την πορεία των μεγάλων έργων σε συνάρτηση με την αδυναμία απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Και εκεί ακούσαμε θεωρίες. Ο αρμόδιος Υπουργός, για τον οποίο το μόνο που έχω να πω τώρα είναι ότι θα έπρεπε να δείχνει μεγαλύτερη επιμέλεια στις προσωπικές του υποθέσεις –και είναι άλλο θέμα οι υποθέσεις του κράτους- μας είπε ότι κινδυνολογούμε.

 

Και πριν από λίγες μέρες είχαμε απολύσεις στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, επειδή ακριβώς οι εργολήπτες δεν μπορούν να το προχωρήσουν. Έχουν καταγγελθεί συμβάσεις. Όλα τα μεγάλα έργα έχουν «παγώσει». Τι κάνετε επ’ αυτού; Ανεπάρκεια, ελαφρότητα, επικοινωνιακή διαχείριση.

Και μια που μιλάω για επικοινωνιακή διαχείριση, θα πω δυο λόγια -με την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε- για το κοινωνικό κράτος, δηλαδή την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που δεν ξέρουμε ποια είναι ακριβώς.

Γιατί ο κ. Κατρούγκαλος επιμένει στο θεσμικό ατόπημα να μην μας ενημερώνει. Έχει πάει στην Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, την ενημέρωσε πρώτα απ’ όλους. Πήγε στον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εμείς δεν ξέρουμε τίποτα. Τα ξέρουμε μόνο από αυτά που διαρρέουν στον Τύπο.

Και το μόνο που ξέρουμε βεβαίως είναι ότι σε αυτόν τον Προϋπολογισμό οι συνολικές περικοπές στο ασφαλιστικό θα είναι κοντά στα 2 δισεκατομμύρια -1,85 δισεκατομμύρια- μόνο για το 2016.

Να μην μπω στα νούμερα. Τα έχουν αναλύσει επαρκέστατα οι ειδικοί εισηγητές. Όμως, εδώ έχουμε περικοπές, μειώσεις εισοδήματος, στο πλαίσιο βέβαια της νέας αρχιτεκτονικής –πρώτη φορά βλέπω αρχιτεκτονική στην υπηρεσία της κατεδάφισης!-, επιβάρυνση των αγροτών –στην οποία αναφερθήκαμε πριν από λίγο- με τριπλασιασμό των εισφορών του ΟΓΑ. Θα βγουν άραγε όλα αυτά;

Επίσης, έχουμε περικοπές του ΕΚΑΣ, 200 εκατομμύρια φέτος και από του χρόνου άλλα –το σύνολο- και του παραχρόνου, μείωση δαπανών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης -το νομοσχέδιο που με τόσο πομπώδες ύφος μας φέρατε να ψηφίσουμε, το πρώτο νομοσχέδιο του Μαρτίου-, απομείωση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, άλλα 100 εκατομμύρια μείον, καμία αναφορά για την καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καμία πρόβλεψη για εθνικό σχέδιο…

Την ίδια ώρα έχουμε εξαγγελίες για αύξηση εργοδοτικών εισφορών, όταν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, ακόμη και οι Θεσμοί, σας προειδοποιούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε απολύσεις, αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας, αύξηση της ανεργίας.

 

Τελειώνω με αυτό: Για να υπάρχει, κυρίες και κύριοι, κοινωνικό κράτος και να αυξηθεί η απασχόληση σε αυτήν τη χώρα πρέπει η οικονομία να επανέλθει χθες σε τροχιά ανάπτυξης. Εσείς μόλις την επαναφέρατε σε τροχιά ύφεσης, γιατί σε οριακή, ισχνή τροχιά ανάπτυξης είχε μπει στο τέλος του 2014. Γι’ αυτό έπεφτε τότε, έστω και οριακά, η ανεργία, γι’ αυτό έστω και οριακά –βέβαια επιταχυνόμενα- ανεβαίνει τώρα η ανεργία. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε κλίμα πολιτικής σταθερότητας, δημοσιονομικής σταθεροποίησης, φιλικό για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ας συμφωνήσουμε σε αυτά. Να σας δω εδώ να υπερθεματίζετε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, ξένα κεφάλαια να έρθουν στη χώρα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Σε αυτά να συμφωνήσουμε.

Όμως –και κλείνω- πώς να συμφωνήσουμε, όταν αυτός που υποτίθεται ότι επισπεύδει την προσπάθεια εξεύρεσης συναίνεσης καθυβρίζει και απαξιώνει συστηματικά αυτούς από τους οποίους την επιζητεί; Η συμπεριφορά αυτή δείχνει ότι είναι προσχηματική αυτή η προσπάθεια. Δεν θέλετε συναίνεση. Αποθαρρύνετε με αυτόν τον τρόπο ακόμη και αυτές από τις παρούσες στη Βουλή πολιτικές δυνάμεις θα το συζητούσαν. Εσείς αποθαρρύνετε.

Για όλους αυτούς τους λόγους, θα καταψηφίσω τον υφεσιακό Προϋπολογισμό. Δεν μπορώ να συναινέσω στην αφόρητη φορολαγνεία και ανεπάρκειά σας.

Ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθρο

Τοποθέτηση του Δημήτρη Εμμανουηλίδη στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού

Επόμενο άρθρο

Άναψε το Χριστουγεννιάτικο δένδρο του Δήμου Παγγαίου