Dark Mode Light Mode

Ομιλία του Δ. Εμμανουηλίδη στην Ολομέλεια της Βουλής, 28.1.2016

Θέμα: Ψήφιση σχεδίου νόμου: «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις».
«Ο Ισοκράτης στην Επιστολή του προς Δημόνικο αναφέρει: ‘Εάν τους άλλους λάθοις, σεαυτόν συνειδήσεις’. Εάν ξεφύγεις από την κριτική των άλλων, δεν ξεφεύγεις από την αυτοκριτική. Αυτό βέβαια αφορά μια άλλη ποιότητα ανθρώπινης στάσης. Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με την τοποθέτησή σας πιστεύετε ότι μπορεί να ξεφύγετε από τη μνήμη, την κρίση και τη λογική της κοινωνίας. Το θράσος είναι ότι προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας πως για όλο αυτό το πολιτικό και κοινωνικό απόστημα που για χρόνια υπήρχε στον κοινωνικό οργανισμό δεν έχετε καμία ευθύνη.
Θα ξεκινήσω από ένα ρητορικό ερώτημα που απευθύνω στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Για ποιο λόγο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επί δεκαετίες τα κόμματά σας κρατούσαν σε κομματική ομηρία την κοινωνία με τις πελατειακές σχέσεις που είχαν δημιουργήσει, ακόμη και στο πεδίο της στράτευσης των νέων; Πρέπει επιτέλους να λογοδοτήσετε στην κοινωνία για την πολιτική σας που επί δεκαετίες μεταχειρίζονταν τα στρατευμένα νιάτα μας ως πιόνια στην πολιτική σας σκακιέρα. Αναρίθμητες στρατιές γονιών συνωστίζονταν στα πολιτικά σας γραφεία για μια ευνοϊκή τοποθέτηση ή μετάθεση των στρατευμένων παιδιών τους.
Καλούνταν οι νέοι από την πολιτεία να εκτελέσουν το χρέος προς την πατρίδα και εσείς εκτελούσατε τη στοιχειώδη ανθρώπινη αξιοπρέπεια μετατρέποντάς τους σε ικέτες του πολυχρονεμένου Πασά – διορθώνω – του κυβερνητικού Βουλευτή. Με αυτό το αξιακό σύστημα, ή πιο σωστά και με αυτό το αξιακό σύστημα κατορθώνατε να επιβιώνετε πολιτικά. Και έρχεται το σημερινό νομοσχέδιο να βάλει τέλος σε αυτό το κοινωνικό και πολιτικό απόστημα.
Η στρατιωτική θητεία είναι εκ των πραγμάτων η θεμελιακή υποχρέωση του πολίτη έναντι της χώρας και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται από την πλευρά της πολιτείας, με τον απαιτούμενο σεβασμό στην έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτήν πρωτίστως έρχεται να θεραπεύσει το παρόν νομοσχέδιο. Στοιχημένο στην αρχή της ισονομίας, μέσα στα οκτώ πρώτα άρθρα του τακτοποιεί εκκρεμότητες και αρρυθμίες δεκαετιών, καθώς καθιερώνει ένα πλήρες σύστημα μοριοδότησης των οπλιτών, προκειμένου το καθεστώς των μεταθέσεων και των τοποθετήσεων να διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Εισάγονται και κατηγοριοποιούνται αντικειμενικά κριτήρια τα οποία διακρίνονται σε υπηρεσιακά, οικονομικά και κοινωνικά, καθόσον αυτά αποτελούν προϋπόθεση τόσο της διασφάλισης των επιχειρησιακών και υπηρεσιακών αναγκών του στρατού όσο και της απαιτούμενης κοινωνικής δικαιοσύνης προς τους στρατευμένους.
Με το άρθρο 8 δίνεται η δυνατότητα στους οπλίτες γιατρούς να υπηρετήσουν σε αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία κέντρων υγείας. Για την παροχή υπηρεσιών σε αυτά θα καταβάλλεται μισθός ιατρού από το Υπουργείο Υγείας. Με τη ρύθμιση αυτή έχουμε πολλαπλά οφέλη και για τον στρατευμένο και κυρίως για την κοινωνία. Σηματοδοτείται και νοηματοδοτείται επιπλέον ο απαιτούμενος κοινωνικός ρόλος του στρατεύματος, εφόσον διασφαλίζεται η σύνδεση και η συνδρομή του προς την πολιτεία.
Στην ίδια λογική βρίσκεται και το άρθρο 9 που δίνει στους οπλίτες πτυχιούχους της Νομικής τη δυνατότητα να αξιοποιούν το χρόνο θητείας τους ως χρόνο άσκησης για την απόκτηση άδειας άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, υπηρετώντας στα νομικά γραφεία στρατιωτικών νομικών συμβούλων.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 20 προβλέπεται η ίδρυση γραφείου στήριξης οπλιτών. Είναι σημαντική η λειτουργία αυτού του γραφείου που θα παρέχει την απαιτούμενη ψυχολογική, συναισθηματική στήριξη των στρατευμένων σε μια ηλικιακή φάση που ο ψυχισμός των νέων είναι ιδιαίτερα εύθραυστος.
Στο σύνολό τους τα άρθρα του νομοσχεδίου διαπνέονται από το ίδιο πνεύμα δικαιοσύνης και κοινωνικής ευαισθησίας, ευρισκόμενα σε διαμετρικά αντίθετη θέση από τα ισχύοντα μέχρι τώρα στο στράτευμα. Βεβαίως, υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που θα πρέπει να τακτοποιηθούν. Η σύνδεση του στρατού με την κοινωνία πρέπει και μπορεί να γίνει περισσότερο οργανική. Η πολιτεία οφείλει και μπορεί να συνδράμει στοιχειωδώς στην οικονομική στήριξη των οπλιτών παρέχοντας ατέλεια στις μετακινήσεις των υπηρετούντων τη θητεία.
Επιπλέον, ο χρόνος και ο χώρος της στράτευσης μπορεί να μετατραπεί με ευέλικτα προγράμματα που θα εκπονούνται από τις στρατιωτικές μονάδες σε εκπαιδευτικό εργαστήριο, συνεισφέροντας στο εγχείρημα της διά βίου παιδείας. Προγράμματα εξοικείωσης με παραγωγικές δραστηριότητες, προγράμματα κοινωνικής στήριξης και πολιτιστικής δράσης που συντείνουν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας των νέων, είναι ανάγκη να συμπεριληφθούν στο σχεδιασμό του Υπουργείου, καθόσον ο συγκροτημένος σε παιδεία νέος είναι αυτονόητο ότι γίνεται υπεύθυνος πολίτης με ό,τι ο όρος «υπεύθυνος» συνεπάγεται.
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή. Η χώρα μας και ο λαός μας στοχοποιημένος από τους θεσμούς απειλείται καθημερινά όλο και εντονότερα από «δεινά και δύστηνα». Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής είναι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για την επιβίωσή της. Η κοινωνική συνοχή διασφαλίζεται μόνο με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτή την ισονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη επαγγέλλεται και υπηρετεί το προς ψήφιση νομοσχέδιο, καταθέτοντας στην κοινωνία το αριστερό αποτύπωμα της Κυβέρνησής μας»

Προηγούμενο άρθρο

Η απάντηση του Νίκου Ξανθόπουλου

Επόμενο άρθρο

Αναβλήθηκε η αγωνιστική στο πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής