Dark Mode Light Mode
Η συγνώμη του Γενικού Αρχηγού του Ηρακλή Αμπελοκήπων άργησε ένα γύρο ...
Ουμπέρτο Έκο, Χρίστος Μελίδης, Νάσος Βαγενάς: Μια …περιπετειώδης συνάντηση
Επιτυχία στο «Βαλάκου»

Ουμπέρτο Έκο, Χρίστος Μελίδης, Νάσος Βαγενάς: Μια …περιπετειώδης συνάντηση

Υπάρχει μια τρομερή σύμπτωση, μια συγκυρία γεγονότων που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες και συνδέονται τόσο πολύ μεταξύ τους αλλά και με όλους εμάς που ταξιδέψαμε πριν λίγες μέρες με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας στην Κύπρο για την παρουσίαση του «Ισορροπιστή αεροσκαφών». Επίσης συνδέεται αυτή η υπόθεση και με ένα άλλο πρόσωπο, έργο του οποίου θα παρουσιαστεί σε ένα μήνα περίπου στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» στο πλαίσιο του χειμερινού προγράμματος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας που εκπόνησε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Θοδωρής Γκόνης και αυτό δεν είναι άλλο από τον Δραμινό ποιητή Νάσο Βαγενά («Πανωραία», 26,27 και 28 Μαρτίου).
Στην Κύπρο λοιπόν, μεταξύ των άλλων επαφών και δραστηριοτήτων μας, είχαμε μια συνάντηση και γνωρίσαμε τον Πρόεδρο της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού – ΕΘΑΛ – Χρίστο Μελίδη ο οποίος είναι και δικηγόρος. Ένας ευγενής άνθρωπος, φιλόξενος και με ευρύτατη παιδεία και καλλιέργεια.
Τέλος να θυμίσουμε ότι απεβίωσε μόλις χθες ο μεγάλος Ιταλός συγγραφέας και διανοητής Ουμπέρτο Έκο.
Χρίστος Μελίδης λοιπόν, Νάσος Βαγενάς και Ουμπέρτο Έκο. Πως συνδέονται αυτά τα τρία πρόσωπα μεταξύ τους;
Όπως μας αφηγήθηκε ο Χρίστος Μελίδης: Το 1989 ο Κύπριος λογοτέχνης και πρόεδρος της Εταιρίας Κυπρίων Συγγραφέων Κώστας Σωκράτους υπέβαλε μήνυση κατά του Ουμπέρτο Έκο ισχυριζόμενος ότι ο Ιταλός συγγραφέας όταν εξέδωσε το 1980 το μυθιστόρημά του «Το όνομα του ρόδου», υπέκλεψε την ιδέα αλλά και 400 τουλάχιστον σημεία από ένα προγενέστερο δικό του βιβλίο με τίτλο «Ο Αφορισμένος» που ο Κύπριος συγγραφέας είχε εκδώσει το 1964. Ο Κώστας Σωκράτους μάλιστα κατέθεσε σε βάρος του Έκο και αγωγή ζητώντας ένα αστρονομικό ποσό ενώ η υπόθεσε διήρκεσε πολλά χρόνια και αφού πέρασε από πρωτοδικεία, εφετεία κ.λ.π. κατέληξε να δικαιώσει το Ουμπέρτο Έκο με την καταληκτική της οριστικής απόφασης πρόταση ότι: «…Διαβάζοντας κανείς τα δύο βιβλία έχει τη συνεχή και έντονη αίσθηση της ετερότητας όλων των στοιχείων που απαρτίζουν ένα μυθιστόρημα, που σε τελική ανάλυση είναι η ίδια η ετερότητα των συγγραφέων τους. Ο καθένας έθεσε τη δική του χωριστή σφραγίδα στο έργο του. Για τους παραπάνω λόγους η έφεση απορρίπτεται.»
Στις δίκες αυτές συνήγορος του Έκο ήταν ο Χρίστος Μελίδης και βασικός μάρτυρας υπεράσπισης του Ιταλού συγγραφέα ο Νάσος Βαγενάς. Και οι δύο συνδέθηκαν πρόσφατα με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και κατ’ επέκτασιν με την Καβάλα. Είναι μια κάποια σύμπτωση…
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Νάσος Βαγενάς είναι επίσης κριτικός λογοτεχνίας και δοκιμιογράφος και μεταξύ των άλλων έχει γράψει ένα από τα κλασικότερα βιβλία για τον Γιώργο Σεφέρη και την ποίησή του με τίτλο «Ο ποιητής κι ο χορευτής». Είναι γνωστό ότι το φετινό 59ο φεστιβάλ Φιλίππων θα είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα νομπελίστα ποιητή.
Ο Νάσος Βαγενάς παρακολούθησε πρόσφατα στην Αθήνα και την επίσημη πρεμιέρα της παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας «Ισορροπιστής αεροσκαφών» για την οποία μάλιστα εκφράστηκε με τα πιο κολακευτικά λόγια.

Στη φωτογραφία από αριστερά: Θόδωρος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Πιατάς, Χρίστος Μελίδης, Θοδωρής Γκόνης, Βάσος Αργυρίδης, Πέτρος Πετρόπουλος (πρινλίγες μέρες στη Μαρίνα Λεμεσού στην Κύπρο)

Προηγούμενο άρθρο

Η συγνώμη του Γενικού Αρχηγού του Ηρακλή Αμπελοκήπων άργησε ένα γύρο ...

Επόμενο άρθρο

Επιτυχία στο «Βαλάκου»