Στις 19:30 το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα εκθέσεων του β’ ορόφου του Εμπορικού Κέντρου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ούτε μέρα δίχως γραμμή» (1951-2012). Πρόκειται για μια αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του αείμνηστου συμπολίτη μας ζωγράφου Γιάννη Ζαχαρόπουλου, ο οποίος έφυγε για το στερνό του ταξίδι στα τέλη του περσινού Οκτώβρη. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από τις 18/12 έως τις 28/12 και είναι μια συνδιοργάνωση του δήμου Καβάλας και της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Ο συγγραφέας Πάνος Καζόλης και ο ζωγράφος Θέμης Κελέκης θα είναι τα δύο άτομα που θα μιλήσουν για το έργο του αείμνηστου Γιάννη Ζαχαρόπουλου.
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, έχοντας στο πλευρό του τον Τάσο, γιο του Γιάννη Ζαχαρόπουλου. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στον αείμνηστο Γιάννη που έφυγε πρόωρα κι άδικα από τη ζωή, αφήνοντας τεράστιο έργο πίσω του. Ήταν ένας άνθρωπος που διάθετε ιδιαίτερη αισθητική των πραγμάτων, παράλληλα όμως ήταν κι ένας άνθρωπος παρεμβατικός, που ασχολούνταν με κάθε πτυχή της κοινωνίας. Μοχλός παρακίνησης ήταν ο Γιάννης Ζαχαρόπουλος, έργα του οποίου φιλοξενούνται και στο δημαρχείο, ενώ στόχος της δημοτικής είναι η απόκτηση μιας αίθουσας ζωγραφικής, κάτι που επί χρόνια οραματιζόταν και ο ίδιος ο ζωγράφος.
Με τη βοήθεια και τη συνεργασία του Τάσου Ζαχαρόπουλου οργανώθηκε η αναδρομική έκθεση των έργων του Γιάννη. Η έκθεση θα είναι μια ευκαιρία ώστε να «αναπνεύσουν» οι δημιουργίες του ζωγράφου και να προβληθούν στο ευρύ κοινό. Περίπου 35 έργα θα εκτεθούν, κάποια εκ των οποίων ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Τα περισσότερα έργα ανήκουν στην περίοδο της ωριμότητάς του Γιάννη κι είναι πλέον ιστορικά, αφού δυνατότητα παρέμβασης για τους πίνακες δεν υπάρχουν μεταξύ την αναχώρηση του καλλιτέχνη. Αναφερόμενος στην πατέρα του, ο Τάσος αποκάλυψε ότι δεν περνούσε ημέρα που να μην τραβήξει έστω και μια γραμμή, ως άτομο ταγμένο στην αγαπημένη του τέχνη.
Ο Γιάννης Ζαχαρόπουλος είχε γεννηθεί το 1951 στη Θεσσαλονίκη. Στην Καβάλα εγκαταστάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ασχολούμενος με το επάγγελμά του, την οδοντοτεχνική. Το μεγάλο του μεράκι όμως ήταν η τέχνη της ζωγραφικής όπου και σημείωνε εξαιρετική πρόοδο. Έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αποσπώντας σημαντικά βραβεία, ενώ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είχε λειτουργήσει τη μοναδική ιδιωτική γκαλερί στην Καβάλα, γνωστή και ως Tobacco Factory.
Ο αείμνηστος και πολυπράγμων Γιάννης Ζαχαρόπουλος επί σειρά ετών ήταν ο οικοδεσπότης σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, με θέμα τους την τέχνη από όπου έπαιρνε αφορμή για να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα της πόλης. Αποδεικνύοντας το πόσο ενεργό και δραστήριο άτομο ήταν, συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές του 2002 ως υποψήφιος με το συνδυασμό του Βασίλη Λιόγκα.
Ο Γιάννης, έφυγε νικημένος από τον καρκίνο πριν από 14 μήνες, έχοντας αντιμετωπίσει προβλήματα με την υγεία του κι αφού καταπονήθηκε από τη ραγδαία εξέλιξη της ασθένειάς του.
=