Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η έκτακτη γενική συνέλευση της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών στο γεμάτο από κόσμο θεατράκι, όπου αμέσως φάνηκε η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των μελών της διοικήσεως. Όπως ανέκυψε, οι παραιτήσεις άρχισαν από την περασμένη άνοιξη και ολοκληρώθηκαν τον τελευταίο μήνα, με αποτέλεσμα το συμβούλιο συνεχώς να συμπληρώνεται με αναπληρωματικούς. Κατά τη διάρκεια της συνελεύσεως δήλωσαν πρόθεση παραίτησης άλλα 4 μέλη του 11μελούς συμβούλιου, μέσα σε κλίμα έντονης διαφωνίας και συχνών καταγγελιών.
Εκείνοι που δεν παραιτούνται, ισχυρίζονται ότι η Στέγη μπορεί να συνεχίσει με τους τελευταίους αναπληρωματικούς κι ένα συμβούλιο που δεν αποκλείεται να καταλήξει 8μελές. Κάτι όμως που αντιβαίνει στο καταστατικό, όπου σαφώς προβλέπεται η λειτουργία από 11μελές διοικητικό σχήμα. Όσοι παραιτούνται ισχυρίζονται ότι πρέπει να δρομολογηθούν έκτακτες εκλογές. Τα παλαιότερα μέλη δεν έκρυψαν την απογοήτευση τους για τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που ανέκυψαν τους τελευταίους μήνες, τα οποία και δε φαίνεται ότι θα επιλυθούν εύκολα.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε περίπου στις 11:00 το βράδυ, όπως μας ενημέρωσε ο Βασίλης Θεοδωρίδης, μέλος σε παλαιότερα διοικητικά σχήματα του ΣΦΓΤ. Ωστόσο, αποφάνθηκε ότι μάλλον δεν ήταν γενική συνέλευση αυτό που διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης. Διότι, παρά το γεγονός ότι προσήλθαν περίπου εκατό άτομα κι επρόκειτο για τη μαζικότερη διαδικασία των τελευταίων ετών, σχεδόν εξαρχής αμφισβητήθηκε από τη εξελεγκτική επιτροπή.
Μάλιστα, διατυπώθηκαν παρατηρήσεις επί διαδικαστικών θεμάτων κι έτσι εξαρχής καταγράφηκαν ανάγλυφα οι υφιστάμενες διαφορές. Φάνηκε ότι η εξελεγκτική επιτροπή λειτουργούσε υπεράνω του διοικητικού συμβουλίου ή ακόμη και του σώματος της γενικής συνέλευσης. Φάνηκε επίσης ότι η συγκέντρωση δεν ήταν μια έκτακτη γενική συνέλευση, αλλά περισσότερο μια συνάντηση μελών. Διαπιστώθηκε μια αδυναμία της προέδρου να διαχειριστεί τα τεκταινόμενα κι έτσι επιτράπηκε στην εξελεγκτική επιτροπή να αναλάβει τα ηνία της διαδικασίας.
Η αρμοδιότητα της εξελεγκτικής επιτροπής άπτεται στον έλεγχο των βιβλίων και των οικονομικών στοιχείων ενός συλλόγου κι ετοιμάζει μια έκθεση, ενόψει πραγματοποιήσεως μιας τακτικής ή και μιας έκτακτης γενικής συνελεύσεως. Ωστόσο, ο ρόλος της συγκεκριμένης εξελεγκτικής επιτροπής αποδείχθηκε ασυνήθιστος, αφού ανέλαβε τα καθήκοντα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να κρατήσει η πρόεδρος. Οι αντιθέσεις που ξέσπασαν στους κόλπους της διοικήσεως, προφανώς οφείλονται στα διαφορετικά οράματα που διατηρούσαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Έφτασε μια στιγμή που η πρόεδρος ήταν η πλευρά της μειοψηφίας εντός του δικού της διοικητικού σχήματος.
Λόγω αιφνιδιασμού, ακόμη και τα παλαιότερα μέλη που έδωσαν το παρόν δεν πρόλαβαν να υποστηρίξουν τη διαδικασία και την πρόεδρο, επομένως ο Θανάσης Γκόγκος ως μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής εμφανίστηκε πιο δυναμικός κι οδήγησε τα πράγματα όπως θεωρούσε εκείνος καλύτερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν εξελίχθηκε οποιαδήποτε ψηφοφορία, ούτε καν επί της διαδικασίας. Στη συνέχεια, το παραιτηθέν μέλος Βιβή Ελευθεριάδου ανέλαβε ρόλο συντονίστριας και ακόλουθα τοποθετήθηκαν ορισμένα μέλη.
Το παρελθόν του ΣΦΓΤ ουδέποτε ήταν ήρεμο. Ο Βασίλης Θεοδωρίδης θυμάται ότι επί των ημερών του, κατά τη μεταπολίτευση και στη δεκαετία του ’80, οι αντιπαραθέσεις στους κόλπους του σωματείου είχαν ιδεολογικοπολιτικά ερείσματα. Σήμερα δυστυχώς οι αντιθέσεις εστιάζονται κυρίως σε προσωπικό επίπεδο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του πολιτισμένου επιπέδου. Ο κ. Θεοδωρίδης δε συμφώνησε με την άποψη της πλειοψηφίας, σύμφωνα με την οποία αφενός δε συμβαίνει το παραμικρό κι αφετέρου ότι το διοικητικό σχήμα θα συμπληρωθεί με το εναπομείναν αναπληρωματικό μέλος και η κατάσταση θα συνεχιστεί υπό αυτές τις συνθήκες.
Όπως φάνηκε από τα τεκταινόμενα, ο πρόεδρος της εξελεγκτικής επιτροπής Γρηγόρης Θεοδωρίδης επηρεάζει πολλά από τα μέλη. Έτσι ο Βασίλης Θεοδωρίδης χθες διατύπωσε έκκληση στο πρόσωπο του προέδρου της εξελεγκτικής επιτροπής, προκειμένου η τακτική γενική συνέλευση του Δεκεμβρίου να μετατραπεί σε εκλογοαπολογιστική και να αποκατασταθεί επιτέλους το διαταραγμένο κλίμα. Επίσης, θα πρέπει να αποκατασταθεί και η ισορροπία των δύο φύλλων στη σύνθεση του διοικητικού σχήματος, όπου κυριαρχούν οι γυναίκες. Μομφή δεν υπάρχει για το παραγόμενο έργο της διοικήσεως, αφού και δράσεις υλοποιήθηκαν και το αποθεματικό του ταμείο είναι υψηλό. Στο σημείο όπου έχουν περιέλθει τα δεδομένα, η καλύτερη επιλογή είναι η διενέργεια εκλογών, αλλά και η διευκρίνιση ότι τα επιμέρους τμήματα δε δύναται να λειτουργούν αυτόνομα αλλά υπό την καθοδήγηση του διοικητικού συμβουλίου.
=