• 29 Ιουνίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα. Looking for a cutting-edge trading platform? Immediate Edge offers state-of-the-art tools for modern traders.

Ο Βασίλης Λιόγκας τονίζει: «Να μελετηθεί η απόφαση Αβραμόπουλου για Ασημακόπουλου»

 Ο Βασίλης Λιόγκας τονίζει: «Να μελετηθεί η απόφαση Αβραμόπουλου για Ασημακόπουλου»

Ένα από τα θέματα που πολύ καλά γνωρίζει ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Βασίλης Λιόγκας είναι η διεκδίκηση του στρατοπέδου Ασημακόπουλου και η παραχώρησή του προς αξιοποίηση στο δήμο. Το πρωί της Τετάρτης από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο κ. Λιόγκας μίλησε για την υπουργική υπογραφή Αβραμόπουλου και την κατά 50% – 50% παραχώρηση, που προκάλεσε τοπικά σχόλια και αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Βασίλη Λιόγκα το ποσοστό 50% – 50%  προβλέπεται από το Ν. 2745/1999. Είναι όμως σημαντικό να μελετηθεί προσεκτικά η υπογεγραμμένη απόφαση Αβραμόπουλου, η οποία ουσιαστικά αποτελεί ληφθείσα απόφαση της Υπηρεσίας Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ). Η μελέτη της αποφάσεως που συνυπογράφηκε από τους αρμόδιους θα αποκαλύψει την πραγματικότητα.

Ο Βασίλης Λιόγκας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εδώ σημειώνεται μια ενέργεια που δεν έχει προηγούμενο, έστω κι αν αφορά το ποσοστό 50% – 50%. Πρόκειται δηλαδή για μια απόφαση παραχώρησης του αρμόδιου υπουργού, που ουδέποτε στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας διεκδικήσεως είχε υπάρξει. Αυτό είναι επομένως ένα πρώτο βήμα, είτε μας ικανοποιεί, είτε όχι.

Παρόμοιες κατά χρήση παραχωρήσεις που εξελίσσονται σε όλη τη χώρα την παρούσα περίοδο βασίζονται στο νόμο 2745. Δεν είναι δηλαδή παραχωρήσεις με τη διεκδικητική έννοια που απέδιδε στο παρελθόν η παράταξη ΔΑΣ, αφού πρόκειται περισσότερο για πολεοδομήσεις στρατοπέδων. Κοντολογίς, ο νόμος κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων από τα γενικά πολεοδομικά σχέδια, ορίζει την υποχρεωτική πολεοδόμηση μέχρι το ποσοστό του 50% και για το υπόλοιπο 50% προβλέπει την κατασκευή έργων κοινής ωφέλειας. Άρα το ποσοστό 50% που παραχωρείται στο δήμο αφορά σε κοινόχρηστους χώρους και όχι σε οικόπεδα.

Κατά την προσωπική μου άποψη, παραχώρηση νοείται η πλήρη και κατά κυριότητα απόδοση στην τοπική κοινωνία των στρατοπέδων Ασημακόπουλου και Κωτσάλου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του δήμου. Ωστόσο, καμία από τις παρελθούσες διοικήσεις του δήμου δεν επεδίωξε μια διεκδικητική διαπραγμάτευση και μια πολιτική συμφωνία, προκειμένου το σύνολο των 200 στρεμμάτων να τα πάρει η πόλη και να αποφασίσει για την αξιοποίησή τους.

Πάντως, μέχρι στιγμής ακριβές πλάνο για την αξιοποίηση των στρατοπέδων δεν υπάρχει, παρά μόνο κάποιες προτάσεις που είχαν καταθέσει οι διοικήσεις των κ.κ. Εριφυλλίδη και Σιμιτσή, σχετικές με συγκεκριμένες χρήσεις. Κατ’ εμέ δηλαδή, η πραγματική διεκδίκηση μόλις τώρα αρχίζει. Είναι φανερό ότι αγνοήθηκαν όλες οι προτάσεις του δήμου Καβάλας. Εκ μέρους του δήμου όμως, έχει εκπονηθεί πλάνο αξιοποιήσεως της εκστάσεως που κατά χρήση παραχωρήθηκε;»

Διαβάστε επίσης