Στην Καβάλα ήταν χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος, ταυτόχρονα αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ, του Συνδέσμου Ελλήνων Ξενοδόχων.
Ο Γ. Ρέτσος μαζί με τους προέδρους των ξενοδόχων της Καβάλας κ. Αντ. Μιτζάλη, της Ξάνθης κ. Χατζηκωνσταντίνου και της Δράμας κ. Καλλία, συνάντησαν τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Γ. Γερομάρκο. Συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας για να υποστηριχθεί η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, καθώς όπως αναγνώρισε ο κ. Ρέτσος, οι περισσότεροι από τους τουρίστες που έρχονται, προτιμούν παραδοσιακούς προορισμούς, άρα σημείωσε ο κ. Ρέτσος, πρέπει να γίνει διάχυση σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, αυτού του μεγάλου τουριστικού ρεύματος.
Ο κ. Ρετσος είπε τα εξής:
«Είναι μεγάλη η χαρά μας να βρισκόμαστε στην Καβάλα, μία χρονιά – σύμφωνα με τα όσα έχουνε ειπωθεί από την αρχή της και τα όσα διαφαίνονται μέχρι στιγμής – θα κάνουμε ρεκόρ αφίξεων, προκειμένου να φτάσουμε τα 17 εκατ. επισκέπτες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό τον 6ο χρόνο της ύφεσης ο τουρισμός να δείχνει ότι είναι το κομμάτι εκείνο της οικονομίας που όχι μόνο παραμένει ζωντανό. Αλλά ενδυναμώνεται με εκείνο το οποίο μπορεί να ξεκινήσει πάλι από την αρχή το νέο αναπτυξιακό κύκλο της χώρας μας. Για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο τουρισμός να διαχέεται σε όλη τη χώρα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία υπερσυγκέντρωση σε συγκεκριμένους προορισμούς, παραδοσιακούς προορισμούς, οι οποίοι είναι εξωστρεφείς και βλέπουμε από την άλλη σε άλλα κομμάτια της χώρας, όπως είναι τα ηπειρωτικά μας κομμάτια και τα μικρότερα νησιά και περιοχές που εξαρτώνταν από τον Έλληνα τουρίστα, να υποαποδίδουν και να έχουνε πρόβλημα. Παρότι ξέρουμε πάρα πολύ καλά τις περιορισμένες οικονομικά δυνατότητες και της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής κοινωνίας, πιστεύουμε ότι είναι πια μία περίοδος που μπορείς με νέους τρόπους και με νέες ιδέες και με λιγότερα χρήματα να κάνεις ουσιαστικά πράγματα. Γι΄ αυτό το λόγο ήρθαμε να συζητήσουμε με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη πολιτισμού και τουρισμού της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συζητήσαμε επίσης για τις δυνατότητες που μπορεί μέσω της Made the Greece μα δούμε τον τρόπο στρατηγικής ανάπτυξης της περιοχής. Πιστεύω ότι η περιοχή αυτή όπως και όλη η χώρα, αλλά ειδικά η περιοχή αυτή, έχει τόσο δυνατούς προορισμούς και θεματικούς και κατ΄ όνομα, αρκεί να μπορέσει κάποιος να τους αναδείξει, να τους κάνει γνωστούς και στο εξωτερικό ακόμα…»