Dark Mode Light Mode

Ο Γιώργος Γκαϊταντζής επιθυμεί ουσιαστική συζήτηση προβλημάτων

Επικεφαλής στη λίστα του Ποταμιού

Ο Γιώργος Γκαϊταντζής, εκ νέου υποψήφιος βουλευτής του Ποταμιού στην Καβάλα ήταν εκείνος που σύμφωνα με τη σταυροδοσία του περασμένου Γενάρη είχε καταταχθεί στην πρώτη θέση. Για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο, ο κ. Γκαϊταντζής, που όπως παραδέχεται προσωπικά δεν είναι επαγγελματίας της πολιτικής, μετέχει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος. Ο υποψήφιος βουλευτής γεννήθηκε στην Καβάλα το 1965, αποφοίτησε το 1987 από το Φυσικό Τμήμα του ΑΠΘ, φοίτησε ως υπότροφος της ιαπωνικής κυβέρνησης επί έξι χρόνια κι ακόλουθα εργάστηκε σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες του Τόκυο έως το 2006. Τότε εκλέχθηκε επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών & Διοίκησης του ΔΠΘ, θέση την οποία κατέχει έως σήμερα. Η υποψηφιότητά του με το Ποτάμι οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Αφενός για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα της χώρας κι αφετέρου για να βελτιωθεί ευρύτερα η μορφή της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του σύντομου προεκλογικού αγώνα οι υποψήφιοι του Ποταμιού επισκέπτονται τις επαρχίες της περιφερειακής ενότητας. Τα ασφυκτικά περιθώρια του προεκλογικού αγώνα δεν ευνοούν τους υποψηφίους οι οποίοι αυτό το διάστημα προσπαθούν να συνδυάσουν τις επαγγελματικές, τις οικογενειακές και τις πολιτικές υποχρεώσεις. Το Ποτάμι έχει εκλέξει βουλευτή στην ΑΜΘ τον Κυριάκο Χαρακίδη. Στο ερώτημα εάν το Ποτάμι θα μπορέσει να εκλέξει κι ένα δεύτερο βουλευτή, ο Γιώργος Γκαϊταντζής σημείωσε ότι υπάρχει και μία δεύτερη αξιόλογη υποψηφιότητα στην ΠΕ Ροδόπης. Αν και οι περιφερειακές ενότητες Καβάλας και Ροδόπης εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσουνε ποσοστό υψηλότερο από το πανελλαδικό, ωστόσο ο τρόπος κατανομής των εδρών δυσκολεύει τις ασφαλείς προβλέψεις.

Ερωτώμενος ο κ. Γκαϊταντζής για την αίσθηση που αποκομίζει από τους πολίτες στη διάρκεια των επαφών ειδικότερα για το Ποτάμι, μας εξήγησε: «Συμπάθεια προσλαμβάνω κατά τις συναντήσεις μου όχι μόνο υπέρ του κόμματος, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Προφανώς διότι οι θέσεις που υποστηρίξαμε επί 18 μήνες επαληθεύτηκαν και στην πραγματικότητα, άρα κανένα ψέμα δεν ειπώθηκε εκ μέρους μας. Διαπιστώνουμε μια πόλωση του πολιτικού κλίματος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αυξημένη συγκριτικά με τα δεδομένα του περασμένου Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να βγαίνουν χαμένα τα μικρότερα κόμματα. Το γεγονός δεν είναι ευνοϊκό, αφού το Ποτάμι διαθέτει δεξαμενές υποψήφιων ψηφοφόρων και στους δύο πολιτικούς χώρους».

Ο Γιώργος Γκαϊταντζής παρακολούθησε το βράδυ της Δευτέρας την τηλεμαχία μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη, έτσι αποφάνθηκε ότι ήταν αξιολογότερο από την ανάλογη διαδικασία μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών. Ζητήσαμε από τον κ. Γκαϊταντζή να σχολιάσει την σύντομη 7μηνη θητεία των τριών κυβερνητικών βουλευτών της Καβάλας και εάν προωθήθηκαν τα τοπικά θέμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ο υποψήφιος βουλευτής του Ποταμιού, αφού διευκρίνισε ότι οι πολιτικοί κρίνονται εκ του αποτελέσματος, συμπλήρωσε ότι δεν εξασφαλίσθηκε κάποιο θετικό αποτέλεσμα επί των καβαλιώτικων αιτημάτων. Ο κ. Γκαϊταντζής μας εξήγησε ότι ως θέμα πρωτεύει είναι για παράδειγμα ο γενικός χωροταξικός σχεδιασμός, ακολουθεί η ύπαρξη μιας τεκμηριωμένης πρότασης αξιοποιήσεως των χώρων  πριν εξασφαλισθεί η παραχώρηση των στρατοπέδων στην τοπική κοινωνία. Αναφορικά με το συγκεκριμένο αίτημα δηλαδή, ο κ. Γκαϊταντζής προτείνει προσεκτικότερη μελέτη και αρτιότερη προετοιμασία. Τα προφορικά σχέδια δεν εξυπηρετούν τη διεκδίκηση.

Σύμφωνα με την άποψη του υποψήφιου βουλευτή, η Καβάλα αντιμετωπίζει ένα ακόμη σημαντικότερο πρόβλημα που ταλαιπωρεί καθημερινά τους πολίτες και είναι το κυκλοφοριακό. Πρόβλημα που οφείλεται στην έλλειψη χώρων στάθμευσης, στην κυκλοφοριακή παιδεία και στην εσφαλμένη χρήση των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς. Ομοίως σημαντικά ζητήματα είναι η ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι της πόλης και η διαχείριση των απορριμμάτων. Δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα δεν αναδεικνύονται στο βαθμό που πρέπει, ίσως διότι περνούν σε δεύτερη μοίρα για τους πολίτες, ή ίσως διότι κάποιοι αποφεύγουν να τα αναδείξουν ανάλογα με τη σημασία τους.

Πολλές φορές ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έχει κατηγορηθεί ως δημιούργημα των διαπλεκόμενων συμφερόντων και των κραταιών ΜΜΕ. Σχολιάζοντας τη φημολογία, ο κ. Γκαϊταντζής επεσήμανε: «Είναι κουραστικό να προσπαθούμε διαρκώς να αποδείξουμε στον κόσμο ότι δεν είμαστε ελέφαντες κι ότι δεν υπάρχει διαπλοκή πίσω από το οτιδήποτε. Δε θα αναλάβω την υπεράσπιση του κ. Θεοδωράκη, εάν όμως μας απογοητεύσει ή εάν επαληθευτεί οποιαδήποτε κατηγορία δε θα συνεχίσω να υποστηρίζω κάποιον που πλέον δε θα πιστεύω. Η έως σήμερα πορεία του πάντως δεν επαληθεύει την παραφιλολογία γύρω από το άτομό του. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα κι εάν όντως υπήρχε κάτι το μεμπτό θα είχε ήδη δημοσιοποιηθεί. Ο κ. Θεοδωράκης κατηγορήθηκε επίσης για διακαή πόθο να μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα, κάτι όμως που καταρρίφθηκε από τις δημόσιες θέσεις του περί απροθυμίας στην ανάληψη υπουργικών θώκων».

Εκείνο που προβληματίζει πάντως τον υποψήφιο βουλευτή είναι ότι δε διεξάγεται ουσιαστική συζήτηση για τις κατευθυντήριες γραμμές και τη μελλοντική πορεία της χώρας. Ακόμη και στη διάρκεια της τηλεμαχίας δεν ακούστηκαν απόψεις αναφορικά με το πως έφτασε η χώρα στη δεινή σημερινή της θέση. Ποιοι κυβέρνησαν δηλαδή και ποιοι αντιπολιτεύθηκαν και υπό ποίους όρους. Δεν ακούστηκαν απόψεις για το πώς θα λειτουργούσε η χώρα εάν δεν υπήρχαν τα μνημόνια και για το πώς θα απαλλαγεί η χώρα από αυτά. Κυρίως, δε διατυπώθηκαν απόψεις για το είδος της χώρας που ονειρεύονται οι πολίτες για τα παιδιά τους. Οι σύγχρονες συνθήκες οδηγούν στη μετανάστευση τους άριστα εκπαιδευμένους φοιτητές της χώρας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειριστεί η χώρα σε βάθος δεκαετίας. Ομοίως δεν εξετάζεται σοβαρά η διεθνής οικονομική κατάσταση και οι εμπόλεμες συνθήκες στη Μέση Ανατολή. Ίσως διότι συνηθίζουμε να αναλωνόμαστε στο «φαίνεσθαι» και όχι στην ουσία των ζητημάτων.

Κρίνοντας τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Γκαϊταντζής πιστεύει ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών. Το πρώτο κόμμα και εξαιτίας των μπόνους των 50 εδρών θα είναι ο βασικός εταίρος ενός κυβερνητικού σχηματισμού. Εάν ο κ. Μεϊμαράκης όντως τάσσεται υπέρ των συνεργασιών και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται οπωσδήποτε την ύπαρξη κυβερνήσεως, τότε αποτέλεσμα θα εξασφαλισθεί διότι η χώρα δεν αντέχει και νέα εκλογική αναμέτρηση. Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ο κ. Γκαϊταντζής υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί θα πρέπει να αντικατοπτρίζει μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία. Αν και άκουσα τον κ. Τσίπρα να διαχωρίζει τα δύο πρώτα κόμματα σε προοδευτικό και συντηρητικό. Ανάλογες διαχωριστικές γραμμές δεν κάνουν καλό στη χώρα. Μια επιλογή καλύτερων συνεργατών ίσως θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μία βέλτιστη λύση για τα επόμενα χρόνια μέχρι να εξέλθει η χώρα από τη στενωπό».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού προτείνει ένα διαφορετικό μοντέλο κυβέρνησης και ο κ. Γκαϊταντζής σημείωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες λύσεις δεν μπορεί να δώσει μια μικρή πλειοψηφία του πολιτικού φάσματος. Επομένως, επιβάλλεται μια ευρεία συνεργασία και μία συμφωνία με επίκεντρο την πορεία της χώρας τα επόμενα 2 – 3 χρόνια.

 

Προηγούμενο άρθρο

Η υποψήφια βουλευτής Α. Τσανάκα - Αλλιώς τα ονειρεύτηκε κι αλλιώς τα βρήκε στην Αθήνα

Επόμενο άρθρο

Ιάσιμος ο καρκίνος του προστάτη