Dark Mode Light Mode
Η Μπουδακίδου στον ανακριτή χωρίς δικηγόρο
Ο Γιώργος Καλαντζής σχολιάζει τις εκλογικές υποψηφιότητες και την αλλαγή του νόμου
Νοκ άουτ ο Βαλεριάνος για 10-15 μέρες - Αμφίβολοι Ντόσης και Καρλόπουλος

Ο Γιώργος Καλαντζής σχολιάζει τις εκλογικές υποψηφιότητες και την αλλαγή του νόμου

Τις απόψεις του για τις υποψηφιότητες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2014 διατύπωσε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο αντιπρόεδρος της βουλής Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος συμφωνεί απόλυτα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και μας είπε:

ΕΡ: Σε ποιο σημείο βρίσκεται το κόμμα της ΝΔ αναφορικά με τις δημαρχιακές υποψηφιότητες;

ΑΠ: Είχα δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι η ΝΔ δεν έχει αποφασίσει εάν θα προσφέρει στήριξη σε υποψηφίους δημάρχους. Προσωπικά εκτιμώ ότι η στήριξη με την παρελθούσα έννοια του χρίσματος έχει πλέον ξεπεραστεί. Πιστεύω ότι το πολιτικό παιχνίδι θα παιχθεί σε επίπεδο περιφερειών.

 

ΕΡ: Κάθε νεοδημοκράτης δηλαδή θα είναι ελεύθερος να συστήσει το συνδυασμό του και να κατέλθει ως υποψήφιος;

ΑΠ: Πιστεύω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να διατηρήσει τον τοπικό της χαρακτήρα και να μείνει μακριά από κομματικές γραμμές. Σ’ αυτή την άποψη επέμενα και το 2006, όταν υπήρξαν οι υποψηφιότητες Εριφυλλίδη – Καραμπουρνιώτη. Τότε πρέσβευα μέχρι τέλους ότι δε θα έπρεπε να δοθεί χρίσμα κι όποιος εκ των δύο θα περνούσε από τον πρώτο γύρο, να στήριζε το συνυποψήφιό του τη δεύτερη Κυριακή. Ομοίως, υποστήριξα και όταν ανέκυψε το 2010 η διπλή υποψηφιότητα Εριφυλλίδη – Καλλιοντζή. Δεν εισακούσθηκα, να όμως που οι συνθήκες με επιβεβαιώνουν.

 

ΕΡ: Είναι ορθό να έχουν ανακοινωθεί οι άλλες υποψηφιότητες, οι ενδιαφερόμενοι να δρομολογούν τον προεκλογικό τους αγώνα και η ΝΔ να μην έχει ακόμη αποφασίσει;

ΑΠ: Πολλές φορές έχω εξηγήσει ότι ένας τοπικός άρχοντας που επιθυμεί να υπηρετήσει το συμφέρον των συμπολιτών του, οφείλει να πληροί τρεις προϋποθέσεις. Πρώτον, να είναι καταξιωμένος κοινωνικά κι επαγγελματικά. Δεύτερον, να διαθέτει δυνατότητα διείσδυσης σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Τρίτον, να αγαπά πραγματικά αυτό που κάνει, να μην οδηγείται επομένως από απλή φιλοδοξία. Εάν αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν τότε κανείς δε μπορεί να παρουσιαστεί ως υποψήφιος δήμαρχος. Εάν ο ενδιαφερόμενος δεν έχει εργαστεί σε διαπροσωπικό επίπεδο και δεν έχει επιλέξει τους συνεργάτες του, πως θα περιμένει να στηριχθεί από τη ΝΔ;

 

ΕΡ: Κάποιοι νεοδημοκράτες που εμφανίστηκαν ήδη ως ενδιαφερόμενοι για τη δημαρχιακή υποψηφιότητα θα πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα;

ΑΠ: Εάν εκτιμούν ότι πληρούν τις τρεις προαναφερόμενες προϋποθέσεις θα πρέπει να προχωρήσουν, χωρίς να περιμένουν τις κινήσεις των κομμάτων. Εάν τα κόμματα αποφασίσουν σε κεντρικό επίπεδο να στηρίξουν ορισμένες υποψηφιότητες είναι ένα διαφορετικό θέμα.

 

ΕΡ: Πως σχολιάζετε την υποψηφιότητα του Μάκη Παπαδόπουλου;

ΑΠ: Ο Μάκης είναι φίλος μου κι ένα παιδί που ξεκίνησε από χαμηλά, αλλά εργάστηκε κι έφτασε στο σημερινό σημείο. Αναφορικά με την ικανότητά του, θα σημειώσω ότι πολλοί προχωρούν στην πολιτική και κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ο Μάκης κατέθεσε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του χωρίς να ζητά χρίσματα. Γνωρίζω πάντως ότι δεν ανήκει στον πολιτικό χώρο της ΝΔ.

 

ΕΡ: Πιστεύετε ότι ο Κωστής Σιμιτσής συγκεντρώνει πιθανότητες επανεκλογής του;

ΑΠ: Πολλοί έχουν πιθανότητες εκλογής αλλά συνήθως οι εν ενεργεία δήμαρχοι προηγούνται των υπολοίπων, αφού διαθέτουν την εμπειρία και τους μηχανισμούς. Επειδή τα δεδομένα είναι όμως ρευστά, δεν θα ήθελα να πάρω επίσημη θέση.

 

ΕΡ: Θεωρούνται σίγουρες οι αλλαγές λόγω του νέου εκλογικού νόμου;

ΑΠ: Θα ήταν θετικό να ψηφίζονται χωριστά οι δήμαρχοι από τους δημοτικούς συμβούλους. Η αλλαγή του νόμου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο διότι οι άξιοι άνθρωποι τίθενται στην κρίση των πολιτών άνευ χρισμάτων και κερδίζουν τις εκλογικές μάχες. Μόνο έτσι επιβραβεύεται ουσιαστικά η ικανότητα και το μεράκι ενός υποψηφίου. Μια βασική μου θέση προβλέπει την ενίσχυση των δημαρχιακών αρμοδιοτήτων και την κατάργηση των περιφερειών.

 

ΕΡ: Υποψήφιος περιφερειάρχης της ΑΜΘ θα είναι ο Γιώργος Παυλίδης;

ΑΠ: Δε γνωρίζω ποιος θα είναι υποψήφιος για τη θέση, ωστόσο εγώ έχω διατυπώσει την προσωπική μου άποψη ότι δηλαδή η υποψηφιότητα θα πρέπει να προέρχεται είτε από την Καβάλα, είτε από τον Έβρο. Εγώ δεν άκουσα ότι ο κ. Παυλίδης έλαβε τη στήριξη της ΝΔ, άρα δεν ισχύουν όσα λέγονται επ’ αυτού.

 

Προηγούμενο άρθρο

Η Μπουδακίδου στον ανακριτή χωρίς δικηγόρο

Επόμενο άρθρο

Νοκ άουτ ο Βαλεριάνος για 10-15 μέρες - Αμφίβολοι Ντόσης και Καρλόπουλος