Με την ευκαιρία συμπληρώσεως 100 ετών λειτουργίας του Πρωτοδικείου και του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, ο τοπικός επιστημονικός φορέας διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης, εκδήλωση με θέμα «Μεταξύ Μνήμης Και Τιμής».
Στην εκδήλωση μίλησαν ο συνταξιούχος δικηγόρος και πρώην βουλευτής Γιώργος Αστεριάδης, ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, η δικηγόρος Καβάλας Ειρήνη Κοσμίδου, ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Κλειτσιώτης, ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου Χρυσόστομος Κεβρεκάκης και ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Χιόνης που ανέλυσε την απονομή της δικαιοσύνης στη Θάσο από τον 18ο αιώνα, ενώ την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε ο νυν πρόεδρος του συλλόγου Θανάσης Αθανασίου.
Η Καβάλα απελευθερώθηκε το 1913 και το Πρωτοδικείο Καβάλας συστάθηκε με το από 7/4/1914 Βασιλικό Διάταγμα (Φ.Ε.Κ. Α΄ 88/11-4-1914) και ήδη συμπληρώνει εκατό χρόνια λειτουργίας. Παράλληλα με την ίδρυση του Πρωτοδικείου Καβάλας, ιδρύθηκε και λειτουργεί μέχρι σήμερα, με διάφορες κατά καιρούς μορφές και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας. Η εκδήλωση της Τετάρτης εντασσόταν στο πλαίσιο του εορτασμού αυτής της εκατονταετηρίδας.
Στις ομιλίες τους, οι διατελέσαντες πρόεδροι του συλλόγου, θύμισαν σημαντικά γεγονότα που είχαν κατά καιρούς απασχολήσει τα μέλη των διοικήσεων του Δικηγορικού Συλλόγου, καθώς και κάποιες προσπάθειες που εκδηλώθηκαν για καθαρά τοπικά ζητήματα. Θέμα άξιο αναφοράς ήταν φυσικά η δόμηση του σύγχρονου δικαστικού μεγάρου της Καβάλας, καθώς και το αίτημα για την ίδρυση του μεταβατικού εφετείου.
Σύμφωνα πάντως με την τοποθέτηση του Γιώργου Κλειτσιώτη, σήμερα έχουν εκλείψει πλέον οι λόγοι ιδρύσεως του εφετείου. Είτε διότι η προσέλευση των διαδίκων στις αίθουσες έχει μειωθεί, είτε διότι ο όγκος της δικηγορικής ύλης έχει πια περιοριστεί, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσεως. Επιπλέον, έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητες από τα πρωτοδικεία στα ειρηνοδικεία. Επίσης, η ολοκλήρωση της Εγνατίας μείωσε τη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ Καβάλας και εφετείου Θράκης. Η πολιτεία εφαρμόζει σύστημα κατάργησης σε πολλές υπηρεσίες, έτσι λοιπόν έχουν ήδη καταργηθεί σχεδόν τα μισά ειρηνοδικεία της χώρας. Η παύση της διεκδικήσεως, κατά την άποψη του κ. Κλειτσιώτη είναι ρεαλιστική κι εναρμονισμένη στο πνεύμα των σύγχρονων συνθηκών.
Αναφορικά με την αποχή των δικηγόρων, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου αποφάνθηκε ότι εκ των πραγμάτων θα σταματήσει, ειδικά λόγω των πολιτικών εξελίξεων και των προεδρικών εκλογών. Ο λόγος της παρούσας αποχής των δικηγόρων αφορά κατά κύρια βάση στον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης για τους διαδίκους, τους πολίτες δηλαδή και όχι για τον κλάδο. Οι εκδικάσεις των υποθέσεων θα σταματήσουν ενόψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με την προοπτική να συνεχιστεί η λειτουργία μετά τις 7 Ιανουαρίου. Εάν ωστόσο δεν ευοδωθεί η εκλογή νέου προέδρου της δημοκρατίας, αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα οδεύσει σε εθνικές εκλογές με το κλείσιμο της βουλής άρα και την παύση ψήφισης νέων νόμων.