Dark Mode Light Mode

Ο Γιώργος Φλωρίδης μίλησε στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ και την ΠΡΩΙΝΗ

Η χθεσινή εκδήλωση έγινε με πολύ κόσμο, ξαφνιάστηκαν ακόμη κι οι διοργανωτές από τη προσέλευση.

Συνέντευξη Γιώργου Φλωρίδη στην «Πρωϊνή»

Ο Γιώργος Φλωρίδης ήταν χθες το απόγευμα ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης για τις εκλογές της Κυριακής που διοργάνωσε στην πόλη μας, η νομαρχιακή επιτροπή Καβάλας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Φλωρίδης είναι πρόσωπο πολιτικό, κοινά αποδεκτό. Παραδέχονται τις απόψεις του κι οι υπολοιποι κομματικοί χώροι.

Δεν ήταν ενεργός τα προηγούμενα χρόνια. Επανήλθε δριμύτερος με αφορμή τις εκλογές του Ιανουαρίου, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του στην Καβάλα και της επανόδου του στην κεντρική πολιτική σκηνή, ο κ. Φλωρίδης δέχθηκε να μιλήσει στην εφημερίδα μας, απαντώντας σ΄ ερωτήματα που έχουν σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και φυσικά τις εκλογές της Κυριακής.

ΕΡ: Κύριε Φλωρίδη, επιστρέφετε στην κεντρική πολιτική σκηνή μετά από αποχή μερικών ετών. Πώς πήρατε αυτήν την απόφαση;

ΑΠ: «Πέρασαν σχεδόν 4 χρόνια από την παραίτησή μου από το Κοινοβούλιο, όπου και παρέδωσα την έδρα μου στο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ανήκε. Σε όλο αυτό το διάστημα, μιλούσα σταθερά, με κάθε δυνατή ευκαιρία, για την ανάγκη εθνικής συναίνεσης, συνεννόησης στα κρίσιμα θέματα και πραγματοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Στο ίδιο διάστημα αναφέρθηκα πολλές φορές στην ανάγκη να αναδημιουργηθεί η δημοκρατική παράταξη. Σε μια εποχή τόσο κρίσιμη για τη χώρα όσο και για την παράταξη δεν μπορούσα να μείνω πολιτικά αμέτοχος. Έτσι αποφάσισα συνειδητά να συμπαραταχθώ στη μεγάλη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, αναγνωρίζοντας τη σταθερή συμβολή του στο να μείνει όρθια η χώρα και αντιλαμβανόμενος ότι δίνει την κρισιμότερη μάχη στην ιστορία του».

ΕΡ: Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

ΑΠ: «Έχουμε πάντοτε την τάση να χαρακτηρίζουμε τις εκλογικές αναμετρήσεις ως «καθοριστικές» -κάποτε ως σχήμα λόγου. Ωστόσο οι εκλογές της Κυριακής είναι πράγματι κρίσιμες. Από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί αν η χώρα θα παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά συνεχίζοντας την προσπάθεια εξόδου από την κρίση ή αν θα μπει σε μια επικίνδυνη φάση αβεβαιότητας. Θα κρίνουν, επίσης, την πορεία της δημοκρατικής παράταξης, η οποία θα κληθεί να διατηρήσει τις δυνάμεις της και να διαμορφώσει την επόμενη μέρα της».

ΕΡ: Η πόλωση είναι έντονη. Ποιος είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το πλαίσιο;

ΑΠ: «Σήμερα και τα δύο μεγάλα κόμματα προσέρχονται στις εκλογές με ψευδή επιχειρηματολογία και με μοναδικό στόχο την υφαρπαγή ψήφων. Η ΝΔ πανικοβάλλει τον κόσμο μιλώντας για το ενδεχόμενο «Grexit», παρότι ο λαός διαισθάνεται ότι η χώρα δεν κινδυνεύει από κάτι τέτοιο. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει κι εντείνει μια ανεύθυνη, λαϊκιστική στρατηγική που βασίζεται σε ανεδαφικές υποσχέσεις που ηχούν ευχάριστα. Μέχρι τώρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, δεν δείχνει διάθεση να κυβερνήσει, ούτε κατορθώνει να εξομαλύνει τις αμφίρροπες τάσεις στο εσωτερικό του. Το ΠΑΣΟΚ έχει τη δική του θέση ανάμεσα στον συντηρητικό εκβιασμό της ΝΔ και στον ανεύθυνο αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να εγγυηθεί μια καθαρή άποψη και να φέρει στο πολιτικό σκηνικό την ψυχραιμία που απαιτείται για να τεθεί σωστά η πραγματική ατζέντα της χώρας. Για να διαπραγματευτούμε με τους ξένους εταίρους και δανειστές μας στο πλαίσιο μιας εθνικής προσπάθειας που θα υπερβεί τα πάθη αυτής της περιόδου».

 ΕΡ: Τα τελευταία χρόνια ασκήσατε έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί σήμερα επιστρέφετε στο ΠΑΣΟΚ αντί να επιλέξετε έναν άλλο σχηματισμό;

ΑΠ: «Είναι αλήθεια πως άσκησα έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ για συγκεκριμένες αδυναμίες του –και από αυτήν την κριτική δεν παίρνω πίσω ούτε λέξη. Όμως σήμερα προέχει η ενότητα που θα εξασφαλίσει την ομαλή έξοδο της χώρας από την κρίση. Αναγνωρίζω στο ΠΑΣΟΚ πως αυτά τα χρόνια έβαλε «πλάτη» για να σταθεί η χώρα όρθια και επωμίστηκε ένα τεράστιο πολιτικό κόστος, με αντίτιμο δυσανάλογο των ευθυνών του. Στην πορεία υπήρξαν λάθη και αστοχίες. Όμως προέχει η υπεύθυνη στάση του στην προσπάθεια ανάταξης της χώρας –κι αυτό ήταν που βάρυνε κυρίως στην την απόφασή μου να συμπαραταχθώ, στην πιο δύσκολη εποχή για το κόμμα».

 ΕΡ:Ποια είναι η άποψή σας για το Ποτάμι;

ΑΠ: «Όπως εξελίχθηκε, το Ποτάμι μοιάζει με «μηχανισμό εκλογής» μεμονωμένων προσώπων που διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο. Έχει στους κόλπους του ορισμένα αξιόλογα στελέχη –μα αυτά είναι αδοκίμαστα και πολιτικά ετερόκλητα. Έχω την αίσθηση πως αυτή η έλλειψη ιδεολογικής συνοχής θα δυσκολέψει το Ποτάμι μετεκλογικά και, μαζί με αυτό, θα δυσκολέψει και τη χώρα. Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας έχουν βαθύτατο  πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο και δεν λύνονται χωρίς συναίνεση και ισχυρές θέσεις. Πιστεύω επίσης πως η μονοπρόσωπη ηγεσία του στην πραγματικότητα δεν θέλει την πολιτική. Γι΄αυτό επενδύει περισσότερο στην επικοινωνία και σε αφηρημένες συνταγές, παρά στην πολιτική».

 ΕΡ: Τι οδήγησε τον Γ. Παπανδρέου στην απόφαση να ιδρύσει νέο κόμμα;

ΑΠ: «Η απόφαση του κ. Παπανδρέου είναι μια αντίδραση εν θερμώ, χωρίς πειστική πολιτική βάση και χωρίς προοπτική. Είναι θυμική, χωρίς λογικό υπόβαθρο. Προκαλεί φθορά στην παράταξη σε μια στιγμή που κατεξοχήν θα έπρεπε να λειτουργήσει ενωτικά και υπερβατικά, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες της δυσκολεμένης χώρας. Δεν είναι εποχή να προτάσσουμε τα «εγώ» μας και να εμμένουμε σε προσωπικές στρατηγικές. Είναι ώρα να δημιουργούμε αθροίσματα και να ρίχνουμε το βάρος στα πραγματικά εθνικά προβλήματα».

 ΕΡ: Ποιες θα πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να είναι οι προτεραιότητες για τη χώρα;

ΑΠ: «Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Χρειάζονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να στηρίξουμε την κοινωνία που πάσχει. Για να διαπραγματευτούμε υπεύθυνα με τους εταίρους και δανειστές και να απαιτήσουμε με αξιώσεις διευκολύνσεις στο χρέος. Για να προωθήσουμε επενδυτικά προγράμματα που δημιουργούν συνθήκες παραγωγικής ανάπτυξης. Για να γυρίσουμε την πλάτη στις στρατηγικές του συντηρητικού εκφοβισμού και της αριστερής ανευθυνότητας, επιλέγοντας τη στρατηγική της μεταρρυθμιστικής ευθύνης».

 ΕΡ: Τα τελευταία χρόνια έχετε επισκεφθεί συχνά την Καβάλα. Έχετε τη δική σας ομάδα εδώ;

ΑΠ: «Στην Καβάλα υπάρχει ένας δυναμικός πυρήνας του Κοινωνικού Συνδέσμου, με τον οποίο διατηρώ στενή επαφή και έχουμε συνδιαμορφώσει προτάσεις για θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης. Υπάρχουν επίσης φίλοι από το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο, χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω την ευκαιρία να ξαναβρεθώ με συνοδοιπόρους και γνώριμους από πολιτικές αλλά και επαγγελματικές διαδρομές».

 ΕΡ: Ποια είναι η αίσθηση που αποκομίσατε στις περιοδείες των τελευταίων εβδομάδων στο πλαίσιο των εκλογών; Τι λέει ο κόσμος;  

ΑΠ: «Το τελευταίο δεκαπενθήμερο βρέθηκα στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στη Λαμία, στη Λάρισα, στην Καστοριά, στις Σέρρες και, τώρα, στην Καβάλα. Μίλησα με πολύ κόσμο, όχι μόνον όσους έρχονται σε οργανωμένες κομματικές συγκεντρώσεις. Η εικόνα είναι ίδια. Ο κόσμος είναι δυσκολεμένος από την κρίση. Ανησυχεί, αναρωτιέται για το τι μέλλει γενέσθαι και δεν παύει να παλεύει. Ταυτόχρονα, βλέπω πως δυναμώνει μια καθαρή φωνή που αναζητά έκφραση ανάμεσα στα δύο άκρα της συνεχιζόμενης πόλωσης. Μια φωνή γνήσια που ζητά για τη χώρα μια υπεύθυνη στάση, μια ξεκάθαρη θέση, μια ψύχραιμη ματιά και μια πειστική πρόταση για την επόμενη μέρα. Αυτό είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη. Κι αυτό το κοινό, σκεπτόμενο και υπεύθυνο, έχει να παίξει ρόλο σημαντικό στην αναμόρφωση της παράταξης, αλλά και στην ανάταξη της χώρας».

 

Προηγούμενο άρθρο

Σήμερα δύο σημαντικές συσκέψεις για θέματα της… αγοράς

Επόμενο άρθρο

Μεγάλο ενδιαφέρον για τη σημερινή σύσκεψη