Dark Mode Light Mode
Πέθανε ο 37χρονος αγρότης- γεωπόνος
Ο Δήμαρχος του νησιού εικάζει:«Προφανώς δεν ήταν τυχαία η φωτιά της Θάσου»
Πάλι αργεί το Περιγιάλι

Ο Δήμαρχος του νησιού εικάζει:«Προφανώς δεν ήταν τυχαία η φωτιά της Θάσου»

Πολλές και συχνές ήταν οι αναζωπυρώσεις στη μεγάλη φωτιά της Θάσου, τις οποίες αντιμετώπισαν αποτελεσματικά περίπου 150 πυροσβέστες κι εθελοντές που παρέμεναν στη μεγάλης εκτάσεως καμένη περιοχή. Την Κυριακή εκτελέστηκαν μόνο στοχευμένες ρίψεις νερού από αέρος. «Ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα» δήλωσε για τα αίτια της πυρκαγιάς ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Σωτήρης Τερζούδης. Ενώ σχετικά με την αντίδραση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην έναρξη της φωτιάς σκοπεύει να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ο Γιάννης Πασχαλίδης.

Το πρωί της Δευτέρας επικοινωνήσαμε με το Δήμαρχο του νησιού Κώστα Χατζηεμμανουήλ προκειμένου να μας ενημερώσει για τις επικρατούσες συνθήκες ύστερα από τις δύσκολες ώρες που έζησε η Θάσος. Ο Δήμαρχος δήλωσε πως επικρατούσε απόλυτη ηρεμία. Ο ίδιος αποχώρησε από την περιοχή στις 7:00 το απόγευμα της Κυριακής, αφού παρέμενε εκεί από το απόγευμα της Παρασκευής όταν και είχε ξεσπάσει η φωτιά. Υπό απόλυτο έλεγχο είχε πλέον τεθεί η φωτιά αλλά στο χώρο παρέμεναν 36 πυροσβεστικά οχήματα και 150 άτομα, πυροσβέστες και εθελοντές ώστε να αποτρέψουν το κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Το πρωί της Κυριακής οι ρίψεις συνεχιζόταν και οι γεμάτες υδροφόρες βρισκόταν σε επιφυλακή, ενώ πεζοπόρα τμήματα περιφρουρούσαν ελέγχοντας ενδεχόμενες μικροεστίες που ίσως σιγόκαιγαν στα ριζικά συστήματα των δέντρων. Η πυρκαγιά ήταν δύσκολη, παρατήρησε ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ, σημείωσε ωστόσο ότι η κρατική μηχανή λειτούργησε με δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του στρατού, της αστυνομίας και του λιμενικού, του δήμου και της περιφέρειας. Κατά το Δήμαρχο, την Παρασκευή τα αεροπλάνα απογειώθηκαν στα πρώτα δέκα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς, επομένως δεν ισχύουν όσα λέγονται για καθυστερημένη παρέμβαση. Αντιθέτως, η αντιμετώπιση της φωτιάς στη Θάσο δύναται να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

Ερωτώμενος σχετικά ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ μας είπε ότι αισθάνθηκε έντονη την παρουσία του κράτους στο πλάι του, αισθάνθηκε άμεση τη βοήθεια της ηγεσίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, όπως και τη βοήθεια των εθελοντών, των επιχειρηματιών, των ναυτιλιακών εταιρειών και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. «Ένιωσα ασφαλής και ισχυρός. Ένιωσα πως οτιδήποτε κι αν ζητούσα για τη σωτηρία του νησιού θα μου παρέρχονταν», επεσήμανε ο Δήμαρχος.

Επίσημα πορίσματα ακόμη δεν εκδόθηκαν, άρα τίποτε σίγουρο δεν υπάρχει αναφορικά με πιθανό εμπρηστή ο οποίος ευθύνεται για την εκτεταμένη καταστροφή. Πάντως, ο κ. Χατζηεμμανουήλ τείνει να συμφωνήσει με την εκτίμηση περί εμπρησμού κυρίως εξαιτίας του δύσβατου της περιοχής όπου εκδηλώθηκε η φωτιά και μάλιστα ενόσω έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Στη συγκεκριμένη δασική έκταση δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα που θα μπορούσε να ευθύνεται για την έναρξη της πυρκαγιάς, επομένως μάλλον το συμβάν δεν ήταν τυχαίο.

Μεταξύ οκτώ και δέκα χιλιάδων στρεμμάτων κάηκαν και ο υπολογισμός γίνεται βάσει των συντεταγμένων πάνω στο χάρτη. Το κύριο μέρος της καμένης εκτάσεως ήταν πευκοδάσος άρα δεν υπήρξε καταστροφή περιουσιών λόγω καμένων ελαιόδεντρων. Ούτε το ζωϊκό κεφάλαιο αλλά ούτε και ο οικισμός της Καλλιράχης κινδύνευσαν διότι εγκαίρως είχαν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες προστασίας.

Όταν πλέον ο κίνδυνος απομακρύνθηκε ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης άφησε στο νησί και στη δικαιοδοσία του Δημάρχου κάποια μηχανήματα και τους χειριστές τους, προκειμένου άμεσα να δρομολογηθούν οι ενέργειες για τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα. Φυσικά απαραίτητη είναι και η επιστημονική αρωγή του δασαρχείου εξαιτίας και του γεγονότος ότι η περιοχή ήταν επιβαρυμένη από προηγούμενες νεροποντές. Ύστερα και από τα όσα συνέβησαν θα πρέπει οι εργασίες να εκτελεστούν τάχιστα για την αποφυγή δυσάρεστων πλημμυρικών φαινομένων.

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Πέθανε ο 37χρονος αγρότης- γεωπόνος

Επόμενο άρθρο

Πάλι αργεί το Περιγιάλι