Προβλήματα με τη δικαιοσύνη ανέκυψαν για το δήμο Θάσο, τον οποίον κατηγορούν ιδιοκτήτες κατοικίας 100 τμ στον Πρίνο για την κατά λάθος κατεδάφισή του τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο δήμος από την πλευρά του υποστηρίζει ότι μπορεί να μην τηρήθηκε απολύτως η προβλεπόμενη διαδικασία, ωστόσο το σπίτι έπρεπε να κατεδαφιστεί διότι ήταν επικίνδυνο και χωρίς στέγη. Την άποψη της δημοτικής αρχής Θάσου μας μετέφερε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο αντιδήμαρχος Μπάμπης Πεταμίδης, διευκρινίζοντας τα εξής:
ΕΡ: Πως σχολιάζετε την πρόθεση των ιδιοκτητών να καταφύγουν στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι κατεδαφίσατε από λάθος το οίκημα;
ΑΠ: Επρόκειτο για ένα επικίνδυνο κτίσμα το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Καλύβια του Πρίνου. Η αρμόδια δημοτική υπηρεσία είχε χαρακτηρίσει το οίκημα επικίνδυνο. Βεβαίως, βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας θα έπρεπε συγκεκριμένη 3μελής τεχνική επιτροπή από την Καβάλα να εξετάσει την κατοικία προκειμένου να αποφανθεί οριστικά για την επικινδυνότητα. Ωστόσο, οι ισχυρές βροχοπτώσεις εκείνης της περιόδου στάθηκαν η αιτία για την αποκόλληση και πτώση υλικών του κτηρίου, όπως πέτρες και ξύλα, στο δρόμο. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τις έντονες διαμαρτυρίες των περίοικων. Έτσι η υπηρεσία εξαναγκάστηκε να ρίξει κάποια απολύτως επικίνδυνα τμήματα του σπιτιού και όχι όλο το κτίσμα. Τα τμήματα γκρεμίστηκαν προς το εσωτερικό του σπιτιού, ενώ ο υπόλοιπος χώρος συνεχίζει να υφίσταται και μάλιστα στην ίδια κατάσταση που το είχαν αφήσει οι ιδιοκτήτες του επί αρκετά χρόνια.
ΕΡ: Οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούσαν το σπίτι κάθε καλοκαίρι και διαμαρτύρονται επειδή δεν ενημερώθηκαν με σχετικό έγγραφο από το δήμο. Ποια είναι η δική σας απάντηση;
ΑΠ: Το εάν όντως οι ιδιοκτήτες έμεναν στο συγκεκριμένο σπίτι κάθε καλοκαίρι μπορεί να διασταυρωθεί από τους ντόπιους κατοίκους. Το κτίσμα δε διέθετε σκεπή και στο εσωτερικό του βρισκόταν πολλά υλικά τα οποία είχαν αποκολληθεί. Μόνο ποντίκια ζούσαν στο κτίσμα και μάλιστα αποτελούσαν απειλή για τη δημόσια υγεία.
ΕΡ: Είναι δηλαδή παράλογοι οι ισχυρισμοί των ιδιοκτητών και το αίτημα αποζημίωσης που θέτουν από το δήμο Θάσου;
ΑΠ: Όχι, αλλά θα είναι και μια καλή ευκαιρία προκειμένου να πάρουν ότι νομίζουν. Στο παρελθόν είχαν εκδηλωθεί διάφορες προσπάθειες αγοράς του οικήματος από κάποιους γείτονες, αλλά συμφωνίες δεν εξασφαλίστηκαν λόγω διαφωνιών επί της τιμής πώλησης.
ΕΡ: Ο δήμος είχε μεριμνήσει ώστε να ειδοποιηθούν εγγράφως οι ιδιοκτήτες αναφορικά με την ακριβή ημερομηνία κατεδαφίσεως των τμημάτων του κτίσματος;
ΑΠ: Όχι, δεν είχαν ειδοποιηθεί. Κοντολογίς, η τυπική διαδικασία δεν τηρήθηκε επακριβώς, διότι εξαιτίας των βροχοπτώσεων ο κίνδυνος πλέον ήταν άμεσος. Το κτίσμα βρίσκεται σε στενό δρόμο και καθημερινά περνούσαν έξω από αυτό ηλικιωμένοι άνθρωποι, με κίνδυνο της ζωής τους. Κατόπιν των έντονων πιέσεων από τους περίοικους αναγκαστήκαμε να γκρεμίσουμε ορισμένα στοιχεία της τοιχοποιίας. Πάντως, εκτιμώ ότι μέσα από την υπόθεση αυτή δίνεται στο δήμο μια ευκαιρία ώστε να αυξήσει τους κοινόχρηστους χώρους. Το τίμημα αγοράς είναι χαμηλό και πιστεύω ότι τελικά θα επέλθει συμφωνία, κάτι που αποτελεί και απαίτηση των περίοικων.