Ο Δήμος Καβάλας παρουσίασε τη δράση «Γνωρίζω και Προβάλλω τον Τόπο μου» στην 5η Τακτική Συνάντηση του Έργου «InTourAct – Ολοκληρωμένα Σχέδια για την Ανάπτυξη του Τουρισμού στην ΝΑ Ευρώπη» που έγινε στο Σεράγεβο, 8-9 Μαΐου.
Η δράση «Γνωρίζω και Προβάλλω τον Τόπο μου» χρηματοδοτήθηκε μέσω της εξοικονόμησης πόρων από τον προϋπολογισμό του Έργου InTourAct και αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα της Δημοτικής Αρχής για να εμπλέξει τη σχολική κοινότητα στη διαδικασία ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Καβάλας ως τουριστικού προορισμού που μπορεί να εμπλουτίσει την ταξιδιωτική εμπειρία.
Ο στόχος αυτός επετεύχθη καθώς συμμετείχαν 14 σχολεία και 37 τάξεις, ενώ η έκθεση που πραγματοποιήθηκε 4 -14 Απριλίου 2014 με τα έργα των μαθητών για την προβολή της περιοχής είχε αρκετές εκατοντάδες επισκέπτες. Με την παρουσίασή της στο Σεράγεβο, η δράση αυτή κέρδισε τα εύσημα του εκπροσώπου της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, με άμεσα αποτέλεσμα τη δημοσίευση της ως βέλτιστη πρακτική και την διάχυση της. Παράλληλα, όπως σημειώνει ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, «η αναγνώριση αυτή ενισχύει την προσπάθεια μας να διεκδικήσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση στον επόμενο κύκλο πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, ο οποίος προβλέπεται να ανοίξει έως τέλος του τρέχοντος έτους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την λήξη του έργου InTourAct τον Οκτώβριο, ο Δήμος Καβάλας θα έχει ολοκληρώσει την αρχική φάση του «προφίλ προορισμού» σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ETIS – European Tourism Indicator System/Ευρωπαϊκό Σύστημα Τουριστικών Δεικτών), γεγονός που του δίνει ένα σοβαρό πλεονέκτημα για τη διεκδίκηση πόρων ικανών να χρηματοδοτήσουν έργα που απορρέουν από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του.
Η ταυτότητα του InTourAct
Το έργο InTourAct στοχεύει σε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στο σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης και την αξιοποίηση των συνεργειών με τις τομεακές πολιτικές που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 1.370.000 €, ο οποίος συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το πρόγραμμα Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και κατά 15% από Εθνικούς πόρους, με την 24μηνη περίοδο υλοποίησης να εκτείνεται από τον Οκτώβριο 2012 έως τον Οκτώβριο 2014. Επικεφαλής Εταίρος είναι η Περιφέρεια του Ρίμινι και συμμετέχουν άλλοι 10 Εταίροι από 7 χώρες (Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβενία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Κροατία και Βοσνία & Ερζεγοβίνη).