Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, τέθηκαν υπόψη της διοίκησης του Δήμου, κυρίως από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης πάρα πολλά θέματα, προβλήματα γνωστά και άγνωστα, επίκαιρα και μη. Περίπου μία ώρα οι δημοτικοί σύμβουλοι ρωτούσαν τον Κωστή Σιμιτσή, σοβαρά ζητήματα όπως ο νέος δασικός χάρτης, η αξιοποίηση του στρατοπέδου Ασημακοπούλου, η υπόθεση του κάτω Νοσοκομείου.
Ρωτούσαν όμως και θέματα πολύ μικρής σημασίας, όπως για παράδειγμα, η εκπομπή σήματος στην Καβάλα, από τηλεοπτικό σταθμό όμορου νομού, η λειτουργία της επιτροπής βοσκοτόπων, τα κάγκελα προς την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, ο εξοπλισμός στο δάσος της Παναγούδας.
Από τις απαντήσεις που δόθηκαν βασικά ξεχωρίζει το θέμα του δασικού χάρτη.
Τόσο ο αντιδήμαρχος Θ. Μουριάδης όσο και ο δήμαρχος Κ. Σιμιτσής, άφησαν αόριστα να εννοηθεί, ότι η ανάρτηση από τη Διεύθυνση Δασών Καβάλας, έχει κοντινή ημερομηνία λήξης. Δεν έδειξαν τις αντιρρήσεις τους για το περιεχόμενο του δασικού χάρτη, αναγνώρισαν ότι υπάρχει μπέρδεμα στους πολίτες με το ενδεχόμενο ανάρτησης του χάρτη, συμβούλεψαν παρόλα αυτά τους πολίτες να ενημερωθούν και να ετοιμάζουν τις ενστάσεις τους. «Ακούγεται ότι ο χάρτης θα αποσυρθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Μουριάδης. Συμπλήρωσε «ότι αν γίνει κάτι, θα γίνει εντός των ημερών. Τότε – συνέχισε ο Θ. Μουριάδης – ο χάρτης θ΄ αποσυρθεί κι όλα θα γίνουν από την αρχή».
Ο Κ. Σιμιτσής συμπλήρωσε «ότι η διαδικασία έχει μέλλον. Παρόλα αυτά – είπε – οι ενστάσεις πρέπει να ετοιμάζονται». Επικαλέσθηκε πληροφόρηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, «ότι η ανάκληση του χάρτη θα γίνει είτε με το νέο νόμο, είτε με τροπολογία που όπως άφησε να εννοηθεί θα κατατεθεί στη βουλή».
Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε αρχικά ο Δήμος Ζαχαριάδης, στη συνέχεια η Αναστασία Ιωσηφίδου, η οποία υποστήριξε ότι ο χάρτης που παρουσιάστηκε θεωρεί βασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, εκτάσεις του Δήμου και ιδιωτών. Ο Θ. Μουριάδης εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή το δασαρχείο συνεχίζει να αμφισβητεί το σχέδιο πόλης του 1985. Είπε όμως ότι ο νέος νόμος που ισχύει λίγο μετά η Δ/νση Δασών αναρτήσει το χάρτη, λύνει αυτά τα θέματα, δεχόμενος το σχέδιο του 1985.
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Κ. Σιμιτσής ανακοίνωσε ότι ο Άρειος Πάγος απέρριψε την προσφυγή του Δημοσίου που εδώ και είκοσι χρόνια διεκδικούσε το πάρκινγκ των Λαζαριστών. Όπως είπε ο δήμαρχος η υπόθεση πια έληξε οριστικά, υπέρ των συμφερόντων του Δήμου.
Ο κ. Εριφυλλίδης, ο κ. Βέρρος και ο δήμαρχος επανέλαβαν ότι το 80% των κτηρίων στο κάτω νοσοκομείο, τεκμηριωμένα είναι ιδιοκτησία του Δήμου Καβάλας.
Σε ερώτηση της Δήμητρας Τσανάκα αν ο δήμαρχος τεθεί σε αργία επειδή προ μηνών καταδικάστηκε για υπόθεση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο κ. Σιμιτσής χαρακτήρισε την καταδίκη του ανόητη, την απόφαση λανθασμένη. Είπε όμως ότι εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη, εκφράζοντας ταυτόχρονα αισιοδοξία ότι στην έφεση θα αθωωθεί. «Η καταδίκη μου – είπε – δεν συγκρίνεται με αυτή του Θ. Καλλιοντζή. Άλλωστε – συνέχισε ο κ. Σιμιτσής – για να τεθώ σε αργία πρέπει να υπάρχει διαπιστωμένη οικονομική ζημιά του Δήμου, κάτι που στην υπόθεση αυτή δεν συμβαίνει».
Ο Άρης Βέρρος είπε ότι μέσα σε τρία χρόνια που είναι εκτός λειτουργίας, εγκαταλείφθηκε κι έτσι καταστράφηκε το κάτω Νοσοκομείο.
Ζήτησε η οικονομική επιτροπή να ενημερωθεί για την δραστηριότητα του κοινωνικού παντοπωλείου.
Η Έλσα Βακιρτζή είπε ότι πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας με την ονομασία «Ρίζες» έχει το ίδιο σήμα με το σήμα συλλόγου της Θεσσαλονίκης «Γέφυρα».
Οι κύριοι Ιωαννίδης και Ανέστης Δημητριάδης προειδοποίησαν ότι θα συμβεί ατύχημα στην περιοχή του Χαλκερού, όπου πάλι κυκλοφορούν ελεύθερες αγελάδες.
Ο Σάββας Εμφιετζής τέλος έθεσε θέμα ύδρευσης στα τελευταία σπίτια της Παναγίας γύρω από το Φρούριο λόγω πεσμένης πίεσης.
Ο Χρήστος Τσοχανταρίδης είπε ότι η Υπηρεσία θα κρίνει πότε και πως θα παρέμβει, παρακολουθεί το θέμα έχοντας πρόσφατες άλλες διαμαρτυρίες από την ίδια συνοικία, που αναφέρονταν σε αυξημένη πίεση του νερού.