Dark Mode Light Mode

Ο Δ. Κυριαζίδης εξηγεί για το LNG: Η αεριοποίηση επί του πλοίου με λιγότερο νερό

Πέντε εκπρόσωποι δύο καβαλιώτικων φορέων βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στα γραφεία της ΔΕΠΑ, όπου ενημερώθηκαν αναλυτικά για την πρόταση σχετικά με το πλωτό LNG. Οι μεν εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Καβάλας ολοκλήρωσαν την ενημέρωση τους νωρίς. Αντίθετα οι τρεις εκπρόσωποι του ΤΕΕ ΑΜ συνέχισαν ως το απόγευμα, ξεναγούμενοι και στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Η ΔΕΠΑ απορρίπτει ως μη αληθή τον πρόσφατο ισχυρισμό του κ. Συλλαίου αναφορικά με τη χλωρίωση του θαλασσινού νερού, αντιπαραθέτοντας την άποψη ότι η διαφορά της θερμοκρασίας θα είναι μόνο τέσσερις βαθμοί Κελσίου.
Την άποψη του προέδρου του ΤΕΕ ΑΜ Δημήτρη Κυραζίδη αναζητήσαμε κατόπιν την ενημέρωσης που προηγήθηκε κι ο οποίος επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη ενημέρωση θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί πολύ καιρό πριν, ως όφειλε η ΔΕΠΑ λόγω της σημαντικής προτεινόμενης επένδυσης. Η ΔΕΠΑ παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους δεν ενημέρωσε νωρίτερα τους τοπικούς φορείς. Κάποιοι λόγοι αφορούσαν στην ίδια την επένδυση, τη στρατηγική και το σχεδιασμό της. Δύο ακόμη λόγοι ήταν και η χρονική περίοδος στη διάρκεια της οποίας η ΔΕΠΑ παρέμενε ακέφαλη χωρίς την ύπαρξη διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και η διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Η ενημέρωση των τοπικών φορέων περιελάμβανε ορισμένα ήδη γνωστά στοιχεία, αλλά και την επιβεβαίωση κάποιων άλλων, όπως για παράδειγμα ότι η ΔΕΠΑ προχωρά στην εκπόνηση μελετών ασφαλείας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, ενώ οι προμελέτες αναμένεται ότι θα είναι έτοιμες περίπου στο τέλος του καλοκαιριού. Αμέσως μετά θα γνωστοποιηθούν και θα τεθούν σε διαβούλευση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κυραζίδη, ορισμένα από τα στοιχεία που παρατέθηκαν διαφοροποιούν το πλαίσιο της δημόσιας συζητήσεως η οποία διεξήχθη στην Καβάλα, κυρίως σε σχέση με τη θερμοκρασία και την ποιότητα του νερού που θα εκρέει κατόπιν της επεξεργασίας.
Είναι σίγουρο ότι πάντοτε σε παρόμοιες εγκαταστάσεις υλοποιείται χλωρίωση του νερού προκειμένου να αποτρέπεται η δημιουργία θαλάσσιων οργανισμών εντός των σωληνώσεων κι έτσι να εμποδίζεται η διαδικασία. Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσαν τα στελέχη και οι μελετητές της ΔΕΠΑ το όριο θα τηρηθεί στο κατώτερο επιτρεπτό σημείο. Κοντολογίς, θα λαμβάνεται μικρότερη ποσότητα θαλασσινού νερού από εκείνη που αρχικά υπολογίζονταν και η οποία θα χλωριώνεται με την επίσης μικρότερη ποσότητα χλωρίου. Έτσι ώστε να αποφεύγεται το πρόβλημα στο θαλάσσιο περιβάλλον
Η θέρμανση του υγρού φυσικού αερίου θα εξασφαλίζεται με ενδιάμεσο υγρό επί του πλοίου και μέσω λεβήτων. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι η αεριοποίηση θα συντελείται επί του πλοίου και με συγκεκριμένη μέθοδο προκειμένου να χρησιμοποιείται μικρότερη ποσότητα νερού. Η μέθοδος συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των ενδεχόμενων λύσεων χωρίς να θεωρείται οριστική.
Ο Δημήτρης Κυριαζίδης ξεκαθάρισε ότι ως τοπικός φορέας έπρεπε να συνταχθεί με την άποψη της καβαλιώτικης κοινωνίας και με την αγωνία της για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου φυσικού περιβάλλοντος και για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Τα στελέχη του ΤΕΕ ΑΜ όμως παραμένουν τεχνικοί που από την πλευρά τους πρέπει να εκτιμούν τις τεχνικές προδιαγραφές που εφαρμόζονται. Είναι επομένως υπέρ των επενδύσεων αρκεί αυτές να πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές. Ακόμη και μετά την ενημέρωση από τη ΔΕΠΑ η άποψη του ΤΕΕ ΑΜ δεν άλλαξε και ο φορέας παραμένει σε αναμονή, πιέζοντας για τις καλύτερες και για τιες ασφαλέστερες συνθήκες. Πλέον, είναι ευθύνη της ΔΕΠΑ να καταφέρει να πείσει με τα επιχειρήματά της όσους αντιδρούν.
Πάντως, κατά τη διάρκεια της ενημερώσεως, η ΔΕΠΑ αναφέρθηκε σε δειγματοληψίες νερού που πραγματοποιήθηκαν και βάσει των αποτελεσμάτων η ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος δεν είναι καλή, υπονοώντας ότι φέρουν ευθύνες η ΒΦΛ και η ΚΑΒΛΑ ΟΙΛ. Οι τρεις εκπρόσωποι του ΤΕΕ ΑΜ απαίτησαν από τη ΔΕΠΑ να πάψει επιτέλους το κρυφτό και να ενημερώσει πλέον αρμοδίως τους φορείς και την τοπική κοινωνία και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

Προηγούμενο άρθρο

Ο «Φιλοκτήτης» στο Κάστρο - Η ηθική του δόλου κόντρα στην ηθική της ευθύτητας

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 8 ΙΟΥΛΗ 2014