Dark Mode Light Mode

Ο ΕΛΓΑ καταλύει τους νόμους

Να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι μειωμένες αποζημιώσεις

Δίκαιες αποζημιώσεις για τις κατεστραμμένες καλλιέργειές τους περίμεναν οι παραγωγοί σουλτανίνας της περιοχής μας, ματαίως όπως αποδείχθηκε, αφού οι αποζημιώσεις ήταν κατά πολύ μικρότερες από τις προσδοκώμενες, κάτι για το οποίο οι πάντες ρίχνουν ευθύνες στην υπηρεσία του ΕΛΓΑ Καβάλας. Ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ Ζαφείρης Μυστακίδης συμφωνεί με τις μέχρι τώρα διατυπωμένες διαμαρτυρίες και καλύπτει πλήρως τους διαμαρτυρόμενους παραγωγούς σουλτανίνας.

Χθες, από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ μας μίλησε σχετικά με τις αυθαίρετες περικοπές αποζημιώσεων, ενώ το προϊόν είναι μονής κατεύθυνσης. Σκληρή κριτική φυσικά άσκησε ο κ. Μυστακίδης στον ΕΛΓΑ και ειδικά στο γραφείο Καβάλας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι παραγωγοί το μόνο που διεκδίκησαν ήταν το αυτονόητο κι ότι ακριβώς δικαιούνταν βάσει των ασφαλίστρων που καταβάλλουν.

Παρόλα αυτά, η διοίκηση του ΕΛΓΑ Καβάλας εμφανίστηκε ανυποχώρητη, καταλύοντας ουσιαστικά κάποιους νόμους του κράτους, βάσει των οποίων η ποικιλία σουλτανίνα για την περιφερειακή ενότητας Καβάλας είναι προϊόν μονής χρήσης. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ επισήμανε ότι θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας το εάν και κατά πόσο παράτυπη είναι η ενέργεια του τοπικού ΕΛΓΑ να αφαιρεί ποσό από την αποζημίωση. Οι παραγωγοί δεν είναι επαίτες, ξεκαθάρισε ο κ. Μυστακίδης. Απλά ζητούνε τη δίκαιη αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη η παραγωγή τους. Εξάλλου, από τη στιγμή που καταβάλλει τις οικονομικές του υποχρεώσεις κάθε παραγωγός, τότε δικαιούται και τη νόμιμη αποζημίωσή του.

Σύμφωνα με το νέο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, εάν υπάρχει η οποιαδήποτε παρατυπία εκ μέρους των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί από την πολιτεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες, σαφώς και από τη δικαιοσύνη. Είναι παράδοξο, όλοι οι ντόπιοι παραγωγοί και το σύνολο της τοπικής πολιτικής ηγεσίας να καταδεικνύουν το νόμο του κράτους και την ίδια στιγμή οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να καταλύουν το συγκεκριμένο νόμο, αφαιρώντας ποσοστό 30% από την αποζημίωση της κατεστραμμένης παραγωγής. «Ας δικαιολογήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης το σκεπτικό τους, να περικόψουν τις αποζημιώσεις παρά τη μονή χρήση της σουλτανίνας κι αν κριθεί ορθό, τότε θα το αποδεχθούμε όλοι», παρατήρησε ο Ζαφείρης Μυστακίδης.

Εάν υπάρχουν υπόνοιες για ποσότητες προϊόντος που λόγω καταστροφής χρησιμοποιήθηκαν ως «λάντζα», τότε αυτό θα πρέπει να αναφερθεί σε δικαστική αρχή ώστε να τιμωρηθούν οι παρανομούντες καλλιεργητές. Με τις ενέργειές τους, οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ υπονοούν ότι όλοι οι παραγωγοί παρανόμησαν και έδωσαν το προϊόν τους για απόσταξη. «Ας μας το αποδείξουν», διαμήνυσε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ Ζαφείρης Μυστακίδης στα στελέχη του ΕΛΓΑ Καβάλας.

 

Προηγούμενο άρθρο

Απολογιστική συνέντευξη τύπου

Επόμενο άρθρο

Ακριβά αλλά εκτός διατίμησης