Την υπόθεση της Vila Mercedes, την οποία μπορούμε να την αποκαλούμε και ως «βίλα των προστίμων», για την οποία πολύς λόγος έγινε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας και για χάρη της οποίας η ΕΤΑΔ ΑΕ κλήθηκε να καταβάλει πολεοδομικά πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ζητήσαμε να μας φωτίσει ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών Θόδωρος Μουριάδης. Σύμφωνα λοιπόν με τις διευκρινίσεις του, το 2013 είχε διατυπωθεί ανώνυμη καταγγελία προφανώς από κάτοικο της περιοχής για αυθαίρετες εργασίες στο νυχτερινό κατάστημα, που βρίσκεται στην άκρη της ακτής Καλαμίτσα.
Αν και ανώνυμη, ωστόσο η πολεοδομία όφειλε να ερευνήσει την καταγγελία που είχε γίνει. Κατά την επιτόπια έρευνα διαπιστώθηκαν πράγματι μεγάλης έκτασης αυθαιρεσίες εκ μέρους του ενοικιαστή, αναγκαστικά λοιπόν οι υπάλληλοι της πολεοδομίας έπρεπε να βεβαιώσουν τις παραβάσεις. Αυτές όμως έπρεπε να «χρεωθούν» στον ιδιοκτήτη του κτίσματος και όχι στο μισθωτή. Κάπως έτσι έγινε αντιληπτό ότι για το κτίσμα δεν υπήρχαν οικοδομικές άδειες.
Πριν τη βεβαίωση του προστίμου, η υπηρεσία θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κάτι που δε συνέβη γι’ αυτό και η διοίκηση Σιμιτσή δεν ήταν ενήμερη για την επιβολή του υπέρογκου προστίμου στην ΕΤΑΔ. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, ωστόσο πλήθος κτισμάτων κατασκευασμένων από το κράτος έως το 1980 δεν έχουν οικοδομικές άδειες, όπως για παράδειγμα τα σχολικά κτίρια. Αναφορικά με τη Vila Mercedes (πρώην εστιατόριο ΒΡΑΧΟΣ), η πολεοδομία βεβαίωσε το πρώτο πρόστιμο επειδή το κτίσμα εξαρχής δεν είχε πολεοδομική άδεια, ενώ βεβαίωσε και δεύτερο πρόστιμο για τις αυθαίρετες εργασίες του μισθωτή το 2013.
Κατά την άποψη του κ. Μουριάδη, το θέμα είναι αντιμετωπίσιμο, διότι είχαν προηγηθεί οι κατάλληλες ενέργειες από το δήμο, προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μελέτη και έργο για την ακτή. Από τη στιγμή επομένως που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία νομιμοποίησης του κτίσματος τότε δε θα ισχύει και το πρόστιμο. Φαίνεται πάντως ότι από την αβλεψία της πολεοδομίας να μην ενημερώσει τον πολιτικό της προϊστάμενο, μπορεί να προκύψει ένα θετικό στοιχείο υπέρ του δήμου, αφού η δημοτική αρχή μπορεί να «εκμεταλλευθεί» το πρόστιμο προς όφελός της για τη διεκδίκηση της ακτής από το δημόσιο. Ίσως έτσι να αντιληφθεί και το ελληνικό δημόσιο ότι δε μπορεί να διατηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά για παρόμοιες υποθέσεις, όταν εκείνο πρώτο αυθαιρετεί με τις ενέργειές του κι έπειτα διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα των σφαλμάτων του.