Dark Mode Light Mode

Ο κανονισμός θα επιφέρει ευταξία στους πεζόδρομους

Ας συμμορφωθούν και οι τελευταίοι επαγγελματίες

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται πλέον η διοίκηση του δήμου Καβάλας και οι καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται στους πεζόδρομους, ύστερα από την αναλυτική συζήτηση η οποία διεξήχθη την Τρίτη παρουσία της δημάρχου και των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας. Όπως μας εξήγησε ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης, κατά τη διάρκεια της συναντήσεως εξετάσθηκαν ορισμένες λεπτομέρειες κι επιλύθηκαν κάποιες παρεξηγήσεις, ενώ προτάθηκαν και κάποιες επιμέρους αλλαγές που δύναται να υιοθετηθούν. Οι όποιες τροποποιήσεις όμως δε θα λειτουργήσουν εις βάρος της ευταξίας που επιχειρεί να εφαρμόσει ο δήμος στο υφιστάμενο χάος των πεζόδρομων. Ειδικά από τη στιγμή που ο δήμος είναι αποφασισμένος να επιβάλει και να περιφρουρήσει την τάξη.

Στη διάρκεια της συναντήσεως ξεκαθαρίστηκε ότι στο εξής απαγορεύονται τα κάθετα μπράτσα που στηρίζουν τις τέντες και όσα υπάρχουν θα πρέπει να απομακρυνθούν. Μόνο έτσι θα εξασφαλισθεί ευρυχωρία. Το μόνο που επιτρέπεται είναι η σημειακή στήριξη των ομπρελών και τίποτε περισσότερο. Κατέστη σαφές προς τους καταστηματάρχες ότι οφείλουν να συμμορφωθούν με τη συγκεκριμένη διάταξη του κανονισμού. Επίσης, διευκρινίστηκε ότι τα γυάλινα διαχωριστικά των υπαίθριων χώρων θα πρέπει να είναι τροχήλατα και όχι σταθερά.

Αναφορικά με τα κάγκελα για τα οποία έχει γίνει τόσο μεγάλη συζήτηση, επισημάνθηκε ότι εάν συμμορφωθούν οι πάντες και η επικρατούσα κατάσταση γίνει επιτέλους η προσδοκώμενη, τότε ο δήμος θα τα απομακρύνει. Εξάλλου, ο μόνος λόγος για τον οποίον τοποθετήθηκαν τα κιγκλιδώματα ήταν προκειμένου να επικρατήσει πλέον η τάξη και άπαντες να κατανοήσουν πως οφείλουν να συμμορφωθούν. Ομολογουμένως, η επικρατούσα κατάσταση στους καβαλιώτικους πεζόδρομους δεν τιμά κανένα και οι πεζοί απαιτούν την απρόσκοπτη και ασφαλή έλευσή τους.

Επισκεπτόμενος καθημερινά τους πεζόδρομους του κέντρου, ο Ηλίας Καλανταρίδης σημειώνει ότι σε ορισμένα σημεία οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί λόγω συμμόρφωσης των επαγγελματιών με τον κανονισμό. Σε άλλα σημεία όπου δεν υπήρξε συμμόρφωση των καταστηματαρχών, οι οποίοι επικαλούνται αδικίες εις βάρος τους, θα ακολουθήσουν επιτόπιες επισκέψεις των υπευθύνων ώστε να διερευνηθεί ενδεχόμενη μικροαλλαγή. Σε τελική ανάλυση, η σύνθετη λέξη «πεζόδρομος» σημαίνει ένας δρόμος για πεζούς, άρα ούτε «τραπεζόδρομος» ούτε «καρεκλόδρομος» θα πρέπει να είναι.

Τόσο το Επιμελητήριο όσο και η ΟΕΒΕ που ανέλαβαν το ρόλο των «μεσολαβητών» προς τιμή  τους αναγνωρίζουν ότι οι παρούσες συνθήκες είναι ανυπόφορες και χρήζουν αλλαγής. Η διοίκηση του δήμου δεν έχει οτιδήποτε προσωπικό με τους καταστηματάρχες, την προσφορά των οποίων στην τοπική οικονομία αναγνωρίζει και σέβεται.

 

=

Προηγούμενο άρθρο

Συντήρηση σε ένα έργο των Βουλγάρων!

Επόμενο άρθρο

Με το μυαλό στα Τενάγη και τη Θάσο