Dark Mode Light Mode

Ο Κωστής Σιμιτσής συστήνει:«Ας μην δαιμονοποιούμε το ΤΑΙΠΕΔ»

Τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην Αθήνα επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής όπου και συνάντησε υπηρεσιακούς παράγοντες καταγόμενους από την Καβάλα. Εκεί έμαθε ότι όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις της πόλης σχετικές με κτήρια όπως το παλιό δικαστικό μέγαρο και το παλιό νοσοκομείο, άπτονται στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ.

Χθες το πρωί ο κ. Σιμιτσής παραδέχθηκε ότι για έκαστη παραχώρηση πρέπει να έχει λόγο το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς αυτό να είναι αποτρεπτικό στοιχείο. «Το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει αναλάβει το ρόλο του κακού προσπαθώντας να ξεπουλήσει τα πάντα», παρατήρησε ο Δήμαρχος. Συμπλήρωσε δε ότι το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να είναι ένας «Ιανός» με «καλό» και «κακό» πρόσωπο που ενδέχεται ακόμη και να βοηθήσει τον δήμο στην περίπτωση για παράδειγμα αξιοποιήσεως του κάτω νοσοκομείου με την μετατροπή του σε ξενοδοχειακή μονάδα.

Ο Κωστής Σιμιτσής χαρακτήρισε την επίσκεψή του ως πρώτη γνωριμία και στο πλαίσιο της θετικής συγκυρίας να εργάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ κάποιοι καβαλιώτες. Το σημαντικό κατά τον Δήμαρχο είναι η δημιουργία ενός καλού κλίματος συνεργασίας.

Αναφορικά με το κτήριο του παλιού δικαστηρίου, στην υπόθεση αυτή υπάρχει η ιδιαιτερότητα της ιδιοκτησίας του από το Υπουργείο Οικονομικών. Πολλά χρόνια πριν είχε παραχωρηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να λειτουργήσει ως δικαστικό μέγαρο. Από το 2009 και μετά τη μεταφορά των υπηρεσιών στο νέο κτήριο της οδού Τενέδου, ο δήμος ζητά την παραχώρηση του παλιού δικαστηρίου ώστε εκεί να στεγάσει ορισμένες δραστηριότητές του σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας.

Στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο για το κτήριο έχουν ορισθεί ως χρήσεις μόνο υπηρεσίες διοικήσεως και δικαστικές. Ενώ δόθηκε και η δέσμευση ότι εάν μελλοντικά δημιουργηθεί το πολυσυζητημένο εφετείο, τότε οι δημοτικές υπηρεσίες θα μεταφερθούν και θα ελευθερώσουν τους χώρους. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να παραχωρηθεί το οίκημα εκ νέου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να ακολουθήσει η παραχώρηση προς τον δήμο Καβάλας. Σε καμία φάση της προαναφερόμενης διαδικασίας δεν εμπλέκεται προς το παρόν το ΤΑΙΠΕΔ αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε δύναται να προκύψει παρέμβασή του στο μέλλον. Βάσει νόμου πάντως δίνεται στο ταμείο η δυνατότητα εμπλοκής.

Στη διάρκεια της συζητήσεώς του με τα στελέχη ο κ. Σιμιτσής έμαθε ότι δεν υφίσταται πρόθεση εμπλοκής του ΤΑΙΠΕΔ στην υπόθεση του παλιού δικαστηρίου. «Ορισμένα πράγματα δεν πρέπει να τα δαιμονοποιούμε. Νιώθω ευτυχής όταν διαπιστώνω ότι ένας συγκεκριμένος άνθρωπος ασχολείται με ένα συγκεκριμένο θέμα χωρίς την εμπλοκή άλλων. Πάντως, όλη η δημόσια περιουσία θα πρέπει να έχει ένα διαχειριστή και όχι έκαστο Υπουργείο να διατηρεί το δικό του φέουδο», επεσήμανε ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής.

 

Προηγούμενο άρθρο

Αισιοδοξούν στο Επιμελητήριο για την παραχώρηση του εκθεσιακού κέντρου

Επόμενο άρθρο

Μίλησαν για την κρουαζιέρα σαν να μην έγινε τίποτα!